İran’ın adli tıp raporu şaşırtmadı: ‘Mahsa dayaktan değil hastalıktan öldü’

Güncelleme Tarihi:

İran’ın adli tıp raporu şaşırtmadı: ‘Mahsa dayaktan değil hastalıktan öldü’
Oluşturulma Tarihi: Ekim 08, 2022 07:00

İran gözaltında ölümü isyana yol açan Mahsa Amini’nin ölümünün vücuduna aldığı darbeden değil, küçüklüğünde geçirdiği beyin tümörü ameliyatıyla ilgili olduğunu öne sürdü.

Haberin Devamı

22 yaşındaki Mahsa Amini, tatil için gittiği İran’ın başkenti Tahran’da kurallara uygun giyinmediği gerekçesiyle gözaltına alındıktan sonra fenalaşarak hastaneye kaldırılmış, iki gün sonra ise hayatını kaybetmişti. Araca bindirilirken darp edilen Amini’nin kötü muamele yüzünden bilincini kaybettiği iddia edilirken, esrarengiz ölüm, İslam rejiminin en önemli siyasi sembollerinden olan ‘başörtüye’ karşı bir isyana dönüşmüştü.

BEYİN TÜMÖRÜ İDDİASI

Mahsa’nın öldüğü 16 Eylül’den bu yana aralıklı süren gösterilerde polisle çıkan çatışmalarda can kaybı 100’ün üzerine çıkarken dün İran Adli Tıp Kurumu’nun Mahsa Amini raporu devlet televizyonunda yayınlandı. Raporda “Mahsa Amini’nin ölümü başına veya hayati organları ya da uzuvlarına aldığı darbelerden kaynaklanmadı” ifadesi yer aldı. Beyin, akciğer filmleri, otopsi ve patolojik veriler de açıklanırken Amini’nin ölümünün sekiz yaşında geçirdiği beyin tümörü ameliyatıyla bağlantılı olduğu öne sürüldü. Daha önce de İranlı yetkililer Mahsa Amini’nin birden rahatsızlandığını, ölümünün darpla ilgili olmadığını savunmuştu.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!