İranlı bakan Suudi Arabistan’da

Güncelleme Tarihi:

İranlı bakan Suudi Arabistan’da
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 18, 2023 07:00

İran ve Suudi Arabistan arasında mart ayındaki yakınlaşmadan bu yana ilk resmi ziyaret gerçekleştirildi.

Haberin Devamı

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, dün temaslarda bulunmak üzere Riyad’a gitti. Bu, Tahran ve Riyad’ın ilişkilerini düzeltmek için Çin’in arabuluculuğunda anlaşma imzalamasının ardından İran’ın en üst düzey diplomatının Krallığa yaptığı ilk ziyaret oldu. Abdullahiyan, Suudi mevkidaşı Faysal bin Farhan ile bir araya geldi. Ziyarette, iki ülke arasındaki ilişkilere, bölgesel ve uluslararası konulara odaklanıldığı açıklandı. Suudi Arabistan’da Şii din adamı Nimr en-Nimr’in ve 46 kişinin 2016 yılında idam edilmesinin ardından İran’da protestolar gerçekleştirilmiş ve iki ülke arasındaki ilişkiler kesilmişti.

İHTİLAFLI GAZ SAHASI

Mart ayında iki ülke Pekin’de birkaç gün süren yoğun müzakerelerin ardından diplomatik ilişkilerin yeniden başlatılması konusunda anlaşmaya varmıştı. İki ülke daha sonra karşılıklı olarak büyükelçi atamıştı.

Haberin Devamı

İran, Suudi Arabistan ve Kuveyt ile Basra Körfezi’ndeki Araş/Durra Gaz Sahası konusunda son aylarda anlaşmazlık yaşıyor. Kuveyt ve Suudi Arabistan, İran’da Araş, Kuveyt ve Suudi Arabistan’da Durra olarak bilinen sahanın tek sahibi olduklarını iddia ediyor. Öte yandan Tahran, gaz sahası hakkındaki müzakerelerin başarısız olması halinde açık deniz bölgesi üzerindeki hakkını arayacağı uyarısında bulundu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!