İtalya’dan Türkiye'ye '3 milyarlık' blokaj

Güncelleme Tarihi:

İtalya’dan Türkiyeye 3 milyarlık blokaj
Oluşturulma Tarihi: Ocak 15, 2016 01:19

AVRUPA Birliği’nin, göç krizinin aşılması amacıyla Türkiye’yle yürüttüğü müzakerelerin ana unsurları arasında yer alan ve iki tarafın üzerinde anlaştığı 3 milyar Euro düzeyindeki kaynak İtalya engeline takıldı.

Haberin Devamı

Normalde Türkiye konusunda sergilediği olumlu tavırla tanınan İtalya’nın bu tutumunun ardında Almanya ile son dönemde enerji, bankacılık ve göç krizi konularında yaşadığı görüş ayrılıkları yatıyor.

İtalyan yetkililer bu konuda fazla yorum yapmamaya özen gösterirken; AB diplomatları blokajın ardında yatan gerekçeleri anlamakta zorlandıklarının altını çiziyor. Konu bugün AB maliye ve ekonomi bakanlarını bir araya getiren toplantıda Almanya tarafından gündeme getirildi.

AB yetkilileri, bu kaynağın devreye sokulmaması halinde Türkiye ile varılan uzlaşıda kendi üzerine düşeni yapmayan taraf olma durumuna düşüleceğine dikkat çekerek, sorunun ivedilikle aşılması gereği üzerinde duruyor.

EN BÜYÜK KATKIYI ALMANYA YAPACAK
Türkiye’deki Suriyeli mülteciler için kullanılması öngörülen 3 milyar euro tutarındaki kaynağın 1 milyar euro düzeyindeki diliminin AB bütçesinden karşılanması kararlaştırılmıştı. Geri kalan 2 milyar euro seviyesindeki kaynak ise üye ülkelerin ulusal bütçelerinden karşılanacak. Bu kaynağa en fazla katkı yapacak ülke ise Almanya. Berlin’in en az 427 milyon euro katkı yapması öngörülüyor.

Haberin Devamı

JUNCKER: BU PARAYI BULMAMIZ LAZIM
AA'nın haberine göre; Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, düzenlediği basın toplantısında, Türkiye'deki sığınmacılar için sağlanacak 3 milyar euro’luk AB fonunun İtalya tarafından bloke etmesi ile ilgili olarak şöyle dedi:

"Bir miktar para mevcut ama henüz tüm 3 milyar euro’yu tamamlayamadık. Bu 3 milyar euro’yu bulmamız lazım. Bu, Avrupa'nın güvenilirliği ile ilgili bir konu" dedi.

Juncker, 3 milyar euroluk yardımın Türkiye’ye değil, Türkiye’deki sığınmacılar için olduğunun altını çizerek, İtalya’nın bu hususta ortaya koyduğu “şaşırtıcı çekincelerini” anlamakta güçlük çektiğini söyledi.

Juncker, gelecek ay İtalya'ya gideceğini ve hem bu konuyu hem de AB Komisyonu ile İtalya arasındaki diğer meseleleri görüşeceğini belirtti.

İTALYAN BAKAN: İTİRAZIMIZ HANGİ KAYNAKTAN OLACAĞINA
İtalya Ekonomi Bakanı Pier Carlo Padoan, ülkesinin, Avrupa Birliği’nin Türkiye’deki sığınmacılar için vermeyi planladığı 3 milyar euro’luk kaynağa tam destek verdiğini, sadece bu meblağın hangi kaynaktan olacağına dair detayları açıklığa kavuşturma derdinde olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

AB ile Türkiye arasında geçen yıl kasım ayının sonunda Brüksel’de yapılan zirveden çıkan Türkiye’de bulunan Suriyeli ve Iraklı sığınmacılara yönelik 3 milyar euro’luk yardımın İtalya tarafından bloke edildiğine dair haberlere, İtalya Ekonomi Bakanı Padoan’dan yanıt geldi.

Brüksel’de üye ülkelerin ekonomi bakanları toplantısı sonrasında İtalyan basınına açıklamalarda bulunan Pier Carlo Padoan, İtalya’nın, sığınmacı kriziyle mücadelede ülke kaynaklarını seferber eden Avrupa’daki ilk ülkelerden biri olduğuna dikkati çekerek, “Şunu yinelemek istiyorum ki, İtalya, sığınmacı akınına yönelik Türkiye’ye yapılacak yardım eylem planına tam destek vermekte. Anlamlı boyutta kaynakların bu amaca ayrılmış olması önemli. İtalya, bir şeyi bloke etmiyor, sadece 3 milyarlık yardımın ülke bütçelerinden yapılacak katkı olmadan doğrudan Avrupa bütçesinden karşılanmasına ilişkin halen uygunluk var mı, onu değerlendiriyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

BOZKIR: PARA GELMEDİ DİYE...
Brüksel'deki temaslarının ardından gazetecilerin sorularını cevaplandıran AB Bakanı Volkan Bozkır, İtalya'nın AB tarafından Türkiye'deki Suriyeli sığınmacılar için sağlanacak 3 milyar euro'luk fona blokaj koymasına ilişkin olarak, Türkiye'nin bu para gelmedi diye Suriyeli sığınmacılar için çaba sarf etmekten uzak durması gibi bir şeyin söz konu olmadığını söyledi.

Bozkır, "Bu para ne zaman gelirse o zaman Suriyeli mülteciler için kullanılacaktır. Ama burada önemli olan bir anlaşma yapıldığı zaman her iki taraf da yerine getirmeyi vadettiği şeyleri getirmek mecburiyetindedir" dedi.

Türkiye'nin varılan anlaşma çerçevesinde üzerine düşeni fazlasıyla yaptığını söyleyen Bozkır, "Ben AB'nin kendi iç mekanizmaları sayesinde bu kararların çıkmasını sağlayacağını inanıyorum. Bu, Türkiye'nin beklentisidir" diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!