İsrail Hamas için özel olarak geliştirdi: Sünger bombaları! Kendi askerleri denerken kör oldu...

Güncelleme Tarihi:

İsrail Hamas için özel olarak geliştirdi: Sünger bombaları Kendi askerleri denerken kör oldu...
Oluşturulma Tarihi: Ekim 26, 2023 09:57

İngiliz medyası İsrail'in Gazze'ye yönelik kara harekatında, Hamas'la savaşmak için özel olarak tasarladığı 'sünger bombalarını' kullanmayı planladığını yazdı. Peki sünger bombası nedir, nasıl çalışır? İşte dikkat çeken detaylar...

Haberin Devamı

İsrail-Hamas savaşı 3. haftasında devam ederken Tel Aviv yönetiminin Hamas'ı bitirmek için 'ezici' bir kara saldırısına hazırlandığı konuşuluyor. Başbakan Netanyahu dün akşam yaptığı konuşmada kara saldırısına açıkça atıfta bulundu ancak "Ne zaman ve nasıl olacağı konusunda ayrıntılı bilgi vermeyeceğim" diyerek detay vermekten kaçındı.

EN BÜYÜK ZORLUK GAZZE METROSU

Çatışmaların başladığı ilk günden bu yana yayınlanan sayısız analize göre, İsrail ordusunun Gazze'de gerçekleştireceği kara saldırısında karşılaşacağı en büyük zorluk 'Gazze metrosu' olarak adlandırılan yer altı tünelleri.

Hamas tarafından son on beş yıl içinde inşa edilen ve bir labirenti andıran yer altı tünelleri roket ve mühimmat depolamak için kullanılıyor ve Hamas üyelerinin fark edilmeden hareket etmesini sağlıyor.

Haberin Devamı

Tünellerin girişlerinin tuzaklarla korunduğu düşünülüyor. Hamas'ın 7 Ekim'deki saldırısında rehin aldığı ve aralarında yabancıların da bulunduğu yaklaşık 200 kişinin de bu tünellerde tutuluyor olması ihtimali İsrail'in müdahalesini zorlaştırıyor.

İsrail Hamas için özel olarak geliştirdi: Sünger bombaları Kendi askerleri denerken kör oldu...

İSRAİL GİZLİ SİLAHINI KULLANACAK: HAMAS İÇİN ÖZEL OLARAK GELİŞTİRİLDİ

Bugün İngiliz Telegraph gazetesinde yayınlanan bir habere göre, İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) Hamas'ın bilinmezlerle dolu tünelleri için 'gizli silahını' kullanacak.

'Sünger bombası' adı verilen bu gizli silah Hamas'la mücadele için özel olarak geliştirildi. Telegraph gazetesine göre İsrail askerleri 2021 yılında düzenledikleri tatbikatta Tze'Elim askeri üssünde sahte bir tünel sistemi kurarak bombayı test etti.

SÜNGER BOMBASI NEDİR? NASIL ÇALIŞIR?

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) patlayıcı içermeyen ancak tünel girişlerini kapatmak için kullanılan kimyasal silah (sünger bombalar) hakkında yorum yapmaktan kaçınıyor.

Sünger bombası, plastik bir kap içerisinde yer alan, iki ayrı sıvı maddeden oluşan, patlayıcı olmayan bir cihaz. Cihazın içinde sıvıları ayıran metal çubuk çıkarılıp tünel girişine atıldığında, sıvılar karışarak hızlı bir şekilde genleşiyor ve sertleşerek tünel girişini kapatıyor.

İsrail Hamas için özel olarak geliştirdi: Sünger bombaları Kendi askerleri denerken kör oldu...

Telegraph gazetesi sünger bombalarının nasıl çalıştığını böyle anlattı

Haberin Devamı

UZMAN EKİP GÖREVLENDİRİLDİ, ÖZEL EKİPMANLAR DAĞITILDI

IDF sünger bombalarının denenmesi için uzman tünel keşif birimleri görevlendirdi.

Ekipler Hamas'ın geniş tünel ağını tespit edebilmek için insansız hava araçları, radar sistemleri ve hava/yer sensörlerini kullanıyor.

Yer altındaki tünellerde tüm doğal ışık engellendiğinden, birlikler zifiri karanlıkta görmek için termal teknolojiye güveniyor. Her askere yeraltındayken görebilmeleri için özel ekipmanlar (gece görüş gözlükleri ve özel tasarlanmış telsizler) veriliyor.

İSRAİL ASKERLERİ KULLANIRKEN KÖR OLDU

Telegraph gazetesi gizli silahın bazı tehlikeleri de beraberinde getirdiğine dikkat çekerek bazı İsrail askerlerinin silahtaki karışımı yanlış kullandıkları için görme yetilerini kaybettiklerini yazdı.

Haberin Devamı

İsrail'in askerlerini tehlikeye atmamak için tünellerde robotlar ve insansız hava araçları kullanmayı denediğini yazan gazete şimdiye kadar bu araçların yeraltında çalışmak konusunda zorluklar yaşadığını belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!