İstanbul'daki saldırıya dünyadan tepki yağıyor

Güncelleme Tarihi:

İstanbuldaki saldırıya dünyadan tepki yağıyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 01, 2017 10:15

İstanbul'daki terör saldırısının ardından, diğer ülkelerin yetkilileri yaptıkları açıklamalarla Türkiye'yle dayanışma içinde oldukları mesajını verdi.

Haberin Devamı

ABD Başkanı Barack Obama, İstanbul'daki terör saldırısıyla ilgili yaptığı açıklamada, masum insanların hayatını kaybetmesinden üzüntü duyduğunu belirterek, hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı diledi. Obama, ihtiyaç halinde Türk yetkililere gerekli destek ve yardımın yapılması hususunda da ekibine talimat verdi.

Beyaz Saray Basın Sözcüsü Eric Schultz, ailesiyle birlikte Hawaii'de bulunan Obama'nın İstanbul'daki terör saldırısıyla ilgili bilgilendirildiği ve gelişmelerin aktarıldığını kaydetti.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Ned Price da açıklamasında, "ABD, İstanbul'daki korkunç terör saldırısını en güçlü şekilde kınamaktadır" derken, NATO üyesi müttefik Türkiye ile terörün her türlüsüne karşı dayanışma haline olduklarını da vurguladı.

Haberin Devamı

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "2017, İstanbul'da trajik başlangıç. Kalbim, yeni yılı kutlayan insanlara yönelik saldırıdan etkilenenler ve Türk halkıyla" dedi.

AVRUPA BİRLİĞİ

Avrupa Birliği'nden (AB) yapılan açıklamada, İstanbul'daki terör saldırısı şiddetle kınanarak terörle mücadelede dayanışma ve ortak çalışma mesajı verildi.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ile AB Komisyonunun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn, İstanbul'daki gece kulübünde düzenlenen terör saldırısına ilişkin ortak yazılı açıklama yaptı.

Yeni yılının gelişini kutlayanları hedef alan saldırıda 39 kişinin hayatının kaybettiği belirtilen açıklamada, kurbanların aileleri ve dostlarına başsağlığı, yaralılara acil şifalar dilendi.

Açıklamada, "Avrupa Birliği, Türkiye ve Tük halkıyla dayanışmasını yinelemektedir. Tüm terör eylemlerini şiddetle kınıyoruz ve bu tehditleri etkili bir şekilde önleme ve bunlarla mücadele konusunda Türk yetkililerle çalışmaya devam etme kararlılığımızı teyit ediyoruz" ifadesine yer verildi.

Mogherini daha önce, 2017'nin, İstanbul'da bir saldırıyla başladığını belirterek, "Kalbim hayatını kaybedenler ve sevdikleriyle. Bu tür olayları önlemek için çalışmaya devam edeceğiz" diye tweet atmıştı.

Haberin Devamı

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, İstanbul'daki terör saldırısıyla ilgili olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a başsağlığı dileyerek, terörle mücadelede AB'nin Türkiye'nin yanında olduğunu belirtti. Juncker, Reina'yı hedef alan saldırısıyla ilgili olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a başsağlığı mesajı gönderdi. Sabah erken saatlerde İstanbul'da meydana gelen terör saldırısını büyük bir üzüntüyle öğrendiğini belirten Juncker, mesajında şu ifadelere yere verdi:

"Kendi adıma ve tüm AB Komisyonu adına, size yürekten başsağlığı dilemek, hayatını kaybedenler ve sevenleriyle olan dayanışmamı ifade etmek isterim. Terörizmi püskürtmek, ortak sorumluluğumuz. Sizi ve sizin nezdinizde Türkiye halkını temin ederim ki, bu çabadaki devam eden desteğimize güvenebilirsiniz."

Haberin Devamı

Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Martin Schulz, "Bir kutlama gecesi olması gerekiyordu: Teröristler, şiddet, ölüm ve ümitsizlik gecesine dönüştürdü. Kalbim, İstanbul ve Türkiye'yle" mesajını paylaştı.

AP Türkiye Raportörü Kati Piri, "Bu, oldukça üzücü bir haber. Kalbim ve dualarım bu gece Türkiye'yle" dedi.

AB Komisyonunun Göç ve Vatandaşlık İşleri Sorumlusu Üyesi Dimitris Avramopoulos, sosyal medya hesabındaki açıklamasında "İstanbul'da masum vatandaşlara yönelik saldırı karşısında dehşete düştüm. Kalbim, bu gece Türkiye ve hayatını kaybedenler ve aileleriyle" ifadesini kullandı.

Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland ve Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) Başkanı Pedro Agramunt, yayınladıkları mesajla saldırıyı kınadı.

Haberin Devamı

Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Jagland, sosyal medya kanalıyla yaptığı açıklamada, "Son terör saldırısı sonrası, Türk halkı, üyemiz olan Türk devleti ve saldırıda hayatını kaybedenlerin aileleri ile teröre karşı duruyoruz" ifadelerini kullandı. 

AKPM Başkanı Agramunt da teröre karşı AKPM tarafından yürütülen "Korku yok, nefret yok" kampanyasına dikkati çekerek "Birlikte terörizmden daha güçlüyüz" mesajını paylaştı. Agramunt, Türkiye ile dayanışma çağrısında bulundu.

Avrupa Konseyi ve kurumlarını temsil eden çok sayıda parlamenter ve yönetici de yaptıkları açıklamalarda terör saldırısını kınadı. Türkiye ve Türk halkıyla dayanışma içerikli mesajlarda teröre karşı birlikte mücadele çağrısı yapıldı.

Haberin Devamı

Almanya Başbakanı Angela Merkel, İstanbul'daki terör saldırısıyla ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan'a taziye mesajı gönderdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'a ve onun şahsında tüm Türk halkına taziyelerini ileten Merkel mesajında şöyle dedi:

“Teröristler yine ülkenizi hedef aldı. İstanbul'da herkes gibi yeni yılı kutlamak isteyen insanlara sinsice ve insanlık dışı saldırıda bulundular. Saldırıyı kınıyor, size başsağlığı diliyorum. Bu sabah aklımız; kurbanlar, onların aileleri ve dostlarında.”

Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier de yaptığı yazılı açıklamada, terör saldırısını sert bir şekilde kınadı. Steinmeier, İstanbul'un bir kez daha "korkunç kanlı bir olayın kurbanı" olduğunu belirterek "Boğaziçi'nden yılbaşı gecesi gelen haberlerle sarsıldım" ifadesine yer verdi. Dünyadaki milyonlarca kişi gibi yılbaşı gecesi birlikte güzel ve sorunsuz zaman geçirmek isteyen masum insanların ve gençlerin zalim ve korkakça bir saldırının kurbanı olduklarını belirten Steinmeier, “Bu olayı ve terörizmin her şeklini en sert şekilde kınıyoruz. Biz bu zor saatlerde Türkiye'nin yanındayız" değerlendirmesinde bulundu. Olayda hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı dileyen Steinmeier, ailelerin ve yakınlarının acılarını derinden paylaştıklarını kaydederek çok sayıdaki ağır yaralıya acil şifalar diledi.

Almanya Dışişleri Bakanlığı’nın sosyal medya hesabındaki açıklamada ise, “Derin bir dehşet içindeyiz. Üzüntülerimiz İstanbul’daki insanlarla beraber" denildi.

Avusturya Dışişleri Bakanı Sebastian Kurz, sosyal medya hesabında, "İstanbul’da yeni yıla korkunç başlangıç. Hayatını kaybedenlerin aile ve dostlarına içten başsağlığı diliyorum" açıklamasını yaptı.

Belçika Dışişleri Bakanı Didier Reynders, "Yeni yıl, İstanbul'da korkuyla başladı. Kalbim hayatını kaybedenler, yakınları ve Türkiye halkıyla" dedi.

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, İstanbul'da düzenlenen terör saldırısını şiddetle kınadı. Hollande, yaptığı yazılı açıklamada, "İstanbul'da yeni yıl gecesi düzenlenen ve en az 39 kişinin ölümüne sebep olan terörist saldırıyı şiddetle kınıyorum. Fransa, bu olay karşısında Türkiye'yle dayanışma içindedir ve müttefikleriyle bu belaya karşı mücadelesini acımasızca sürdürecektir" ifadelerini kullandı. Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Marc Ayrault da Twitter hesabından yayımladığı mesajda, "Tüm kalbimizle bu sembolik gecede korkunç bir saldırıya uğrayan Türkiye'nin yanındayız" ifadelerine yer verdi.

İngiltere, İstanbul'daki terör saldırısının ardından Türkiye ile dayanışma içinde olduğunu bildirdi. Dışişleri Bakanı Boris Johnson resmi Twitter adresinden yaptığı açıklamada, "İstanbul'da bir gece kulübüne düzenlenen alçakça terör saldırısının ardından düşüncelerimiz Türkiye ile birliktedir. Türk dostlarımızla omuz omuza duruyoruz" ifadelerini kullandı.

İngiliz Parlamentosunun alt kanadı Avam Kamarasının lideri David Lidington da sosyal medya adresinden, "Türkiye'nin seçilmiş hükümetiyle ilgili kim ne düşünürse düşünsün, hiçbir şey İstanbul'da düzenlenen terör saldırısını haklı çıkaramaz" diye yazdı.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Ortaköy’de düzenlenen terör saldırısını kınadı. Filistin Resmi Haber Ajansı WAFA’ya göre, Abbas, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a taziyelerini sunarak, terör eylemini kınadı. Terör ve sorumlularına karşı bölge devletleri arasında ve uluslararası alanda koordinasyonun güçlendirilmesi, uluslararası toplumun çabalarının birleştirilmesi gerektiği kaydedilen açıklamada, Filistin’in Türk Devleti ve Türk halkıyla dayanışma içinde olduğu vurgusu yapıldı.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, İstanbul’daki terör saldırısını kınadı ve terörizme karşı en sert ve kararlı bir şekilde mücadele edilmesini desteklediklerini söyledi. Aliyev, terör saldırısı nedeniyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a taziye mesajı yolladı. İstanbul’daki terör saldırısında çok sayıda insanın hayatını kaybetmesinin Azerbaycan’ı derinden sarstığını belirten Aliyev, saldırıda hayatını kaybedenlerin ailelerine ve Türk halkına, Azerbaycan halkı ve şahsı adına başsağlığı diledi.

Çin Dışişleri Bakanlığı, İstanbul Ortaköy’de bir gece kulübünde düzenlenen terör saldırısını şiddetle kınadıklarını bildirdi. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Çunying, yaptığı yazılı açıklamada, Pekin yönetiminin terörün her türlüsüne şiddetle karşı çıktığını, bölgesel ve küresel barışı sürdürmek için Türkiye ve uluslararası toplumla çalışmayı istediğini vurguladı. Çin’in söz konusu terör saldırısını şiddetle kınadığını belirten Hua, ayrıca Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi’nin, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’na söz konusu saldırı için taziyelerini ilettiğini kaydetti.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Behram Kasımi yaptığı yazılı açıklamada, Ortaköy'de düzenlenen terör saldırısını şiddetle kınadıklarını belirtti. Kasımi ayrıca, saldırı nedeniyle tüm Türk halkı ve hükümeti ile hayatını kaybedenlerin yakınlarına taziye dileklerini sundu.

Yunanistan Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, “İstanbul’da bir gece kulübünde düzenlenen, çok sayıda kişinin hayatını kaybettiği barbarca terör saldırısını kesin şekilde kınıyoruz. Türk halkına olan tam dayanışmamızı ifade ediyor, hayatını kaybedenlerin ailelerine samimi şekilde başsağlığı, yaralılara da acil şifalar diliyoruz” ifadesi kullanıldı.

İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson, İstanbul'daki saldırıya ilişkin resmi Twitter hesabından açıklamada bulundu. Johnson, açıklamasında, "İstanbul’daki gece kulübünde gerçekleştirilen terör saldırısının ardından düşüncelerim, Türk halkı ile birlikte. Türk dostlarımızla omuz omuzayız” ifadelerini kullandı.

Norveç Başbakanı Erna Solberg yayımladığı Twitter mesajı ile terör saldırısının kurbanlarının ailelerine üzüntülerini iletti. Solberg mesajında, "Sivillere yönelik korkakça gerçekleştirilmiş silahlı bir saldırı. En derin duygularım saldırının kurbanlarının aileleri, sevenleri ve Türkiye halkıyla birlikte" dedi.

Kanada Dışişleri Bakanı Stephane Dion, "Kanada, İstanbul’da meydana gelen korkunç saldırıda hayatını kaybeden mağdurların ailelerine başsağlığı ve bu saldırıda yaralananlara acil şifalar diler" dedi.

Amerikan-İslam İlişkileri Konseyi (CAIR) Başkanı Nihad Awad, "Kalbim, İstanbul'da teröristlerce öldürülenlerin aileleri, sevenleri ve yaralananlarla" mesajını paylaştı.

İsrail Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin, İstanbul Ortaköy'de düzenlenen terör saldırısını kınadı. Rivlin, resmi Twitter hesabından Türkçe ve İngilizce yaptığı açıklamada, "Kalplerimiz, Türk halkıyla birliktedir. Bu saldırı insanlığa karşı yapılmıştır. Dualarımız, yakınlarını kaybedenlerle ve yaralılarladır" ifadelerini kullandı. İsrail'in Ankara Büyükelçisi Eitan Naeh de İstanbul'daki terör saldırısına ilişkin sosyal medya hesabından Türkçe, "İstanbul'daki terör saldırısını şiddetle kınıyor ve kalbi taziyelerimi sunuyorum. Yeni yılda, aynı kararlılıkla: terör asla kazanamayacak" mesajını paylaştı.

İsrail Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin'in ardından Başbakan Binyamin Netanyahu da Ortaköy’de düzenlenen terör eylemini kınadı. İsrail Devlet Radyosu’nun haberine göre, hükümetinin haftalık kabine toplantısında konuşan Netanyahu, "Terörizme karşı savaş, küresel hale gelmiştir” diyerek, terör eyleminde hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı, yaralılara da acil şifa dileklerinde bulundu.

İsveç Dışişleri Bakanı Margot Wallström, resmi Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "İstanbul'daki terör saldırısını şiddetle kınıyorum. Düşüncelerimiz kurbanların aileleri ve Türkiye'yledir." ifadelerini kullandı. İsveç Dışişleri Bakanlığı da İstanbul'da bulunan vatandaşlarını dikkatli olmaları konusunda uyardı. Bakanlık açıklamasında, İsveç vatandaşlarına seyahat uyarısı yapılmadı ancak İstanbul'da bulunanlardan zorunlu kalmadıkça sokağa çıkmamaları istendi.

Gürcistan Cumhurbaşkanı Giorgi Margvelaşvili, sosyal paylaşım sitesi Twitter'da yaptığı açıklamada, "İstanbul'daki terör saldırısına çok öfkelendim. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Türk halkıyla dayanışma içindeyiz" ifadesini kullandı. Başbakan Giorgi Kvirikaşvili de Twitter hesabından paylaştığı mesajda, saldırının kendisini dehşete düşürdüğünü belirterek "Düşüncelerimiz kurbanlar ve sevdikleriyle" ifadesine yer verdi.

Kazakistan Dışişleri Bakanlığı da saldırıya yazılı açıklamayla tepki verdi. Onlarca kişinin ölümüne neden olan İstanbul’daki terör saldırısının şiddetle kınandığı vurgulanan açıklamada, saldırının iğrenç bir suç olan terörizmin bir tezahürü olduğu kaydedildi. Saldırıyı düzenleyenlerin tespit edilerek cezalandırılması gerektiği belirtilen açıklamada, "Ölenlerin ailelerine başsağlığı, yaralılara acil şifalar ve terörle mücadelede kardeş Türkiye hükümetine ve halkına güç, dayanma ve azim diliyoruz" ifadesi yer aldı.

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a taziye mesajı gönderdi. Mesajında, saldırıda çok sayıda kişinin hayatını kaybettiğini derin üzüntüyle öğrendiğini vurgulayarak bu terör eyleminin kabul edilemez olduğunun altını çizdi. "İstanbul’daki terör eylemi korkunç ve insanlık dışı" ifadesini kullanan Atambayev, Kırgızistan'ın terör eylemini şiddetle kınadığını kaydederek saldırıda yaşamını yitirenlerin ailelerine başsağlığı ve yaralılara acil şifalar diledi.

Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Usame en-Nuceyfi, yaptığı yazılı açıklamada, "İstanbul'daki çirkin saldırıyı kınıyoruz. Masum insanların kanını döken terör yuvalarını vurmak ve terörü yok etmek için en üst düzeyde koordinasyon kurulması çağrısında bulunuyoruz" ifadelerini kullandı. Terörün ortak düşman olduğunu vurgulayan Nuceyfi, dünyada terörle mücadelenin tek başına yapılamayacağını ifade etti.

Irak Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ahmed Cemal de AA muhabirine yaptığı açıklamada, İstanbul'daki bir gece kulübünü hedef alan saldırının kınandığını söyleyerek, "Irak, devletlerin teröre karşı verdiği mücadelenin, siyasi hesapların ötesine çıkılarak bölge ülkeleri arasında koordineli şekilde yürütülmesi gerektiğine inanıyor" dedi.

Irak Meclis Başkanı Selim el-Cuburi de yaptığı yazılı açıklamada, saldırıyı kınayarak, terörle mücadelede Türkiye'nin yanında olduklarını belirtti. Cuburi, tüm bölgede güvenlik ve istikrarın sağlanmasının yanı sıra terörün yayılmasının önüne geçilmesi konusunda Türk halkı ve yöneticileriyle dayanışma içinde oldukları mesajını verdi.

Ürdün resmi haber ajansı Petra'da yer alan haberde, hükümet sözcüsü ve Enformasyon Bakanı Muhammed el-Mumuni, "Türkiye ve diğer ülkeleri hedef alan terör saldırılarıyla mücadele kapsamında, bu felaket ile arkasında yer alanların tam anlamıyla ortadan kaldırılması için sarf edilen uluslararası çabaların artırılması gerekiyor" ifadesini kullandı. Açıklamada, Türkiye ve tüm bölgeyi hedef alan terörle mücadelenin önemi vurgulanarak, saldırıda yaşamını yitirenlerin yakınlarına başsağlığı dileğine yer verildi.

Terörün küresel barış ve güvenliği her geçen gün artarak tehdit eder hale geldiği kaydedilen açıklamada, Ürdün'ün, terörün tüm varyasyonlarının karşısında yer aldığı aktarıldı.

Bahreyn Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, vatandaşlar ile ülkede ikamet edenler başta olmak üzere güvenlik ve istikrarını sağlamak için gerçekleştirdiği icraatlar kapsamında Bahreyn'in kardeş ülke Türkiye'nin yanında yer aldığı belirtildi. Bahreyn'in terörün her türlüsü karşısındaki değişmez tutumunun vurgulandığı açıklamada, tüm dünya ülkelerini temelden tehdit eden terör olgusunun kökünün kazınması için uluslararası dayanışmanın güçlendirilmesi çağrısında bulunuldu. Açıklamada, bu çirkin saldırıda hayatını kaybedenlerin yakınları ve hükümete başsağlığı, yaralılara da acil şifa dilendi. 

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT), İstanbul Ortaköy'de düzenlenen terör saldırısını kınayarak, terörle mücadelede Türkiye ile dayanışma içinde olduklarını açıkladı. İİT Genel Sekreteri Yusuf bin Ahmed el-Useymin, yaptığı yazılı açıklamada, Ortaköy'de gerçekleştirilen terör saldırısını şiddetle kınadı. Useymin, İİT'nin terörle mücadelede, Türkiye ile dayanışma içinde olduğunu ifade etti. Genel Sekreter Useymin ayrıca saldırıda hayatını kaybedenlerin yakınlarına, Türkiye halkına ve yönetimine başsağlığı, yaralılara da acil şifa diledi.

Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn, İstanbul'daki terör saldırısıyla ilgili Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a taziye mesajı gönderdi.
Saldırıyı kınayan ve terörle mücadelede iş birliği çağrısı yapan Avn, saldırıda yaralanan Lübnan vatandaşlarının sağlık durumu hakkında da bilgi aldı.

Lübnan Başbakanı Saad Hariri de ülkesinin Türk halkı ve hükümetinin yanında olduğunu belirtti. Hariri ayrıca, saldırıda hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı dileklerini iletti.

Mısır Dışişleri Bakanlığı da Ortaköy'de düzenlenen terör saldırısını "şiddetle ve en güçlü" ifadelerle kınadıklarını açıkladı. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, halkların güvenlik ve istikrarına zarar veren bu terör örgütlerinin kuşatılması gerektiği belirtilerek, saldırıda hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı, yaralılara da acil şifa dileklerinde bulunuldu. Açıklamada ayrıca, din ve ırk ayrımı yapılmaksızın, tüm dünya halklarını tehdit eden terör olgusunun sona erdirilmesi için uluslararası toplumun çabalarının birleştirilmesi gerektiği vurgulandı.

Tunus Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada "Tunus, bir kez daha farklı uyruklardan masum insanları hedef alan, korkak terör saldırısını en güçlü şekilde kınamaktadır" ifadeleri yer aldı. Ölenlerin ailelerine taziye ve yaralılara da acil şifa dileklerinde bulunulan açıklamada "Tunus, kardeş Türk halkıyla tam bir dayanışma içindedir. Türk hükümetinin ülke güvenliği için yerine getireceği icraatları desteklemektedir" denildi. Saldırıda iki Tunus vatandaşının hayatını kaybetmesinden duyulan üzüntünün de dile getirildiği açıklamada Ankara'daki Tunus Büyükelçiliği ve İstanbul'daki konsoloslukta koordinasyon birimlerinin kurulduğu aktarıldı.

Kuveyt Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada da terör saldırısının şiddetle kınandığı, Kuveyt'in terör ve şiddetin her türlüsüne karşı olduğu kaydedildi. Açıklamada, şu ifadeler yer aldı:

"Hiçbir semavi din ve insanlık değerleriyle bağdaşmayan ve insanlığı hedef alan bu menfur terör saldırısı çirkin yüzünü bir kez daha gösterdi. Türk halkına, hükümetine ve olayda hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı, yaralılara da acil şifalar diliyoruz."

BAKMADAN GEÇME!