IŞİD’e Menbiç’te 48 saat süre

Güncelleme Tarihi:

IŞİD’e Menbiç’te 48 saat süre
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 21, 2016 20:30

ABD destekli Suriyeli muhalifler, sivil can kayıplarını önlemek için Menbiç’in kent merkezinde sıkışan IŞİD militanlarına bölgeden ayrılmaları için 48 saat verdi. Haftabaşında ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin hava saldırılarında 77 sivilin ölmesi tepki çekmişti.

Haberin Devamı

SURİYE’nin kuzeyinde terör örgütü IŞİD’in elindeki Menbiç’e yönelik kuşatma daralırken, yaşanan sivil kayıplar üzerine, ABD destekli Suriye Demokratik Güçleri’ne bağlı Menbiç Askeri Konseyi, IŞİD militanlarına kenti terk etmeleri için 48 saat süre tanıdı. Bu açıklama, ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyonun pazartesi ve salı günü Menbiç yakınlarında düzenlediği ve toplam 77 sivilin öldüğü hava saldırılarının ardından geldi. Menbiç’in kuzeyinde meydana gelen saldırıların ilkinde 21, ikincisinde 11’i çocuk 56 kişi ölmüştü. Sivillerin vurulduğu saldırılar üzerine yerel aktivistler dün protesto çağrıları yaptı. Suriye Ulusal Koalisyonu Başkanı Enes el-Ubde ise önceki akşam uluslararası koalisyon güçlerindeki ülkelerin dışişleri bakanlarına yazdığı mektupta “Bu olayları araştırmak için Suriye’de IŞİD’e yönelik askeri operasyonlarının durdurulmasını” istedi.

Haberin Devamı

KENT SARILMIŞ DURUMDA

Bunun bir katliam olduğunu ifade eden Ubde, bunu yapanların sorumlu tutulmasını da istedi. Tepkiler üzerine adım atan Menbiç Askeri Konseyi’nin açıklamasında bunun IŞİD üyelerine kentten ayrılmaları için tanınan son şans olduğu vurgulandı. Terör örgütü PKK’nın Suriye uzantısı PYD ve Arap muhalif savaşçıların oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri’nden bir komutan ise AFP’ye yaptığı açıklamada “Bu kararı, IŞİD’in sivilleri canlı kalkan olarak kullanmasından sonra aldık. Medya kentteki sivillerin korunması için üzerimizde baskı yaptı” dedi. Bu arada, İngiltere merkezli İnsan Hakları İzleme Örgütü Rami Abdülrahman, SDG savaşçılarının Menbiç’in güney tarafını ele geçirdiğini ve “daha önce olmadığı kadar kent merkezine yaklaştıklarını” açıkladı.

SURİYE FRANSA’YI SUÇLADI

Suriye Dışişleri Bakanlığı, 21 sivilin öldüğü saldırıdan ABD uçaklarını 56 can kaybının olduğu saldırıdan da Fransız hava kuvvetlerini sorumlu tuttu. Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ise can kayıplarından Fransız uçaklarının sorumlu olup olmadığı hakkında kesin bilgisi olmadığını, saldırıların koalisyon güçlerinin yapısı dahilinde gerçekleştiğini ve oldukça dikkatli olduklarını belirtti. ABD öncülüğündeki koalisyonun sözcülerinden biri ise Şam yönetimine cevap olarak “Menbiç’teki operasyonlara birçok ülkenin savaş uçakları katılıyor. Suriye hükümetinin kimin hangi saldırıyı nasıl bildiği konusunda şüphem var” dedi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!