İsrail taktik değiştirdi... İşte IDF'nin yeni Gazze stratejisi

Güncelleme Tarihi:

İsrail taktik değiştirdi... İşte IDFnin yeni Gazze stratejisi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 26, 2023 14:31

Aksa Tufanı Operasyonu sonrası Ortadoğu resmen ateş çemberine dönmüş durumda. Bölgedeki savaş 20'nci gününe girerken Gazze'den gelen haber ile İsrail ordusunu yeni taktiği gün yüzüne çıktı.

Haberin Devamı

İsrail-Hamas savaşı 20'nci gününde de can almaya devam ediyor.

İsrail bir yandan abluka altına aldığı Gazze'yi bombalarken bir yandan da kuzeyde, Lübnan sınırında Hizbullah unsurları ile çatışıyor.

İsrail'in Gazze'ye olası kara operasyonu dünyanın bir numaralı gündem maddesi olmaya devam ederken IDF'den sürpriz bir hamle geldi.

IDF, Gazze'ye girdi. Yapılan açıklamada operasyon 'hedefli bir baskın' olarak duyurulurdu.

İsrail taktik değiştirdi... İşte IDFnin yeni Gazze stratejisi

IDF, birliklerin çok sayıda altyapıyı ve tanksavar güdümlü füze fırlatma pozisyonlarını vurduğunu söyledi.

IDF, askerlerin baskından sonra bölgeyi terk ettiğini duyurdu.

İsrail'in gece baskını askeri uzmanlar olarak İsrail'in yeni taktiği olarak yorumlandı.

Haberin Devamı

Analist Elijah Magnier, İsrail ordusunun bir gecede kuzey Gazze'ye düzenlediği kısa kara operasyonunun, Filistinli savaşçıların hazırlık ve yeteneklerini test etme stratejisinin bir parçası olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Al Jazeera'ye konuşan Magnier 'İsrail ordusunun yeni bir yaklaşımını görüyoruz; normalde yaptıkları gibi bir süre kalmak yerine sadece birkaç saat sonra geri çekildikleri küçük baskınlar' dedi.

Bunun ABD'nin Irak'ta uyguladığı taktik ile paralellik gösterdiğine vurgu yapan Magnier şu ifadeleri kullandı;

'ABD'nin Irak'ta yaptığı şey buydu: Maruz kalacakları ateş miktarını görmek için çok hızlı girip çıkıyorlardı ve daha büyük bir saldırıya hazırlanana kadar bunu farklı yerlerden yapıyorlardı.'

Uzmanlar böyle bir yaklaşımın, ne bekleneceğine dair istihbarat eksikliğinden kaynaklandığının altını çiziyor.

İsrail taktik değiştirdi... İşte IDFnin yeni Gazze stratejisi

Haberin Devamı

Başka bir deyişle Gazze'de ordusunu tam olarak neyin beklediğinden emin olamayan IDF, bu tip baskınlar ile hem Hamas'ın kabiliyetini ölçüyor hem de bölge hakkında bilgi edinmeye çalışıyor.

Magnier bu durum için şu değerlendirmeyi yapıyor;

'On binlerce Hamas ve İslami Cihad savaşçısının kendilerini beklediğini biliyorlar, ancak Filistin direnişinin ne tür bir hazırlığa sahip olduğuna dair yeterli istihbarat ve bilgiye sahip değiller.'

Magnier, ayrıca İsrail askerlerinin öyle ya da böyle Gazze'ye girdiğini göstererek iç kamuoyunu tatmin etmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

İsrail ordusunun aynı zamanda son derece düşmanca bir ortama girmenin getirdiği psikolojik engeli kırarak kendi morallerini de yükseltmesi gerekeceğini belirten Magnier 'Çünkü er ya da geç içeri girmek zorunda kalacaklar' dedi.

Haberin Devamı

Gazze'den düzenlenen saldırılarda 308'i asker 1400 İsraillinin öldüğü, 5 bin 132 İsraillinin yaralandığı aktarıldı.

Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail'in Gazze'ye saldırılarında 2 bin 704'ü çocuk ve 1584'ü kadın, 364'ü yaşlı olmak üzere 6 bin 546 kişinin öldüğünü, 17 bin 439 kişinin yaralandığını duyurdu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!