K.Kore’ye karşı füze kalkanı devreye girdi

Güncelleme Tarihi:

K.Kore’ye karşı füze kalkanı devreye girdi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 07, 2006 00:00

Kuzey Kore’nin önceki gün biri kıtalararası "Taepodong-2" olmak üzere 7 füze denemesinin ardından Washington, milyarlarca dolar harcayarak oluşturduğu yeni füze kalkanını devreye soktu.

Sekiz yıl önce K.Kore’nin Japonya’nın üzerinden bir balistik füze fırlatarak şok etkisi yaratması üzerine Tokyo ve Washington füzelere karşı savunma sistemlerini takviye etme kararı almıştı. Yeni füze kalkanının ilk denemeleri, Hawaii’nin Kauai sahili açıklarında USS Shiloh gemisinden SM-3 füzesi fırlatılarak yapılmıştı. "Füze kalkanı ile önceki günkü Kore roketleri imha edebilir miydi" sorusu açıklık kazanmasa bile yetkililer bu sistem sayesinde çok önceden Pyongyang’ın füze denemesine hazırlandığını haber aldıklarını, dolayısıyla kendilerine 1998 yılındaki gibi bir sürpriz olmadığını söylediler.

Bu arada Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, dün internette yaptığı basın toplantısında, Kuzey Kore’nin füze denemesinin kendilerinde endişe ve hayal kırıklığına neden olduğunu belirterek, gerginliğin giderilebilmesi için diplomasinin ve altılı görüşmelerin yeniden başlatılmasının önemini vurguladı.

DÜŞÜRÜLDÜ MÜ

Kuzey Kore ise, Rusya dahil tüm dünyadan tepki görmesine rağmen füze denemelerine devam edeceğini açıkladı. ’Büyük Top’ anlamına gelen ’Taepodong-2’nin ABD’nin iddia ettiği gibi 42 saniye sonra düşmediğini belirten Lee Sung-Kyu, havalandıktan 7 dakika sonra düştüğünü söledi. Bu da füzenin kontrollü bir şekilde düştüğü ya da düşürüldüğü kuşkusunu akıllara getirdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!