Son dakika haberleri: İsrail-Hamas savaşında son durum... Gazze'de geçici ateşkes! İsrail: Cuma'dan önce beklemeyin

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Kasım 22, 2023 07:37

İsrail ablukasındaki Gazze'den son dakika haberleri gelmeye devam ediyor... İsrail ve Hamas esir takası anlaşmasını ve 4 günlük geçici ateşkesi kabul ettiklerini duyururken, gece saatlerinde İsrail'den "Cuma'dan önce anlaşmanın gerçekleşmesini beklemeyin." açıklaması geld. Müzakerelerde arabulucu olan Katar anlaşma ile ilgili detayları yayınladı.

Haberin Devamı

İsrail - Hamas savaşında yaşanan son dakika gelişmeleri...

İsrail Yüksek Mahkemesi, esir takası anlaşmasına yönelik itirazı reddetti

İsrail Yüksek Mahkemesi, Filistin ile yapılan esir takası anlaşmasına yönelik itirazı reddetti.

Mahkeme, rehine anlaşmasının "bu mahkemenin müdahil olmasını gerekli görmediği açık bir siyasi mesele olduğu" gerekçesiyle reddettiğini açıkladı.

Rehine takası anlaşmasında pürüz çıktı

İsrail'den esir takasına ilişkin yapılan açıklamada, "Cuma'dan önce anlaşmanın gerçekleşmesini beklemeyin." denildi.

"İsrail, ateşkese uymazsa savaş bölgeye yayılır"

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiya resmi temaslarda bulunmak üzere geldiği Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta, İsrail ve Filistin arasındaki ateşkes kararına ilişkin açıklamalarda bulundu. Abdullahiyan, Hamas’ın insani ara konusunda aldığı kararı desteklediklerini belirterek, “48 günlük direniş sonucunda ABD ve İsrail savaş yoluyla esirlerini kurtaramayacaklarını ve Hamas’ı yok edemeyeceklerini gördüler” dedi.

İsrail’in Hamas ile kararlaştırılan insani araya bağlı kalması gerektiği konusunda uyaran Abdullahiyan, “Gazze’de ateşkesin nasıl ilerleyeceğini göreceğiz. Daha öncede söylediğimiz gibi, burası bizim bölgemiz ve kimse ile de şakamız yok. İsrail ateşkese bağlı kalmalı” ifadelerini kullandı.

 

"SAVAŞ, BÖLGEYE YAYILACAKTIR"

Gazze’deki savaşın bölgeye yayılma uyarısını tekrarlayan Abdullahiyan, İsrail’in alınan insani ara kararına uymayarak Gazze’ye yönelik saldırılarına devam etmesi durumunda savaşın bölgeye yayılacağını söyledi. Abdullahiyan, “Eğer yarın ateşkes hayata geçer ve İsrail Gazze’ye yönelik saldırılarına devam ederse hiçbir şey ateşkes öncesi gibi olmayacaktır. Savaş, bölgeye yayılacaktır. Biz bunu ABD ve diğer İsrail destekçisi ülkelere de söyledik. Savaşın genişlemesinden yana değiliz ancak saldırılar devam ederse savaş büyütecektir” dedi.

ATEŞKES ÖNCESİ İSRAİL GAZZE'Yİ VURUYOR

Gazze gün boyu İsrail tarafından bombalandı.

Dr. Eray Güçlüer, CNN Türk'te Ahmet Hakan'ın moderatörlüğünde yayınlanan Tarafsız Bölge programında devam eden çatışmalara ilişkin konuştu.

Güçlüer "Bunlar sabaha kadar çatışacak. Taraflar birbirine güvenmediği için bu normal" dedi.

 

GAZZE'DE 14 BİN 532 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Gazze’deki hükümetin verdiği bilgiye göre; İsrail saldırılarında ölenlerin sayısı 404 kişi artarak 6 binden fazlası çocuk olmak üzere toplam 14 bin 532’ye yükseldi.

UNICEF: İnsani duraklamalar yeterli değil

BM Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) İcra Direktörü Catherine Russell, Gazze Şeridi’nde yarın başlayacak olan 'insani aranın' yeterli olmadığını belirterek, "Çocukların hayatta kalması, insani yardım çalışanlarının kalıp etkili bir şekilde hizmet vermesi için insani duraklamalar yeterli değil” açıklamasında bulundu.

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarında sadece 46 gün içinde 5 bin 300'den fazla Filistinli çocuğun öldürüldüğünü ifade eden Russell, bunun 7 Ekim’den bu yana her gün 115’ten fazla çocuğun öldürüldüğü anlamına geldiğini vurguladı. Russell, “Bu rakamlara göre Gazze'deki ölümlerin yüzde 40'ını çocuklar oluşturuyor. Bu eşi benzeri görülmemiş bir durumdur. Başka bir deyişle, Gazze Şeridi bugün dünyada çocuk olmak için en tehlikeli yerdir. Ayrıca bin 200'den fazla çocuğun enkaz altında kaldığı ya da kayıp olduğuna dair haberler alıyoruz” dedi.

BM tesislerine düzenlenen saldırılarda 191 kişi hayatını kaybetti

İsrail, Gazze Şeridi’nde yerinden edilmiş Filistinlilerin sığındığı BM tesislerini hedef almaya devam ediyor. Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) tarafından yapılan açıklamada, İsrail’in 7 Ekim’den bu yana BM tesislerine düzenlediği saldırılarda en az 191 kişinin hayatını kaybettiği, 798 kişinin de yaralandığı bildirildi.

UNRWA, 69 tesisin saldırılardan etkilendiğini belirterek, en az 23 tesisin doğrudan hedef alındığını ifade etti.

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı: Ciddiyetsiz hiçbir konuşma kesinlikle kabul edilemez

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı Başkanı Grossi, İsrailli yetkilinin Gazze'de atom bombası kullanma açıklaması için 'Ciddiyetsiz hiçbir konuşma kesinlikle kabul edilemez' dedi

İsrail Gazze’de mülteci kampını vurdu: 4 ölü

İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ndeki Maghazi Mülteci kampına düzenlediği saldırıda 4 kişi hayatını kaybetti, çok sayıda kişi ise yaralandı.

İsrail jetleri Suriye'yi vurdu
İsrail jetleri Suriyeyi vurdu

Suriye'nin devlet televizyonu SANA, askeri bir kaynağa dayandırdığı haberinde, İsrail Hava Kuvvetleri'ne ait savaş uçaklarının Golan Tepeleri üzerinden uçarak başkent Şam yakınlarındaki bir bölgeyi vurduğunu duyurdu.

BM: İsrail-Hamas anlaşması 'önemli bir adım'

BM'nin Orta Doğu Barış Süreci Özel Koordinatörü Tor Wennesland, ateşkes anlaşmasını memnuniyetle karşıladı ve bunun 'doğru yönde atılmış bir adım' olduğunu söyledi. Wennesland, 'Bu duraklama, rehinelerin serbest bırakılmasını kolaylaştırmak ve Gazze'deki Filistinlilerin acil ihtiyaçlarını hafifletmek için sonuna kadar kullanılmalı. Bu doğru yönde atılmış önemli bir adım, ancak daha fazlasının yapılması gerekiyor' dedi.

İsrail saldırılarında ölenler toplu mezarlara gömülüyor
İsrail saldırılarında ölenler toplu mezarlara gömülüyor

Gazze'de İsrail saldırılarında hayatını kaybedenlerin büyük bir bölümü toplu mezarlara defnediliyor. AFP'nin abonelerine servis ettiği karelerde geçici ateşkes için son saatlere girilirken bu durumun değişmediği net bir şekilde görülüyor. İsrail saldırılarında öldürülen onlarca Filistinlinin naaşları El Şifa hastanesinden defnedilmek üzere güney Gazze Şeridi'ndeki Han Yunus'a nakledildikten sonra burada toplu mezara gömüldü.

İsrail: Rehine takası yarın başlıyor

İsrail varılan anlaşma kapsamında rehine takasının yarın başlayacağını açıkladı. Hamas ise, ateşkesin yarın sabah 10.00'da başlayacağını duyurdu. Hamas yetkilisi Musa Ebu Marzuk, Al Jazeera'ya verdiği röportajda, geçici ateşkesin yarın sabah saat 10'da yürürlüğe gireceğini söyledi.

Kremlin'den Gazze açıklaması: Uzun zamandır gelen ilk iyi haber

Kremlin, İsrail ile Hamas arasındaki ateşkes anlaşmasını "Gazze'den uzun zamandır gelen ilk iyi haber" olarak nitelendirdi. Açıklamada 'Rusya ve dünyanın birçok ülkesi ateşkes ve insani bir duraklama çağrısında bulunuyor. Çünkü ancak bu tür duraklamalar temelinde sürdürülebilir bir çözüme yönelik gelecekteki girişimlerin bazı ana hatları oluşturulabilir' ifadelerine yer verildi.


Kremlin ayrıca, 'Askeri alan da dahil olmak üzere İran'la bağlarımızı geliştiriyoruz ancak bu konuda yorum yapmıyoruz' dedi.

 

Nasrallah Hamas heyetiyle görüştü

Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah, Gazze Şef Yardımcısı Halil el-Hayya başkanlığındaki Hamas hareketinden bir heyeti. Görüşmeye ilişkin yapılan açıklamada 'Toplantıda son olaylar gözden geçirildi, pozisyonlar değerlendirildi ve başta Gazze olmak üzere tüm cephelerdeki gelişmeler ve olasılıklar tartışıldı' denildi.

IDF: Hamas ile çatışmalar devam ediyor
IDF: Hamas ile çatışmalar devam ediyor

İsrail Savunma Kuvvetleri, Gazze Şeridi'ndeki faaliyetlerine devam ettiğini, kara kuvvetleriyle Hamas militanlarının çatıştığını ve Hamas'ın altyapısına yönelik saldırıların gerçekleştirildiğini açıkladı. Çatışmaların devam etmesi, İsrail ile Hamas'ın rehinelerin serbest bırakılmasına izin verecek geçici ateşkes konusunda anlaşmaya varmasının ardından geldi. Ateşkes henüz yürürlüğe girmedi.

İslami Cihad, İsrailli 'sivil olmayan mahkumların' serbest bırakılmayacağını açıkladı

Filistin İslami Cihad (PIJ) grubu Telegram kanalında yaptığı açıklamada, İsrail askerlerinin 'tüm mahkumlarımız düşman hapishanelerinden kurtarılıncaya kadar' serbest bırakılmayacağını duyurdu. Açıklamada, 'Bu saldırganlığın tüm hedeflerini engellemek için, her alanda ve siyasi düzeyde saldırganlığa karşı sürekli mücadelemizi vurguluyoruz' denildi.

 

Açıklamada, "Bu saldırganlığın tüm hedeflerini engellemek için, her alanda ve siyasi düzeyde saldırganlığa karşı sürekli mücadelemizi vurguluyoruz" denildi.

 

Açıklamada, "Bu saldırganlığın tüm hedeflerini engellemek için, her alanda ve siyasi düzeyde saldırganlığa karşı sürekli mücadelemizi vurguluyoruz" denildi.

 

Abbas, Gazze'deki insani ateşkesi memnuniyetle karşıladı ve daha geniş çözümler çağrısında bulundu

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas Hamas ile İsrail arasında yabancıların aracılık ettiği insani anlaşmayı memnuniyetle karşıladı ve uzun süredir devam eden İsrail-Filistin çatışmasına daha geniş çözümler getirilmesi çağrısında bulundu.

Kızıl Haç, rehinelerin serbest bırakılmasını kolaylaştırmaya yardım etmeye hazır olduğunu duyurdu

Uluslararası Kızıl Haç Komitesi, İsrail-Hamas savaşında herhangi bir takasa yardım etmeye hazır olduğunu açıkladı. Kızıl Haç, 'Şu anda taraflarla, ulaşabilecekleri herhangi bir insani anlaşmanın uygulanmasına yardımcı olmak için aktif olarak görüşmelerde bulunuyoruz' dedi. Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi;


'Tarafsız bir aracı olarak, müzakerelerin bir parçası olmadığımızı ve müzakerelerin özüne ilişkin kararlar vermediğimizi açıklığa kavuşturmak önemlidir. Bizim rolümüz, taraflar anlaştıktan sonra uygulamayı kolaylaştırmaktır'

Biden'dan ilk açıklama: Tüm rehineler bırakılana kadar çalışacağım
Bidendan ilk açıklama: Tüm rehineler bırakılana kadar çalışacağım

ABD Başkanı Biden, İsrail-Hamas anlaşmasını memnuniyetle karşıladı ve tüm rehineler serbest bırakılıncaya kadar gerekli adımları atmaya devam edeceğine söz verdi.


Biden, Katar Şeyhi Tamim bin Hamad Al-Thani'ye ve Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah el-Sisi'ye 'bu anlaşmaya varılmasındaki kritik liderlikleri ve ortaklıkları' için teşekkür etti.

Katar, insani duraklama ve takas anlaşmasını doğruladı

Gazze ateşkes görüşmelerinde arabulucu olan Katar, Gazze'de insani bir duraklamanın kabul edildiğini doğruladı. Katar Dışişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan bir açıklamada anlaşma ile ilgili şu bilgilere yer verildi;

  • Duraklatmanın başlangıç ​​zamanı önümüzdeki 24 saat içinde açıklanacak
  • Duraklatma, uzatmaya bağlı olarak dört gün sürecek.
  • Anlaşma, İsrail hapishanelerinde tutuklu bulunan bazı Filistinli kadın ve çocukların serbest bırakılması karşılığında şu anda Gazze Şeridi'nde tutulan 50 sivil kadın ve çocuğun serbest bırakılmasını içeriyor.
ABD'li yetkili, Gazze anlaşmasında üç Amerikalı esirin serbest bırakılmasının beklendiğini söyledi

Gazetecilere konuşan üst düzey bir ABD'li yetkili, serbest bırakılması beklenen üç Amerikalı arasında genç bir kızın da bulunduğunu söyledi. Yetkili, Washington'un anlaşmanın ilk aşaması kapsamında 50'den fazla esirin serbest bırakılmasını beklediğini de sözlerine ekledi.

Haaretz: Anlaşmaya Kızıl Haç'ın esirlere yapacağı ziyaretler de dahil

İsrail merkezli haber kuruluşu Haaretz, anlaşmanın Kızıl Haç'ın henüz serbest bırakılmamış esirlere ziyaretlerinin yanı sıra ilaç tedariğinin de kapsandığını bildirdi. Haaretz ayrıca İsrail'deki altı hastanenin serbest bırakılan esirleri kabul etmeye hazır olduğunu söyledi.

Hamas'tan ateşkes açıklaması

Telegram'da paylaşılan açıklamada Hamas, anlaşmanın detaylarıyla ilgili şu bilgileri verdi; 

  • İsrail, askeri araçların hareketi de dahil olmak üzere Gazze Şeridi'nin tüm bölgelerindeki askeri eylemleri durduracak.
  • Tıbbi ve yakıt malzemelerinin de aralarında bulunduğu yüzlerce insani yardım kamyonunun Gazze'ye girmesine izin verilecek.
  • Gazze'nin güneyindeki dronlar dört gün boyunca duracak. Kuzeyde, yerel saatle 10:00 ile 16:00 arasında günde altı saat duracakla
  • Ateşkes döneminde İsrail “Gazze Şeridi'nin hiçbir bölgesinde kimseye saldırmayacak veya kimseyi tutuklamayacak.
  • Salah al-Deen Caddesi boyunca hareket özgürlüğü garanti altına alınacak.


    Hamas ayrıca anlaşma kapsamında İsrail hapishanelerinde tutulan 150 Filistinli kadın ve çocuğun da serbest bırakılacağını söyledi.
timeline

Canlı Anlatım Özeti

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!