Kansere de iyi geliyormuş

Güncelleme Tarihi:

Kansere de iyi geliyormuş
Oluşturulma Tarihi: Mart 31, 2000 00:00

Haberin Devamı

Fındığın son mucizesi

Amerikalı araştırmacılar müjdeledi. Fındıkta kansere iyi gelen bir madde belirlendi. Buluş, daha ucuz kanser ilacı üretimine olanak sağlayacak. Böylece dünyada fındık talebi azalırken, dünyanın bir numaralı üreticisi Türkiye'nin fındığına yeni bir talep kapısı açıldı.

İYİ haber ABD'den geldi. Daha önce porsukağacı kabuklarında bulunan ve kansere iyi gelen aktif maddenin fındıkta da olduğu tespit edildi. Bilim adamları fındık sayesinde daha ucuz kanser ilacı üretilebileceğini müjdelerken, kanseri yenmek için fındık yemenin yeterli olamayacağı uyarısı yaptılar.

Amerikan Kimya Topluluğu'nun önceki günkü toplantısının önemli gündem maddesi fındıktı. Oregon'daki Portland Üniversitesi'nden Angela Hoffman, uzun zamandır fındık üzerinde araştırmalar yaptıklarını ve ilginç bir bağlantıya ulaştıklarını söyledi.

FINDIĞI YEMEK YETMİYOR

Kanser hastalarını sevince boğan keşfi duyuran Hoffman şu bilgiyi verdi:

‘‘Bazı fındık ağaçları, bir hastalığa direndiklerinden yakın takibe aldım. Fındığın dallarında, yemişinde kabuğunda bu maddeye rastladım. Paclitaxel adıyla bilinen madde kanser tedavisinde kullanılan Taxol adlı ilacın etkin maddesidir. Fındıktaki paclitaxel madde, porsuk ağacında bulunanın 10'da biri kadar, ancak maddenin çıkarılmasında karşılaşılacak güçlük her iki kaynakta da birbirine denk. Fındıkta bu maddeden çok miktarda bulunuyor. Bir avuç fındıkta tıbbi açıdan yeterli paclitaxel maddesi bulunmuyor. Fındık tüketmeye devam edebilirsiniz, ancak bu kanseri yenmek için yeterli değildir’’ dedi.

Bristol-Myers Squibb şirketinin en fazla sattığı ikinci ilaç olan, kanseri önleyici Taxol, ABD'de rahim, göğüs, akciğer kanseri ile AIDS'e bağlı olarak ortaya çıkan bir kanser türü olan Kaposi habis tümörü adlı hastalığın tedavisi için onay aldı. Uzmanlar, klinik deneylerin, söz konusu maddenin, sedef, böbrek hastalığı, multiple sclerosis ve Alzheimer hastalıkları üzerinde de ümit vaat ettiğini belirtiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!