IŞİD’e operasyonun bir yıllık bilançosu

Güncelleme Tarihi:

IŞİD’e operasyonun bir yıllık bilançosu
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 09, 2015 22:10

ABD öncülüğündeki koalisyonun terör örgütü IŞİD’e karşı başlattığı hava saldırıları dün itibarıyla bir yılı geride bıraktı. Operasyonlarda binlerce IŞİD militanı öldürülse de örgüt yeni kazandığı savaşçılarla kayıplarını telafi etti. Amerikalı yetkililer saldırıların en az 2 yıl daha sürmesi gerektiği görüşünde. Irak’taki saldırılar Suriye’ye kıyasla daha etkili oldu.

Haberin Devamı

IRAK-Şam İslam Devleti’ne karşı ABD öncülüğünde başlayan uluslararası koalisyonun hava saldırıları dün itibarıyla birinci yılını doldurdu. Bu süre zarfında yaklaşık 6 bin hava saldırısı yapan koalisyon uçakları, Irak ve Suriye’deki IŞİD hedeflerine 17 bin bomba bıraktı. Uluslararası koalisyonda 60’tan fazla ülke yer alsa da operasyonların büyük kısmını Amerikan hava kuvvetleri gerçekleştirdi. Bir yılın sonundaki tabloya bakıldığında ise IŞİD belli oranda toprak kaybetse de ABD Savunma Bakanlığı Pentagon’dan yetkililer operasyonların zafer ilan etmek için en az iki yıl daha sürmesi gerektiğini söylüyor. Halihazırda İngiltere, Irak’ta IŞİD’e yönelik hava saldırılarını Mart 2017’ye kadar uzattı. İngiliz parlamentosunun gelecek ay hava operasyonlarının Suriye’de de yapılmasına onay vermesi bekleniyor. Hollanda da operasyonlara katılım süresini 2016 Ekim ayına uzattı. Ancak bu gelişmeler sahada ciddi anlamda fark yaratacak ölçüde değil. Uluslararası koalisyonun Suriye’deki hava saldırılarının yüzde 95’ini, Irak’ta da her üç saldırıdan ikisini ABD ordusu gerçekleştiriyor. Bunun yanısıra 6 adet F-16 savaş uçağı ile koalisyona katılan Belçika, desteğini sonlandırdı. Arap ülkeleri ise dikkatlerini Yemen’e çevirmiş durumda. Amerikan dergisi Foreign Policy, IŞİD’e karşı kendi başına harekete geçen Türkiye’nin de koalisyona mesafesini sürdürdüğü yorumunda bulunuyor. Sonuç olarak 12 ülkenin aktif desteğiyle başlayan operasyonlara katılımın bugün 7 ülkeye düştüğü görülüyor. Amerikalı Tuğamiral Kevin Killea, bombardımanlarının IŞİD’in büyük saldırılar gerçekleştirmesinin ve açık alanda hareket etmesinin önüne geçtiği görüşünde. Pentagon’un hesabına göre 1 yıl içinde 3.21 milyar dolar harcama yapıldı. Bu, günde 9.4 milyon dolar anlamına geliyor.

Haberin Devamı

HEDEF ŞİMDİLİK UZAK

ABD’nin eski Genelkurmay Başkanı David Petraeus’un eski danışmanı Stephen Biddle ise ABD’nin sorununun savaşı sınırlı şekilde yürütmeye çalışmak olduğunu söylüyor. Biddle, “Yapılanlar işi bitirmeye yetmiyor. Ancak iş tamamlanmayınca daha fazla operasyon için baskı artıyor. Öte yandan daha fazlasını yapmak istemiyorlar, çünkü buna değmeyeceğini düşünüyorlar” diye durumu özetledi.

Haberin Devamı

ESKİYE DÖNER Mİ

Foreign Policy dergisinin yorumuna göre IŞİD’in aldığı darbeler sonucu ‘devlet’ olma durumunu kaybedip eskisi gibi bir isyancı örgüt haline gelmesinin mümkün olduğu ifade edildi. Pentagon’un sitesinde verilen bilgilere göre, IŞİD, Irak’ta daha önce kontrolünde olan yerleşim bölgelerinin yüzde 25 ila 30’unda ciddi biçimde hakimiyeti kaybetti. Suriye’de ise IŞİD’in hakim olduğu toprak büyüklüğü kayıpları ve kazanımlarıyla dengelendi ve büyük oranda değişmeden kaldı. Amerikalı yetkililer sivil ölümler konusunda ise bilgi vermekten kaçınıyor. Ancak ABD merkezli Airwars adlı sivil toplum kuruluşunun raporuna göre, koalisyonun Irak ve Suriye’deki hava saldırılarında bir yıl içinde en az 459 sivil öldü.

Haberin Devamı

RAKAMLARLA 1’İNCİ YIL

ABCNews’ün ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı CENTCOM’a dayandırdığı bilgilere göre;
- Irak’ta 3 bin 555, Suriye’de 2 bin 289 hava saldırısı yapıldı.
- Hedef sayısı: 10 bin civarında.
- Hedef alınan IŞİD binası: 3 bin 262
- Vurulan IŞİD tankı: 119
- Vurulan IŞİD petrol rafinerisi: 156
- Vurulan kamp yeri: 500

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!