İranlı nükleer fizikçilere bomba

Güncelleme Tarihi:

İranlı nükleer fizikçilere bomba
Oluşturulma Tarihi: Kasım 30, 2010 00:00

Diplomasi, yaptırımlar ve tesislerdeki sistemi çökerten bilgisayar virüsü derken, nükleer programından geri adım atmayan İran’ın, nükleer fizik alanında çalışmalar yürüten bilim insanları da hedef oldu.

Başkent Tahran’da, araçlarına bomba yerleştirilen iki öğretim görevlisinden Şadid Beheşti Üniversitesi Nükleer Mühendisliği Öğretim Görevlisi Macid Şehriyari öldü, eşi de yaralandı. Diğer saldırıda da nükleer fizikçi Feridun Abbasi ve eşi ağır yaralandı. Motosikletli kişiler, araçlar seyir halindeyken iki nükleer fizikçinin otomobilinin camlarına bombalar yerleştirdi. Saldırılara hedef olan iki bilimci de İran ile İsrail’in dünyada ortak olduğu tek proje olan SESAME’de (Ortadoğu Sinkrotron Işınımı Laboratuvarı) İran’ı temsil ediyordu. UNESCO destekli SESAME Projesi Ürdün’de CERN’dekine benzer bir parçacık hızlandırıcı kurmayı hedefliyor. Projede Türkiye, İsrail, Filistin ve birkaç Arap devleti yer alıyor. Tahran, saldırılarla ilgili olarak İsrail’i suçladı. Abbasi, nükleer izotopların ayrıştırılması konusunda uzman olan sayılı isimlerdendi.

Nükleer müzakereler 5 Aralık’ta

İRAN’ın nükleer programı konusunda Tahran ile ABD, İngiltere, Çin, Fransa, Rusya ve Almanya’dan oluşan 5 +1 ülkeleri arasında yeni raundun tarihi belli oldu. Rus haber ajansı RIA’ya konuşan İran’ın Moskova Büyükelçisi Mahmud Rıza Seccadi, “Müzakereler 5 Aralık’ta İsviçre’nin Cenevre kentinde yapılacak” dedi. İran’la Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin daimi üyeleri ve Almanya arasındaki görüşmeler bir yıldır donmuş durumda.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!