IŞID’e karşı güç birliği

Güncelleme Tarihi:

IŞID’e karşı güç birliği
Oluşturulma Tarihi: Ocak 08, 2014 01:28

Suriye ve Irak’ta güç kazanan El Kaide bağlantılı IŞİD’e karşı ABD, İran, Rusya ve hatta bir türlü uzlaşamayan Suriyeli muhalif gruplar birleşti. Büyük koalisyonu karşısında bulan IŞİD geriliyor.

Haberin Devamı

IRAK ve Şam İslam Devleti (IŞİD) militanları Suriye’nin kuzeyinden çekilmeyi sürdürüyor. Dün diğer muhalif gruplar IŞİD’i Türkiye sınırındaki Tel Abyat’tan da püskürtürken, Akçakale’de bir eve serseri mermi isabet etti.

KUZEYDEN DOĞUYA: Çatışmalar kuzeyden doğuya kayarken, IŞİD’in aylardır kontrol ettiği Rakka kentini de kısmen terketmek zorunda kaldığı bildirildi. İslami Cephe, İdlib kentinde IŞİD’e ait bir karakolu ele geçirdi. Ardından, PKK uzantısı PYD tarafından kontrol edilen YPG’nin Tel Barak’taki mevzilerine de bayrak diktiler. Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) Halep’te IŞİD komutanlarından Haci Bekir’i öldürdü, IŞİD de aralarında kadın ve yerel gazetecilerin bulunduğu 50 kişiyi idam etti. IŞİD’in 34 yabancı savaşçısı daha Cebel-i Zaviye bölgesinde katledildi.

Haberin Devamı

IRAK’TA DA GERİLİYOR: Iraklı yetkililer de IŞİD militanlarının, Felluce’nin bulunduğu Anbar vilayetinin yüzde 80’inden “temizlendiğini” bildirdiler. Irak ordusunun bölgeye yönelik hava operasyonunda 25 IŞİD militanının öldürüldüğü bildirildi. ABD Başkan Yardımcısı Biden, Irak Başbakanı Maliki’yi telefonla arayarak, IŞİD ile mücadelede Irak’ın yanında yer aldıklarını iletti ve operasyonun başarısını övdü.

Ortak düşman

DAĞINIK Suriye muhalefeti “ortak düşman” IŞİD’e karşı birleşti. Irak’ta ise IŞİD’e karşı Maliki yönetimine ABD’nin yanısıra İran ve Rusya da askeri destek veriyor. New York Times’ın analizine göre ABD ve İran, sessiz sedasız birbirleriyle çelişen çıkarlarının peşinde koşmaya devam etse de; Suriye, Lübnan, Irak, Afganistan ve Yemen’de El Kaide’nin kuvvetlenmesi Tahran ve Washington’ı yakınlaştırıyor.
İran’ın reformculara yakın saygın gazetecisi Maşallah Şemsulvezin, “Düşmanımın düşmanı dostumdur. 2001’de olduğu gibi aşırılık yanlıları güvenliğimizi tehdit ediyor. İki ülke Irak’taki işbirliğini başka yerlere taşıyabilir. Bölgesel işbirliğinin başlangıcındayız” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!