Kadınlar dikkat! Saç düzleştirici ürünler kanser riskini katlıyor

Güncelleme Tarihi:

Kadınlar dikkat Saç düzleştirici ürünler kanser riskini katlıyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 18, 2022 12:25

Bilim insanlarının yaptığı yeni bir araştırmaya göre saç düzleştirici ürün kullanan kadınların, kullanmayan kadınlara göre rahim kanserine yakalanma olasılığı 2 buçuk kat daha fazla. ABD'de yapılan bu araştırma saç düzleştirici ürünler ve kanser arasındaki ilişkinin ilk epidemiyolojik kanıtı olarak tıp literatürüne geçti.

Haberin Devamı

ABD Ulusal Çevre Sağlığı Bilimleri Enstitüsü'nden bir grup bilim insanının yaptığı ve Pazartesi günü 'Journal of the National Cancer Institute' dergisinde yayımlanan araştırma çoğu kadın için hayati öneme sahip bir gerçeği ortaya çıkardı.

33 BİN KADIN 11 YIL BOYUNCA İZLENDİ

Farklı ırklardan 35-74 yaş aralığındaki 33.497 ABD'li kadının tam 11 yıl boyunca izlenmesi ile yapılan araştırmaya göre kimyasal saç düzleştirici kullanan kadınların rahim kanserine yakalanma ihtimali diğerlerine göre 2 buçuk kat daha fazla.

Araştırma lideri Alexandra White, çalışmalarına ilişkin yaptığı açıklamada, "Saç düzleştirici ürünleri kullanmayan kadınlardan sadece yüzde 1,64'ünün 70 yaşına kadar rahim kanserine yakalanacağını tahmin ediyoruz ancak saç düzleştirici ürünleri sık kullananlar için bu risk yüzde 4,05'e çıkıyor." dedi.

Kadınlar dikkat Saç düzleştirici ürünler kanser riskini katlıyor

YILDA 4 KEREDEN FAZLA KULLANANLAR

Haberin Devamı

33 binden fazla kadını 11 yıl boyunca izleyen araştırmacılar bu süre zarfında 378 kadın rahim kanseri geliştiğini gözlemlediler.

Bilim insanları hastalığa ilişkin diğer risk faktörlerini eledikten sonra saç düzleştirici ürünleri yılda dört kereden fazla kullandığını bildiren kadınların, bu ürünleri kullanmayanlara göre rahim kanseri geliştirme olasılığının iki kattan fazla olduğunu keşfetti.

DAHA ÖNCE KANITLANAMAMIŞTI, BU BİR İLK

Daha önceki çalışmalar, saç düzleştiricilerin endokrin bozucu kimyasallar içerdiğini, meme ve yumurtalık kanseri için risk taşıdığını öne sürmüştü.

Geçtiğimiz yıl yapılan bir başka araştırma daha saç düzleştirici ürünleri kanser ile ilişkilendirmişti ancak aradaki fark istatistiksel olarak anlamlı olmadığı için bunun şansa bağlı olabileceği belirtilmişti.

ABD'de yapılan bu araştırma saç düzleştirici ürünler ve kanser arasındaki ilişkinin ilk epidemiyolojik kanıtı olarak tıp literatürüne geçti.

Kadınlar dikkat Saç düzleştirici ürünler kanser riskini katlıyor

SİYAHİ KADINLARDA DAHA YAYGIN

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine (CDC) göre rahim kanseri, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki en yaygın jinekolojik kanser ve özellikle siyahi kadınlar arasında çok daha yaygın.

Haberin Devamı

Yapılan araştırmada saç düzleştiriciler ile rahim kanseri arasındaki bağlantı ırklara göre farklılık göstermedi ancak araştırmacılardan Che-Jung Chang siyahi kadınların saç düzleştirici ürünleri diğer kadınlara göre çok daha sık kullandıklarına dikkat çekti.

RAHİM KANSERİ NEDİR?

Rahimde ortaya çıkan kötü huylu hücrelerin bölünmesiyle oluşan rahim kanserine tam olarak neyin neden olduğu bilinmiyor ancak kanserin görülme riskini artıran bazı faktörler var.

Örneğin aşırı kilolu ya da obez kadınların normal kilolu kadınlara kıyasla rahim kanserine yakalanma ihtimalleri daha yüksek. Yaş, çocuk sahibi olma ve aile genetiği hastalığı etkileyen diğer faktörler arasında.

Haberin Devamı

RAHİM KANSERİ BELİRTİLERİ NELER?

Rahim kanserinin en yaygın görünen belirtisi anormal vajinal kanamadır. 10 rahim kanseri vakasının yaklaşık 9’u menapoz sonrası ya da düzensiz vajinal kanamalar sayesinde ortaya çıkarılmaktadır.

Bu düzensiz kanamalar aşağıda belirtilenleri kapsayabilir:

-Menapoz sonrası vajinal kanama
-Alışılmadık şekilde fazla ya da adet periyotları arasında meydana gelen kanamalar
-Vajinal akıntı

BAKMADAN GEÇME!