İstanbul kar altında

Güncelleme Tarihi:

İstanbul kar altında
OluÅŸturulma Tarihi: Ocak 05, 2002 12:04

İstanbul'da kar etkisini sürdürüyor. Ancak, haftasonu nedeniyle dünkü çile, yerini daha sakin bir güne bıraktı.

Haberin Devamı

İstanbul Vali Yardımcısı Ali Cafer Akyüz, Silivri-Selimpaşa yolunda 40`a yakın aracın mahsur kaldığını, vatandaşların araçlarından çıkarılarak güvenli bir yere alındığını ve yolun açılmasına yönelik çalışmaların da süratle devam ettiğini bildirdi.

Akyüz, kenti etkisi altına alan olumsuz hava şartları nedeniyle İstanbul Valiliği Afet Koordinasyon Merkezi bünyesinde kurulan kriz merkezinin 24 saat çalıştığını bildirdi. Kentte ana arterlerde kapalı yol bulunmadığına dikkat çeken Akyüz, Hadımköy Gürpınar`da 300 aracın bir süre önce mahsur kaldığını, askerlerin de desteğiyle yolun açılarak, araçların kurtarıldığını söyledi. Akyüz, şöyle devam etti:

``Halen Silivri-Selimpaşa yolunda 40`a yakın araç mahsur. Bu araçlardaki vatandaşların hepsi çıkarılarak güvenli bir yere alındı. Bölgedeki tüm ekipler yolun açılması için süratle çalışıyor.

Haberin Devamı

Bu arada, şiddetli tipi ve temizleme çalışmalarının etkisiz kalması nedeniyle İstanbul-Silivri, Silivri-İstanbul arasındaki TEM Otoyolu`nu bu saat itibariyle trafiğe kapattık.

TRAFİĞE ZİNCİRSİZ ÇIKMAYIN

İstanbullular zorunlu olmadıkça trafiğe çıkmasınlar. Çıkması gerekenler de zincir taksınlar. Trafik ekiplerimiz de zincirsiz araçlara asla izin vermeyecek.``

Bu arada, kentin bazı bölgelerinden elektrik kesintilerinin meydana geldiği yönünde şikayetler aldıklarını da anlatan Akyüz, ilgili kurumların bu konuda da çalışmalarını sürdürdüğünü bildirdi.

Sokakta yaşayanlara ilişkin vatandaşları duyarlı olmaya çağıran Akyüz, sosyal hizmetler kurumunun tüm birimlerinin açık olduğunu, sokakta yaşadığı görülenlerin mutlaka ilgili yerlere bildirilmesini istedi.

Akyüz, meteoroloji yetkililerinden edinilen bilgiye göre,  İstanbul`da yarın kuvvetli poyrazla birlikte etkili kar yağışı beklendiğini belirterek, kentte olumsuz hava koşullarının Pazartesi gününe kadar süreceğini söyledi.

Kriz merkezi olarak tüm önlemlerin alındığına dikkati çeken Akyüz,32 ilçenin kriz merkezleri, belediyeler, İSKİ, İGDAŞ, Telekom, DSİ, TEDAŞ, BEDAŞ, Emniyet, Jandarma, Sivil Savunma, Köy Hizmetleri, Kızılay ve trafik ekiplerinin de çalışmalarını aralıksız sürdürdüğünü anlattı.

Haberin Devamı

BEYOĞLU'NDA ÇATI ÇÖKTÜ: 3 YARALI

Kasımpaşa Bahariye Caddesi`nde bulunan, Mustafa Varıcı`ya ait otoparkın çatısı çöktü. Çöken çatının altında kalan Çetin Aslan, Yılmaz Fındık ve Adem Güven, itfaiye ile polis ekiplerinin müdahalesi sonucu yaralı olarak kurtarıldı. Yaralılar, Taksim İlk Yardım Hastanesi`nde tedavi altına alındı.

Çatının çökmesi sonucu otoparkta 8 otomobilin de zarar gördüğü öğrenildi.Â

ATATÃœRK HAVALÄ°MANI'NDA TRAFÄ°K DURDU

Türk Hava Yolları`nın (THY), iç ve dış hatlarda bugün yapılması gereken birçok seferi, elveriÅŸsiz hava ÅŸartları nedeniyle iptal etti. THY, bugün sabah saatlerinde yapılması gereken TK 1701 Stuttgart, TK 1937 Brüksel, TK 1629 Münih, TK 1943 Bazel, TK 1467 Odessa, TK 1883 Viyana, TK 1845 Atina, TK 1413 Moskova, TK 1443 BükreÅŸ, TK 1457 Kiev, TK 1825 Paris, TK 1951 Amsterdam, TK 1777 Cenevre, TK 1587 Frankfurt, TK 1661 Hamburg, TK 1723 Berlin, TK 1529 Dusseldorf ve TK 1873 Milan dış hat seferlerini, elveriÅŸsiz hava ÅŸartları nedeniyle iptal etti.Â

Haberin Devamı

Ayrıca, THY`nin Ä°stanbul`dan yapılması gereken TK 102, TK 108, TK 116, TK 120 Ankara, TK 412 Antalya, TK 260 Kayseri, TK 546 Trabzon, TK452 Adana, TK 286 Bodrum, TK 214 Dalaman, TK 316 ve TK 320 Ä°zmir, TK 682 Gaziantep, TK 796 Sivas ve TK 668 Erzurum seferleri de yine aynı gerekçeyle iptal oldu.Â

Bu arada, Olympic Havayolları'nın Ä°stanbul'dan Atina'ya, Kıbrıs Türk Hava Yolları'nın ise Ercan Havaalanı'na yapacağı seferler gerçekleÅŸtirilemedi.Â

Atatürk Havalimanı'na dün inmesi gereken THY'nin Viyana, Frankfurt, Paris seferlerinden dönen uçaklarının da Sabiha Gökçen Havaalanı'na indiği öğrenildi.

Atatürk Havalimanı'ndan dün yapılması gereken Azerbaycan Havayolları`nın Bakü, Lufthansa Havayolları`nın Frankfurt ve THY`nin BiÅŸkek seferleri de henüz gerçekleÅŸtirilemedi.Â

Haberin Devamı

PİST TEMİZLEME ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR
   Â
Bu arada uçak seferlerindeki rötarlar nedeniyle de Atatürk Havalimanı`nda yolcu yoğunluğu yaşanıyor. Devlet Hava Meydanları İşletmesi`nce (DHMİ), pist temizleme çalışmalarının aralıksız devam ettiği, çalışmalar sırasında pistin iniş ve kalkışlara kapatıldığı bildirildi.  Yetkililer, "pistte yapılan ölçüm değerlerinin uçaklara duyurulduğunu, uçağın alana inip inmemesinin pilotun inisiyatifinde olduğunu" belirttiler. 

ÇAKIR: "BU KADAR KAR NEREDE YAĞSA FELAKET OLUR"

İstanbul Valisi Erol Çakır, bu ölçüde, bu etkide bir kar yağışının olduğu her yerde, benzer sorunlar yaşanabileceğini belirterek, "İstanbul`da da bunlar yaşanmış ve en hafif şekilde geçiştirilmiştir" dedi.

Kar yağışının başlamasıyla birlikte, bunun bir kriz ortamı oluşturacağı düşüncesiyle Afet Yönetim Merkezi`nin, kriz yönetimine geçtiğini dile getiren Çakır, şöyle dedi: "Karla mücadele konusunda İstanbul`da çalışmalar sürdürülüyor.  Bu olağanüstü durum çalışmalarına askeri birlikler, Büyükşehir,  Karayolları, Emniyet, Köy Hizmetleri ve diğer bütün kamu kurum ve kuruluşları seferberlik içinde fedakarca katılıyor. Bu çalışmalarla, İstanbul`da ekonomik ve sosyal hayatın kısa sürede normale dönmesi sağlanmıştır. Şehrin altyapısı, elektrik, su, haberleşme, gaz dağıtımı faal halde tutulmuştur. Vatandaşların bu kar yağışı karşısında en az şekilde mağdur olmaları sağlanmıştır. Vatandaşın can ve mal güvenliği büyük ölçüde korunmuştur."
 
Çakır, kar yağışının başladığı saatlerden şu ana kadar ilde 523 maddi hasarlı kaza meydana geldiğini, kazalar nedeniyle hayatını kaybeden vatandaş bulunmadığını anlatarak, "Sokakta yaşayan ve ulaşılabilen 79 çocuk devletin himayesine alındı. Bunlar çocuk yuvaları ve gençlik merkezlerine yerleştirildi. Yaşlılar huzurevi ve polis karakollarında misafir edildi" dedi. 
     
KARAYOLLARINDA DURUM 
     
Özellikle İstanbul-Trakya arasındaki karayolu ulaşımında büyük sorunlarla karşılaştıklarını ifade eden Çakır, şu an itibariyle Silivri-İstanbul karayolunun çift yönlü olarak trafiğe kapalı olduğunu söyledi. Çakır, diğer bütün karayolu bağlantılarının ise açık olduğuna dikkat çekti. Çakır: " Yalnız, Silivri-İstanbul karayolunda mahsur kalan araçlar, tek şeritten kontrollü olarak ile ulaştırılmaya çalışılıyor. Yolda mahsur kalan yüzlerce insanın, burnu kanamadan güvenilir yere ulaştırılması sağlanmıştır. Onların da İstanbul`a transferi için gayret sarfediliyor. Çok şükür hayatını kaybeden bir vatandaşımız olmamıştır.Trafik kazalarına anında müdahale edilmiştir. Çatalca, Silivri, Gaziosmanpaşa Arnavutköy bölgesinde ve Kilyos`ta trafiğe kapanan toplam 73 köy yolunun açılması için çalışmalar sürüyor. Bu köy yollarının bazılarında çalışmalar, zaman zaman tipi nedeniyle kesintiye uğruyor."

Haberin Devamı

1455 PERSONEL KATILDI 
     
Çakır, "İstanbul`da karla madele çalışmalarına arazide fiilen 178 ekip, 1455 personel katıldı. İş makinesi olarak da 477 araç görev aldı. İlçe belediyeleri de yapılan çalışmalara destek verdi" diye konuştu. 

Vali Erol Çakır, "özellikle halk otobüsü ve servis minibüslerininzincir takmadıkları" yönündeki eleÅŸtirilerin hatırlatılması üzerine, "Ä°ETT`ye baÄŸlı otobüslerde zincir vardı. Halk otobüslerinin statüsü tamamen deÄŸiÅŸik. Servisçilerle ilgili gerekli tedbir ve talimatlar, dün itibariyle verildi" dedi.  Â

Öte yandan İstanbul'da okulların tatil edilip edilmeyeceği yarın akşam 24:00'e kadar Valilik tarafından açıklanacak.

Ä°STANBUL'DA KAR ETKÄ°SÄ°NÄ° AZALTTI

İstanbul'da dün sabah başlayan yoğun kar yağışı, bugün öğle saatlerinde etkisini azaltarak, aralıklı kar yağışına dönüştü.  
 
Bugün ve yarın Trakya genelinde parçalı bulutlu hava hakim olacak. İstanbul ve Marmara'nın doğusunda kar yağışı sürecek, yağışlar Marmara'nın doğusunda yoğun kar şeklinde devam edecek.
 
İstanbul genelinde aralıklı kar yağışı bugün ve yarın da devam edecek. Kar yağışı yarın etkisini azaltarak, kar serpintisi şeklinde görülecek. Pazartesi günü ise İstanbul'da kar yağışı beklenmiyor.
Â
Gece en düşük sıcaklık sıfırın altında 2-4 arasında, yarın en yüksek sıcaklık ise 0 ile 2 derece arasında deÄŸiÅŸecek. Rüzgar, kuzeyden orta, zaman zaman kar yağışıyla birlikte kuvvetli esecek.Â
   Â
Ä°STANBUL'DA KAR KALINLIÄžIÂ
   Â
Cuma günü başlayan ve bugün öğleye kadar devam eden kar yağışı neticesinde ölçülen kar yükseklikleri ile gece en düşük, bugün beklenen en yüksek sıcaklık değerleri şöyle:
   Â
    Merkezler          Kar Yüksekliği          Düşük Sıcaklık        Yüksek  Sıcaklık   

    ---------               --------------             ----------------            -----------------
    Atatürk                  23 santimetre                  -3.0                            0
    Sarıyer                  14 santimetre                    -1.1                            1
    Sabiha Gökçen      20 santimetre                    -2.2                            0
    Yalova                    1  santimetre                    -3.0                            1
    Cengiz Topel          31 santimetre                   -0.9                            0   Â
    Sakarya                 35 santimetre                   -1.8                            0   Â
   Â

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!