Karadeniz’e buğday koridoru: İngiltere’den uçuk plan

Güncelleme Tarihi:

Karadeniz’e buğday koridoru: İngiltere’den uçuk plan
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 25, 2022 07:00

İngiltere’nin Ukrayna buğdayı için Karadeniz’e savaş gemisi göndermeyi değerlendirdiği iddia edildi. Buna göre Ukrayna’nın abluka altındaki Odesa limanından İstanbul Boğazı’na kadar bir güvenli koridor oluşturulacak.

Haberin Devamı

İngiltere’nin, Ukrayna tahılının sevkiyatı için Karadeniz’e savaş gemisi göndermeyi değerlendirdiği iddia edildi. İngiliz basınında yer alan haberlere göre, gönüllü NATO ülkelerinin katılımıyla oluşturulacak bir filo, İstanbul Boğazı’ndan geçerek Karadeniz’e açılacak ve Ukrayna’nın Odesa limanına yönelik ablukayı delecek. Litvanya Dışişleri Bakanı Gabrielius Landsbergis konuyu İngiliz mevkidaşı Liz Truss ile görüştüğünü açıkladı.

MAYINLAR TEMİZLENECEK

Plana göre gemiler, önce bölgedeki Rus donanmasını uzaklaştıracak, ardından Karadeniz’e saçılan ve yük gemileri için tehdit oluşturan mayınları temizleyecek. Rusya’nın Odesa kentinden İstanbul’a kadar mayından arındırılmış bölge oluşturulacak ve yük gemileri bu hat üzerinden dünyaya tahıl taşıyacak.

Haberin Devamı

Karadeniz’e buğday koridoru: İngiltere’den uçuk plan


BOĞAZLAR KAPATILMIŞTI

Operasyona, savaş yüzünden ekmek krizi yaşanan Mısır’ın da askeri katkı sunabileceği belirtiliyor. Türkiye, 1936 tarihli Montrö Anlaşması’ndan doğan yetkilerini kullanarak Boğazlar’ı savaş gemilerinin geçişine fiilen kapatmıştı. Böyle bir planın hayata geçirilmesi için Türkiye’nin de olurunun gerekeceğine işaret ediliyor. Türkiye, Karadeniz’de tansiyonu daha fazla yükseltmemek için Boğazlar’ı geçişe kapatırken tahıl gemilerinin serbest kalması için diplomasiye öncelik veriyor.

UKRAYNA’YA HARPOON FÜZESİ

Buğday koridorunun’ tartışıldığı bir dönemde Danimarka’nın Ukrayna’ya gelişmiş gemisavar füzeler göndereceğini ilan etmesi dikkat çekti. ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin’in açıklamasına göre Danimarka, 300 km menzile sahip, gemileri vurmak için tasarlanmış ABD üretimi “Harpoon” füzelerini Kiev’e verecek. Karadeniz’de Rusya’nın altı önemli savaş gemisi ve iki denizaltısı bulunduğu sanılıyor. Askeri uzmanlara göre 20 füzeyle Ukrayna limanlarından abluka kalkabilir.

Karadeniz’e buğday koridoru: İngiltere’den uçuk plan

Haberin Devamı

KİSSİNGER: UKRAYNA, RUSYA’YA TOPRAK VERMELİ

Eski ABD Dışişleri Bakanı Henry Kissinger, Ukrayna’nın Rusya ile bir barış anlaşmasına varmak için topraklarının bir kısmından vazgeçmesi gerektiğini söyledi. 1970’li yıllarda bakanlık koltuğuna oturan 98 yaşındaki Kissinger, Davos’ta yapılan Dünya Ekonomik Forumu’nda konuştu. Savaşın sürmesine izin verilmemesi ve “geri dönülemeyecek noktaya varılmadan gelecek iki ay içinde tarafların masaya oturması gerektiğini” belirten Kissinger, Batı’nın Ukrayna’yı mevcut hedeflerinin epey gerisindeki şartları kabul etmeye zorlaması gerektiğini söyledi. Avrupalı liderleri de uyaran Kissinger, uzun vadeli ilişki görüşünü kaybetmemeleri, Rusya’nın Çin ile kalıcı ittifak kurma riskini de göz ardı etmemeleri gerektiğini de vurguladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!