İran’ın Suriye Büyükelçiliği'ne hava saldırısı

Güncelleme Tarihi:

İran’ın Suriye Büyükelçiliğine hava saldırısı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 01, 2024 19:49

Suriye basınında yer alan haberlerde, İran’ın Suriye Büyükelçiliği’nin bitişiğindeki binaya İsrail tarafından hava saldırısı düzenlendiği bildirildi. Saldırıda 8 kişinin hayatını kaybederken, İran Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü komutanlarından Muhammed Rıza Zahedi’nin öldüğü iddia edildi.

Haberin Devamı

Suriye basınında yer alan haberlerde, İran’ın başkenti Şam’da bulunan Suriye Büyükelçiliği’nin bitişiğindeki binaya İsrail tarafından hava saldırısı düzenlendiği aktarıldı. Haberlerde İran Büyükelçiliği yakınındaki bir binanın hedef alındığı ifade edilerek, Suriye hava savunma sistemlerinin saldırıya karşılık verdiği aktarıldı.

İRAN BÜYÜKELÇİSİ SALDIRIDAN ETKİLENMEDİ

İran basınında yer alan haberlerde ise, İran Büyükelçisi’nin saldırıdan etkilenmediği ve büyükelçilik binasında hasar meydana gelmediği aktarıldı. Saldırıda ölen ya da yaralanan olup olmadığı ise henüz bilinmiyor.

İsrail ya da İran tarafı saldırıyla ilgili resmi bir açıklama yapmazken, olay yerinden çekilen görüntülerde hedef alınan binanın yerle bir olduğu görüldü.

8 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Haberin Devamı

İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, saldırıda "Şam'daki İran Büyükelçiliği'nin ek binasının vurulduğunu ve 6 kişinin öldüğünü" aktardı. Güvenlik kaynaklarına dayandırılan haberlerde, saldırıda İran Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü komutanlarından Muhammed Rıza Zahedi’nin de öldüğü iddia edildi.
Suriye Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, İran’ın Suriye’deki büyükelçilik binasına İsrail tarafından hava saldırısı düzenlendiği belirtilerek, “Yerel saatle 17.00’de İran’ın Şam’daki büyükelçilik binası İsrail tarafından hedef alındı. Bu saldırı, tüm binanın yıkılmasına ve içeride bulunan herkesin ölümüne ve yaralanmasına sebep olmuştur. Şu anda ise enkaz altından ölü ve yaralıların çıkarılması için çalışmalar devam etmektedir” ifadeleri kullanıldı.

SURİYE DIŞİŞLERİ BAKANI SALDIRIYI KINADI

Suriye Dışişleri Bakanı Faysal Mikdad, İsrail'in Suriye’nin başkenti Şam’daki İran Büyükelçiliği'ne düzenlediği saldırıyı "şiddetle" kınadıklarını belirterek, "terörist saldırının" detay vermeden "çok sayıda masum cana" mal olduğunu söyledi. Mekdad, İsrail'in "İran ve Suriye arasındaki ilişkileri etkileyemeyeceğini" aktardı.

İRAN DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA

İran, Suriye’nin başkenti Şam’daki İran’a ait konsolosluk binasına İsrail tarafından düzenlenen saldırı hakkında açıklamalarda bulundu. İran Devrim Muhafızları Ordusu’na yakın kaynaklar, saldırıda Devrim Muhafızları Ordusu Suriye ve Lübnan’dan sorumlu Kudüs Gücü Komutanı Muhammed Rıza Zahedi ve Zahedi’nin yardımcılarından Muhammed Hacı Rahimi ile Hüseyin Aminullah’ın hayatını kaybettiğini aktardı.

Haberin Devamı

İran'ın Şam Büyükelçisi Hüseyin Ekberi ise yaptığı açıklamada, “Saldırıda 5 ila 7 kişi hayatını kaybetti. Hayatını kaybedenler arasında 3 kişi ise orduya bağlı isimlerdi” ifadelerini kullandı. İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, saldırıda 6 kişinin öldüğünü aktarmıştı.

“NETANYAHU, AKLİ DENGESİNİ TAMAMEN KAYBETMİŞ DURUMDA”

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Suriye Dışişleri Bakanı Faysal Mikdad ile saldırıya ilişkin bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Mikdad saldırıyı kınayarak, bu saldırının diplomatik anlaşmalara aykırı olduğunu söyledi.

Abdullahiyan ise, saldırıyı tüm uluslararası hukukun ihlali olarak nitelendirerek, İsrail’in sonuçlarına katlanacağını söyledi. Abdullahiyan, “Netanyahu, İsrail rejiminin Gazze'deki ardı ardına yaşadığı başarısızlıklar ve iddia ettikleri hedeflerine ulaşamaması nedeniyle akli dengesini tamamen kaybetmiş durumda” ifadelerini kullandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!