İtalya’dan ‘Türkiye’ blokajı

Güncelleme Tarihi:

İtalya’dan ‘Türkiye’ blokajı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 27, 2018 18:00

İTALYA, Avrupa Birliği’nin Suriyeli mülteciler için Türkiye’ye aktarmayı planladığı ikinci 3 milyar Euro’luk kaynağı bloke etmeyi sürdürüyor. Afrika çıkışlı kural dışı göçün en fazla etkilediği AB ülkesi olan İtalya, bu göç yolunun yoğunluğunun azaltılmasını garanti altına almak için Türkiye’ye yönelik kaynağı pazarlık unsuru olarak kullanıyor. Hürriyet’in iki hafta önce duyurduğu engelin aşılması için diğer AB ülkelerinin şu ana kadarki girişimleri sonuçsuz kaldı.

Haberin Devamı

İtalya’nın tavrı doğrudan Türkiye’yi hedef almasa da 28-29 Haziran’da Brüksel’de yapılacak AB Zirvesi’nde bu kaynağın serbest bırakılmaması bazı pratik aksamalara neden olabilir. İtalya benzer bir yaklaşımı 2016’da ilk 3 milyar Euro tutarındaki kaynak için de izlemişti. Blokaj, yaklaşık bir ay süren ikna çalışmaları sonucunda aşılmıştı.

AB yetkilileri, Birlik bütçesi ve üye ülkelerin ulusal bütçelerinden karşılanan 3 milyar Euro’luk ikinci paketin, ilk paket gibi, Türkiye için değil Türkiye’deki Suriyeliler için olduğunun altını çiziyor. Brüksel, bu kaynağın ihtiyacı olan Suriyeliler için gerekli ve bir bakıma AB’nin kredibilitesiyle ilgili bir konu olduğu tezini her platformda işliyor.

İkinci dilim 3 milyar Euro’luk kaynağın durumuna ilişkin açıklamalarda bulunan üst düzey bir AB yetkilisi, “Türkiye ile işbirliğini arttırmak için umarım AB’nin Türkiye’deki Suriyeli sığınmacılar için taahhüt ettiği ikinci 3 milyar Euro’luk mali desteğin serbest bırakılması konusunda anlaşma sağlarız” demekle yetindi. İtalya’nın şu ana kadar blokajını sürdürdüğünü teyit eden yetkili, görüşmelerin devam ettiğini söyledi. İtalya, blokajı kaldırmak için, Akdeniz’den göç akınıyla bağlantılı olan Afrika Fonu’nun takviye edilmesine yönelik talebinin yerine getirilmesini istiyor.

Haberin Devamı

İtalya geleneksel olarak Türkiye’nin AB sürecindeki en önemli destekçileri arasında yer alıyor. Yeni hükümetle birlikte ise bu konuda soru işaretleri oluşmaya başladı. Özellikle İçişleri Bakanı Matteo Salvini’nin tam bir ‘Türkiye karşıtı’ olması olası bir sapma endişesini artırıyor. Diplomatik kaynaklar, Roma’nın iki yıl önce ilk mali pakete ilişkin duruşunun doğrudan Türkiye’ye yönelik bir hamle olmadığına ve aşılmasının ‘çok zor olmadığına’, şimdi de ana hedef Türkiye olmamakla birlikte iç politik dengeler nedeniyle daha zorlu bir durumun söz konusu olduğuna dikkat çekiyor. Ankara ise İtalya’nın pakete ilişkin yaklaşımına, ‘AB’nin kendi içinde çözmek zorunda olduğu bir sorun’ gözüyle bakıyor.

 

SON 24 SAATTE YAŞANANLAR

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!