Kahovka barajı savaşın yeni cephesi: Selden kaçış

Güncelleme Tarihi:

Kahovka barajı savaşın yeni cephesi: Selden kaçış
Oluşturulma Tarihi: Haziran 08, 2023 07:00

Ukrayna savaşında kim vurduya giden Kahovka Barajı’nın suları ülkenin güneyinde taşkınlara neden olurken bölge sakinlerini kurtarmak için büyük bir mücadele veriliyor.

Haberin Devamı

Ukrayna’nın güneyinde Dinyeper nehri üzerindeki Kahovka Barajı’nın önceki gün havaya uçurulması büyük bir çevre felaketine yol açarken, selden etkilenen bölgede mahsur kalanların tahliye edilmesi için zamana karşı yarış veriliyor. Rusya ile Ukrayna arasında ‘Barajı kim patlattı’ tartışması ise önceki akşam Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde (BMGK) söz düellosuna dönüştü.

EKOLOJİK BOMBA

BMGK toplantısında Rusya’nın Daimi Temsilcisi Vasiliy Nebenzya, Ukrayna ve Batılı ülke temsilcilerinin Moskova’yı suçlayan tavırlarını eleştirerek, “Rusya’yı suçlamak kalıcı şizofreni hali aldı. Buça hadiseleri, Zaporojiye Nükleer Santralı’nın ateşe tutulması ve Kuzey Akım doğalgaz boru hatlarına sabotaj düzenlenmesinde sorumlu adres olarak sürekli Rusya gösterildi. Baraj hadisesinde Batı’yı Ukrayna terörüne karşı sağduyulu davranmaya çağırıyoruz” dedi. Ukraynalı temsilci Sergey Kislitsa ise Nebenzya’yı, “BM’deki Putin’in terörist rejim temsilcisi” diye tanımlayarak,  “Adı geçen ülkenin terörist yönetimi Kahovka Barajı’nı yıkarak ekolojik toplu imha bombasını patlatmıştır. Yaptıklarının savaş suçundan başka tarifi yoktur” dedi.

Haberin Devamı

Kahovka barajı savaşın yeni cephesi: Selden kaçış

‘BİZİ DURDURAMAZSINIZ’

Dün krizle ilgili yeni bir açıklama yapan Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, “Rusya bizi yıldıramaz. Rusları topraklarımızdan kovduktan sonra bıraktıkları yıkımın üstesinden geleceğimize eminim. İşgalci Rus kuvvetlerinin barajı kasıtlı yıkmaları sadece Herson bölgesini değil, Kırım’ı da gözden çıkardıklarını gösteriyor. Baraj Kırım’a da su sağlıyordu. Dünya topluluğuna da sesleniyorum. Ruslar barajı yıkarak son yıllarda dünya çapında yaşanmış en büyük çevre felaketine imza attı. Dünya bu vahşet karşısında sessiz kalmamalı. Rus terörüne kararlı tepki göstermeli” ifadelerini kullandı. (Nerdun HACIOĞLU)

BARAJ GÖLÜNDE SU 2.5 METRE AZALDI

- Ukrayna devlet hidroelektrik şirketi “Ukrhydroenergo” (UHE) Kahovka Barajı’nın vurulmasından sonra bölgedeki son duruma dair Hürriyet’e açıklamalarda bulundu. Söz konusu barajı da işleten şirketin bildirdiğine göre, Nikopol bölgesinde rezervuar seviyesi dün öğle saatlerinde 14 metreye düştü, önceki güne göre baraj gölündeki su 2.5 metre azaldı. İlk hasardan sonra kendi kendine yıkılmaya devam eden barajın bentlerindeki aşınmanın sürdüğü kaydedilirken, şu ana kadar Herson’da 2 bine yakın evi su bastığı bildirildi.

SULAR ZEHİRLİ

Haberin Devamı

Öte yandan UHE, mezarlıklardan, tuvaletlerden ve kimyasal depolarından geçen baraj sularının bölgedeki kuyulara ve diğer açık su kaynaklarına karışabileceği, şişelenmemiş su kullanmanın güvenli olmayacağı uyarısında bulundu. (Muhammed KAFADAR)

 

BU DEFA AMONYAK HATTINI VURDULAR

- Ukrayna’da çevre felaketine yol açan Kahovka barajı krizi daha bitmeden şimdi de Rusya sınırına yakın Harkiv bölgesinde amonyak boru hattı vuruldu. Son derece zehirli maddenin taşındığı boru hattının hasar görmesinde taraflar yine birbirini suçladı. Amonyak boru hattının vurulduğunu ilk önce Ukrayna Savunma Bakanlığı duyurdu. Harkiv bölgesi Masyutovka köyü yakınından geçen hatta Rus füze saldırısı düzenlendiği açıklandı. Zehirli amonyak gazının çevreye yayılmasıyla birkaç askerin hastanelik olduğu belirtildi. Rusya Savunma Bakanlığı ise boru hattına yönelik sabotajın Ukrayna ordusu tarafından düzenlendiğini öne sürdü.

Haberin Devamı

Rusya’nın Talyati kentinden Ukrayna’nın Odessa limanına uzanan amonyak boru hattı Karadeniz Tahıl Koridoru anlaşmasında pazarlık unsuru olmuştu. Rus tarafı tahıl koridorunu son olarak iki aylığına uzatırken, Ukrayna’dan amonyak boru hattının çalıştırılmasını talep etmişti. Amonyak, suni gübre yapımında kullanılıyor, ancak aynı zamanda akciğer ve gözlere zarar veren zehirli de bir madde. (Nerdun HACIOĞLU)

 

‘ABD O SALDIRIYI ÖNCEDEN HABER ALMIŞTI’

- Amerikan Washington Post gazetesi, ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı CIA’in geçen yıl Ukraynalı bir özel harekât ekibinin Kuzey Akım boru hatlarına saldırı düzenleme planından haberdar olduğunu öne sürdü. İddiaya göre CIA aracılığıyla ABD yönetimi, sabotajcıların eyleme geçmesinden üç ay önce, Avrupalı bir müttefik devlet tarafından paylaşılan bilgiyle Ukrayna ordusunun küçük bir dalgıç ekibi kullanarak boru hattına gizli bir saldırı planladığı konusunda bilgilendirildi. CIA’in söz konusu raporu Almanya ve diğer Avrupa ülkeleriyle de paylaştığı ifade edildi. Kuzey Akım boru hatlarına Eylül 2022’de düzenlenen sabotaj, Rusya ile Almanya’yı Baltık Denizi üzerinden birbirine bağlayan doğalgaz boru hatlarında büyük hasara yol açmış ve sevkiyat durmuştu. Daha önce de New York Times gazetesi tarafından yayımlanan bir haberde ABD yönetiminin elinde, olayda Ukrayna yanlısı bir grubun parmağı olduğu yönünde istihbarat belgesi bulunduğu belirtilmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!