Kerry: Suriye’de altı savaş sürüyor

Güncelleme Tarihi:

Kerry: Suriye’de altı savaş sürüyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 05, 2016 22:21

Suriye’de aynı anda altı savaş sürdüğünü belirten ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Türkiye’nin PKK’ya karşı savaşından bahsetti ve “Türkiye’nin kendi İslami ve diğer menfaatleri var” dedi.

Haberin Devamı

ABD Dışişleri Bakanı Kerry, önümüzdeki ay görevi sona erecek olan Obama yönetiminin dış politikada hataları oldu mu, sorusuna “Evet, birkaç şey var. Bunları bugün tartışmayacağım, ileride belki yazabilirim” diye cevap verdi.

Washington’da Brookings Enstitüsü ve Saban Forumu’nun düzenlediği toplantıda gazeteci Jeff Goldberg’in sorularını yanıtlayan Kerry, Yemen, Libya ve Somali’de DEAŞ’la yürütülen mücadelenin zorluklarından bahsederken Suriye konusuna değindi ve Obama Yönetimi’nin Suriye’deki karışık tablo nedeniyle güç kullanmasının zor olduğunu savunarak şunları söyledi:

“Biz savaşın vekalet boyutuyla uğraşmaya çalışıyoruz ki, çok karmaşık. Hatta Suriye daha da karmaşık. Suriye’de yaklaşık altı savaş var. Demek istediğim, Suudi Arabistan ve İran var. İsrail ve Hizbullah var. Kürt’e karşı Türk var. Kürt’e karşı Kürt var. Türk’e karşı, PKK, Kürt var. Sünni-Şii karşıtlığı var. Esad’a karşı muhalif gruplar var. Yani bu aşırı derecede karmaşık bir vekaletçilik. O yüzden kendi menfaatlerini, kendi İslami ve diğer menfaatlerini takip eden Türkiye var. Mısır, Kuveyt ve Birleşik Arap Emirlikleri’ne karşı Suudi, Katarlı ve Türk arasındaki farklılıklar var.”

Haberin Devamı

"Kendimiz kandırmayalım"

Kerry, mülakatta İsrail’in Batı Şeria’daki yerleşimci politikalarını da eleştirdi ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun yerleşimci politikasının barış görüşmelerine engel olmadığı yönündeki sözlerine katılmadığını belirtti. Kerry, buna karşın Yahudi yerleşimlerinin İsrail-Filistin ihtilafının sebebi olmadığı konusunda Netanyahu ile aynı fikirde olduğunu belirterek şöyle dedi: “Her şeyi görmezlikten gelip yerleşimci politikanın bir etkisi olmadığını söyleyemezsiniz. Etkisi var. Bunu nasıl çözeceğiniz müzakerelere bağlı. Eğer müzakere olmazsa da çözüm olmaz.”

RUS UÇAĞI DÜŞTÜ

- Doğu Akdeniz’de Suriye operasyonlarına katılan Rus uçak gemisi Amiral Kuznetsov dün ikinci savaş uçağını kaybetti. Su-33 modeli uçak hızını kesmediği için inişte denize düştü. Geçen ay Mig-29 avcı uçağı motor arızası yüzünden yine inişte denize düşmüştü. İki olayda da pilotlar kurtuldu.

Haberin Devamı

- Suriye’nin Halep kentinde rejim güçleri önceki gece Kadı Asker semtini ele geçirdi. Halep’te muhalif kontrolündeki toprakların yüzde 60’ı rejime geçti.

- Suriye’nin Türkiye sınırındaki İdlib vilayetinde önceki gün Esad rejimi ve müttefiklerinin düzenlediği hava saldırılarında ölenlerin sayısı 73’e ulaştı.

- ABD ve Rusya bu akşam veya yarın Halep’teki muhaliflerin çekilmesi konusunu Cenevre’de görüşmeye başlayacak.

- BM, dünya genelindeki insani felaket ve çatışmalardan dolayı yardım faaliyetleri için rekor bütçe başvurusunda bulundu. Kuruluş, 2017 için 22.2 milyar dolar (78.5 milyar TL) istedi. Bu miktarın 4.7 milyar doları (16.6 milyar TL) Ortadoğu’daki mülteciler, 3.4 milyar doları (12.02 milyar TL) ise Suriye içinde yerinden edilenlere ayrılacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!