İsrail basınından Hamas itirafı: Sinwar'ın isteği kabul edildi... Hedefte Netanyahu var: Felaketin sorumlusu o

Güncelleme Tarihi:

İsrail basınından Hamas itirafı: Sinwarın isteği kabul edildi... Hedefte Netanyahu var: Felaketin sorumlusu o
Oluşturulma Tarihi: Kasım 22, 2023 10:21

Gazze'deki insanlık dramına 4 günlüğüne ara verecek anlaşmaya iki taraf da onay verdi. Dünyanın gündemine birinci sırdan giriş yapan ateşkes anlaşması ile ilgili İsrail basınında dikkat çeken bir yorum geldi. Jerusalem Post gazetesi Hamas'ın masadan istediğini alarak kalktığını yazdı. Haaretz ise 'Felaketin sorumlusu o' diyerek İsrail Başbakanı Netanyahu'yu hedef aldı.

Haberin Devamı

Dünyanın gözü kulağı haftalardır Gazze'den gelen haberlerde...

14 binin üzerinde sivilin öldüğü savaşta taraflar 47'nci günde geçici ateşkeste anlaştı.

Dün anlaşma gündemiyle toplanan İsrail kabinesi, anlaşmaya yeşil ışık yaktı. Tel Aviv, Gazze'deki Hamas hareketiyle esir takası anlaşmasını ve 4 günlük geçici ateşkesi kabul ettiğini açıkladı.

Hamas'tan yapılan açıklamada bu bilgi doğrulandı. Katar ise duraklamanın başlangıcının 24 saat içinde açıklanacağını duyurdu.

İsrail merkezli Jerusalem Post anlaşmanın yeni bir detayını yazdı.

Gazete 'İsrail, Sinwar'ın İHA bilgisi yok maddesini kabul etti' başlığı ile okurlarının karşısına çıktı.

Haberde 'İsrail, Hamas lideri Yahya Sinwar'ın, Hamas'ın esareti altındaki bazı rehinelerin serbest bırakılması karşılığında ateşkesin devam ettiği her gün Gazze hava sahasındaki İsrail İHA'larını altı saat durdurması yönündeki şartı kabul etti' ifadelerine yer verildi.

Haberin Devamı

Müzakerelerde Hamas geçici ateşkes süresinde İHA uçuşlarının durdurulmasını talep etmişti.

Çıkan karar ışığında Hamas'ın şartını kabul ettirdiği yorumu yapıldı.

İsrail basınından Hamas itirafı: Sinwarın isteği kabul edildi... Hedefte Netanyahu var: Felaketin sorumlusu o

HAARETZ: FELAKETİN BAŞ SORUMLUSU NETANYAHU

Dünya geçici ateşkes için geri sayıma geçmiş durumda. İsrail'de de gündemin birinci sırasında bu haber yer alıyor. Ancak İsrail kamuoyu bir yandan da İsrail'in tarihinin en büyük saldırısına nasıl zamanında karşılık veremediğini tartışıyor.

Eleştiri okları ise Başbakan Netanyahu'yu gösteriyor. İsrail'in önde gelen gazetelerinden Haaretz Netanyahu'yu hedef alan bir manşet ile okurlarının karşısına çıkdı. 'Netanyahu Tüm Uyarıları ve Yaklaşan Tehditleri Görmezden Geldi. Felaketin Baş Sorumlusu O'dur' başlıklı haberde şu ifadelere yer verildi;

'İsrail başbakanı kendisine verilen açık uyarılarla uğraşmak yerine demokrasiyi ezmeye, yüce yönetici statüsünü kurmaya ve kaynakları ultra-Ortodokslara ve yerleşim yerlerine aktarmaya odaklandı.'

Hamas 7 Ekim'de yaklaşık 240 kişiyi rehin aldı. Hamas yönetiminin verdiği bilgiye göre, İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarında 5 bin 600’ü çocuk olmak üzere 14 binden fazla Filistinli hayatını kaybetti.

HAMAS: PARMAKLARIMIZ TETİKTE KALACAK

Haberin Devamı

Hamas'ın açıklamasında Katar ve Mısır'ın arabuluculuğuyla varılan anlaşmayla Gazze'ye insani ve tıbbi malzemeyle, yakıt taşıyan yüzlerce kamyonun gireceği belirtildi.

İsrail'in Gazze'nin güneyindeki hava faaliyetlerine dört gün boyunca tamamen son vereceği, bölgenin kuzeyindeki hava trafiğinin de yerel saatle 10:00- 16:00 arasında duracağı kaydedildi.

Açıklamada 'Ateşkes anlaşmasını duyururken, parmaklarımızın tetikte kalacağını ve muzaffer savaşçılarımızın halkımızı savunmak ve işgali yenilgiye uğratmak için görevde olacağını teyit ederiz' denildi.

NETANYAHU HÜKÜMETİNDE ÇATLAK

İsrail kabinesinin gece boyunca süren toplantısında Netanyahu'nun, aşırı sağcı koalisyon hükümetinden muhalefetle karşılaştığı belirtiliyor.

Haberin Devamı

Sertlik yanlısı Ulusal Güvenlik Bakanı İtamar Ben-Gvir anlaşmanın İsrail askerlerinin de serbest kalmasını içermesi gerektiğini söylemişti.

Savunma Bakanı Yoav Gallant da kabine toplantısında önce, anlaşmanın Hamas'ı yok etmeye yönelik savaşın sona ermesi anlamına gelmeyeceğine dair güvenceler aldığını ifade etti.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu daha önce yaptığı açıklamada, takas anlaşmasına varılsa dahi, ülkesinin savaşa devam edeceğini söyledi.

BU VİDEO İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!