Kaynak: Halep düzelmeden tam dönüş zor

Güncelleme Tarihi:

Kaynak: Halep  düzelmeden tam dönüş zor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 09, 2016 20:56

Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, sınırın IŞİD’den temizlenmesi ile bölgeye yeni kamplar yaptıklarını söyledi. Kaynak, Halep düzelmeden Türkiye’deki Suriyelilerinin çoğunluğunun dönmesinin zor olduğunu kaydetti.

Haberin Devamı

Zigetvar Kuşatması’nın ve Kanuni Sultan Süleyman’ın ölümünün 450. yılında temaslar için Macaristan’da olan Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, Türkiye’ye dönüşünde, görüşmelerini değerlendirirken Türkiye’nin Fırat Kalkanı operasyonu konusunda ABD’de, AB’de ve Rusya’da genel bir memnuniyet olduğuna dikkat çekti. Kendisine “Türk ordusu ne kadar gidecek” sorusunun da yöneltildiğine dikkat çeken Kaynak, Avrupalıların bir başka merakının da Türkiye çekildikten sonra o bölgelere terör unsurlarının dönüşünün nasıl engelleneceği olduğunu ifade etti.

KIZILAY DEVREDE

Kaynak, şu bilgileri paylaştı: “TSK’nın Cerablus’a ulaştığı günden itibaren sınırımızın hemen güneyinde Suriye topraklarında bin konteynerlik kamp yapıldı. Bunun yanında aynı bölgede iki küçük kamp daha var. Bu yeni kamplarda 7-8 bin kişi yaşıyor. Gaziantep Belediyesi ile birlikte bir sahra fırını çalıştırıyoruz. Bu hafta içme suyu, haftaya da elektrik sorununu çözeceğiz. Koordinasyon bizde ama Kızılay da devrede.

Haberin Devamı

12 BİN KİŞİLİK KAMP

Kızılay’ın da Suriye topraklarında 12 bin kişilik bir çadır kampı var. Buralarda kalıcı konteyner kamplar yapacağız. Antep ve Kilis’ten Cerablus’a dönüşler başladı. Bizim Suriyeliler’in dönmesini teşvik edecek adımlar atmamız, Türkiye’de demografik yapıyı bozmak istemediğimizin de göstergesi. Diğer taraftan Antep’te Suriyeliler’e ait 796 işletme var. Büyük işletmeler.

İŞADAMI DERNEKLERİ

20’den fazla şehirde Türk-Suriye işadamları derneği kurulmuş. Bu insanların tamamı Suriye’ye gitmek isterse Halep düzelmeden bunun gerçekleşmesi mümkün değil. Cumhurbaşkanı, Halep konusunu muhataplarıyla bu yüzden görüşüyor. Halep’te şartlar düzelmeden insanların çoğunun memleketlerine dönmesi zor.”

VİZE MUAFİYETİ İÇİN SOMUT YOL HARİTASI

TÜRK vatandaşlarına vize muafiyetinin önünün açılması için Avrupa Birliği’nin (AB) değişiklik talep ettiği terör yasası konusunda ara formül öneren Ankara, Brüksel’den somut bir yol haritası istedi. Anlaşmanın uygulanması için AB’nin önşart olarak istediği terör yasasında değişikliğe yanaşmayan Ankara, Brüksel’e yasanın uygulamasının Avrupa Konseyi’nce izlenmesi formülünü önerdi. Hürriyet’e bilgi veren yetkililere göre AB formüle itiraz etmedi, ancak teknik seviyede çalışma yapılması bekleniyor. Brüksel ara formüle yeşil ışık yakarsa Ankara, geri kabul anlaşmasının uygulanması karşılığında vize muafiyeti sağlanması konundaki mutabakatın Ekim ayında start almasını istiyor. Yetkililere göre Türkiye, şartlardan biri olan yeni pasaport uygulamasını henüz başlatamadığı için Ekim ayında anlaşma duyurulsa bile vize muafiyetinin uygulaması zaten yıl sonuna kalacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!