Kadirov’dan sürpriz açıklama: ‘Kovulmadan önce bırakma zamanım geldi’

Güncelleme Tarihi:

Kadirov’dan sürpriz açıklama: ‘Kovulmadan önce bırakma zamanım geldi’
Oluşturulma Tarihi: Eylül 05, 2022 07:00

Ukrayna işgalinin başında ismi sıkça gündeme gelen Çeçen lider Ramazan Kadirov görevi bıraktığını açıkladı.

Haberin Devamı

Kadirov sosyal medya uygulaması Telegram’dan paylaştığı mesajda, “Sanırım uzun bir tatili hak ettim. Kovulmadan önce bırakma zamanım geldi” ifadesini kullandı.

15 YILDIR İKTİDARDA

Ukrayna savaşında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e açık destek veren ve savaşçılarını cepheye yollayan Rusya’ya bağlı Çeçenistan Özerk Yönetimi Başkanı Kadirov, adam kaçırma, işkence ve yargısız infazlarla suçlanıyor. Telegram mesajında Kadirov, 15 yıldır iktidarda olduğunu hatırlatarak bunun “çok uzun bir süre” olduğunu söyledi. Kadirov, “Çok uzun kaldığımı fark ettim. Süresiz ve uzun bir tatili sonuna kadar hak ettiğimi düşünüyorum. Umarım beni destekler ve anlarsınız” dedi, ardından, “Sanırım kovulmadan önce bırakma zamanım geldi” diye ekledi. Kadirov’un (45), görev süresi normalde 2026’da sona eriyordu.

Haberin Devamı

HADİS KİTABINA YASAK MI? UKRAYNA BAŞARISIZLIĞI MI?

Kadirov’un görevi bırakmasında Ukrayna savaşındaki başarısızlığı ya da bir hadis kitabının yasaklanmasına gösterdiği tepkinin etkili olmuş olabileceği yorumları yapılıyor. Ramazan Kadirov, Ukrayna işgalinin başında iddialı açıklamaları ve pahalı botlarıyla gündeme gelse de savaşa katılan 1200 fedaisi pek bir başarı gösteremediği, TikTok’ta paylaşılan “korkutucu” videolara rağmen savaşçıların sahada etkili olamadığı yorumları yapıldı. Öte yandan Ramazan Kadirov, geçen hafta Hz. Muhammed’in hadislerinin derlendiği “Sahih-i Buhari” eserinin Rusya Adalet Bakanlığı’nca “aşırılıkçı materyal” olarak sınıflandırılmasına tepki göstermiş, kararı veren mahkemenin yetersiz olduğunu söylemişti. Rusya, hadis kitabını “İslam’ı kabul etmeyen kişilere karşı düşmanca tavrı özendirdiği” iddiasıyla yasaklamıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!