İran’da zafer yine Ruhani’nin

Güncelleme Tarihi:

İran’da zafer yine Ruhani’nin
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 20, 2017 23:23

İran’da reform yanlısı Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, muhafazakâr rakibi İbrahim Reisi’ye karşı zafer elde etti. Ruhani’nin yüzde 57 gibi güçlü bir destekle kazanması Batı’ya açılım politikalarına da destek olarak algılanıyor.

Haberin Devamı

İRAN’da yapılan seçimlerin resmi olmayan sonuçlarına göre, Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani oyların yüzde 57’sini alarak ikinci kez cumhurbaşkanı oldu. Muhafazakâr kanadın adayı, dini lider Ayetullah Hamaney’in de desteğini aldığı söylenen İbrahim Reisi’nin oyları ise yüzde 37’de kaldı.açılıma onayİran İçişleri Bakanı Abdulrıza Rahmani Fazli, “Verilen 41.2 milyon toplam oydan 23.5 milyonunu Ruhani aldı ve seçimleri kazandı” dedi. Ruhani bir önceki seçimleri yüzde 51 destekle kazanmıştı. 56 milyon kayıtlı seçmenden en az 40 milyonu sandık başına gitti. Oylamalar gece geç saatlere kadar uzatılırken, uzun kuyruklar oluştu.

Katılım oranı yüzde 70’i buldu. 2013 yılında göreve gelen 68 yaşındaki din adamı Ruhani, 5+1 ülkeleriyle nükleer müzakerelerde anlaşmaya varılmasını sağlamış, bunun sonucunda İran’a uygulanan pekçok yaptırım ve ambargo kaldırılmıştı. ‘radikalizme hayır’Devlet televizyonunda ilk zafer konuşmasını yapan Ruhani, “İran ulusu, radikalizm ve şiddeti değil dünyayla etkileşim yolunu seçti. Ben bu milletin cumhurbaşkanıyım, bana ve politikalarıma karşı çıkanlar dahil her bir İranlının yardımına ihtiyacım var” dedi. İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney ise Twitter’dan yaptığı açıklamada seçimlerin, “İran ulusunun yükselen ilerleyişini” gösterdiğini söyledi. Ruhani’nin gücü yine dini lider Hamaney’in çizdiği sınırlar çerçevesinde kalacak. Ancak İran’ın dünyaya açık bir ülke olarak yoluna devam etmesini isteyen ılımlı kanatta sonuç memnuniyet yarattı. 

Haberin Devamı

MUHAFAZAKÂRLAR UMDUĞUNU BULAMADI

BBC Farsça’dan Kasra Naji, seçim sonuçlarını özetle şöyle değerlendirdi:

- İranlı muhafazakâr kanat kendi kontrolünde olmayan son güç merkezi, yani yürütmeyi ele geçirmek için büyük çaba gösterdi. Muhafazakârların bu çabalarını gören Cumhurbaşkanı Ruhani’nin destekçileri de, ülkenin ılımlı bir yola girmesi yönünde sözlerini tutan liderleri için seçimlere büyük katılım gösterdiler.

- Katılım öngörülemez şekilde fazlaydı. Başkent Tahran’da 5 milyon kişi oy verdi. Bu, 2013’te kaydedilen rakamın iki katı. Seçimlere katılım, onları tehdit eden, hapse atan, infaz eden, sürgüne yollayan, işlerinden eden ve kadınlarına ayrımcılık yapan muhafazakârlardan intikamlarıydı.

Haberin Devamı

Ruhani’den şimdi reformlarını genişletmek, radikalizme son vermek, diğer ülkelerle köprü kurmak ve ekonomiyi yeniden yoluna sokmak için büyük çaba sarf etmesi beklenecek. İran halkı, son yıllarda ve özellikle seçim kampanyasının son haftalarında bireysel ve siyasi özgürlükler için söz veren Ruhani’ye yüksek sesle ‘Evet’ dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!