İsrail Başbakanı ve Rum-Yunan ikilisi... Doğu Akdeniz’de 9’uncu kez aynı poz

Güncelleme Tarihi:

İsrail Başbakanı ve Rum-Yunan ikilisi... Doğu Akdeniz’de 9’uncu kez aynı poz
Oluşturulma Tarihi: Eylül 05, 2023 07:00

Türkiye’yi Doğu Akdeniz’de dışlayarak enerji kaynaklarını paylaşmayı uman İsrail, Yunanistan ve Kıbrıs liderleri, 9’uncu kez bir araya geldi, el ele tutuşup poz verdi.

Haberin Devamı

Doğu Akdeniz’deki enerji kaynaklarını, Türkiye’yi dışlayarak münhasır ekonomik bölge anlaşmalarıyla paylaşmak çabasına giren İsrail, Yunanistan ve Kıbrıs Rum yönetimi, liderler seviyesinde 9’uncu buluşmalarını Lefkoşa’da gerçekleştirdi. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis ve Rum lider Nikos Hristodulidis, geleneksel el ele fotoğraf çekimi yaptı, deniz altındaki doğalgaz kaynaklarıyla ilgili işbirliklerini daha artırma kararı aldıklarını açıkladı.

TÜRKİYE AÇIKLAMASI

Liderler yayınladıkları ortak bildiride, uluslararası deniz hukukuna saygı gösteren doğu Akdeniz’deki tüm kıyıdaş ülkelerle işbirliklerine hazır olduklarını belirtti. “Uluslararası deniz hukuku” ifadesiyle Türkiye’nin, Rum-Yunan ikilisi ile İsrail’in kendi aralarında imzaladıkları deniz bölgeleri paylaşım haritalarını kabul etmesi kast edildi. Türkiye ve KKTC; İsrail ve Rum yönetiminin Kıbrıs açıklarını paylaşan anlaşmayı tanımıyor.

Haberin Devamı

ABD’Yİ DE DAVET ETTİLER

İsrail, Rum ve Yunan liderleri enerji işbirliği amacıyla oluşturulan 3’lü koalisyona ABD’nin de dahil olmasının arzularını açıkladı. Görüşmede İsrail ile Kıbrıs Rum yönetimi arasındaki Afrodit bölgesinde bulunan doğalgazın hangi güzergâhtan uluslararası piyasalara ulaştırılacağı konusu ele alındı. Afrodit yatağını işleten Batılı enerji şirketleri İsrail üzerinden Mısır’a sevk etmeyi istiyor. Rumlar ise kendi topraklarında sıvılaştırma tesisi kurulmasını talep ediyor.

NETANYAHU’YA PROTESTO

Kıbrıs Rum yönetiminde yaşayan bir grup İsrailli, Lefkoşa’da Rum Başkanlık Sarayı önünde İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’yu protesto gösterisi düzenledi. Göstericiler, yüksek mahkemenin yetkilerini kısıtlamaya çalışan Başbakan Netanyahu’yu diktatörlükle suçladı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!