İran'da reformcular önde

Güncelleme Tarihi:

İranda reformcular önde
Oluşturulma Tarihi: Şubat 20, 2000 00:00

Haberin Devamı

Kültür Bakanı Ataullah Mohacerani, ülke genelinden gelen ilk seçim sonuçlarına göre, reform yanlısı 23 Mayıs Cephesi'nin önde gittiğini söyledi. Reformcuların şimdiye kadar 96 sandalyeden 49'unu kazandığı, muhafazakarların ise 14'de kaldığı belirtiliyor Eğer reformcular kazanırsa, 1979 yılından beri parlamentoda süren radikal İslamcı hakimiyeti son bulacak.

İRAN'da önceki gün yapılan parlamento seçimlerinin ilk turunun ilk sonuçları, yabancı ajanslara göre, ılımlı reform yanlılarının ‘‘ezici bir zafer’’ kazandığını ortaya koyarken, ülkede resmen bir ‘‘çarşaf ve kravat devrimi’’ yaşanıyor.

Reformcu Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi'yi destekledikleri mesajı vermek için, sıkı İslami yasalara göre yasak olmasına karşın, genç erkekler kravat takarak, kadınlar da başörtülerinin altından sarkan perçemlerini gizlemeye gerek görmeden sandık başına gittiler. Mollalara karşı olan İranlılar kullandıkları oylarla, İslam Devrimi'nin yapıldığı 1979 yılından bu yana ilk kez, radikal İslamcıların parlamentodaki çoğunluğuna darbe indirdiler. Fransız Haber Ajansı AFP, reformcuların zaferini ‘‘muhafazakarları ezdiler’’ diye duyurdu.

Kültür Bakanı Ataullah Mohacerani, ülke genelinden gelen ilk seçim sonuçlarına göre, reformcu 23 Mayıs Cephesi'nin önde gittiğini söyledi. Mohacerani, bir grup gazeteciye yaptığı açıklamada, başkent Tahran'dan bilgisi olmadığını, ancak diğer il ve ilçelerden gelen sonuçların 23 Mayıs Cephesi'nin önde gittiğini gösterdiğini söyledi.

Şimdiye kadar açıklanan sonuçlara göre, il ve ilçelerdeki milletvekilliklerinin yüzde 70'ini refomcuların kazandığı, Tahran'da şimdiye kadar açılan sandıklarda da reformcuların önemli farkla önde gittiği ileri sürülüyor. Reformcuların şimdiye kadar 96 sandalyeden 49'unu kazandığı, muhafazakarların ise 14 sandalyede kaldığı belirtiliyor.

KARDEŞ HATEMİ 1.Cİ

Başkent Tahran'da devam eden sayımın ilk geçici sonuçlarına göre, Cumhurbaşkanı Hatemi'nin kardeşi Muhammed Rıza Hatemi birinci sırada. Tahran'da, dini lider Ayetullah Ali Hamaney'in kardeşi ve İmam Çizgisindeki Güçler Koalisyonu Genel Sekreteri Hüccetülislam Hadi Hamaney ise 2. sırada. Eski Cumhurbaşkanı Haşimi Rafsancani'nin ise alt sıralarda olduğu ve meclise girmek için 2. turu beklemek zorunda kalabileceği ileri sürülüyor. Ülke genelinde 5800 aday, 290 sandalye için yarıştı.

Reformcu 23 Mayıs Cephesi'nin önde gelen partilerinden Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi'nin kardeşi Muhammed Rıza Hatemi'nin liderliğindeki İran İslami Katılım Cephesi de seçimi değerlendirirken, sonuçların, ülkedeki reformcu hareketin onaylandığı anlamına geldiğini vurguladı.

Seçimlere giren bütün muhafazakar grup ve örgütleri bünyesinde toplayan İmam ve Rehberlik Çizgisindeki Güçler Koalisyonu'nun Seçim Merkezi'nden yapılan açıklamada, seçimden zaferle çıkılacağına güvenlerinin tam olduğu belirtilirken, yeni meclisin İslami düzeni koruma ve halkın sorunlarını çözmek için uzlaşma ve anlaşma konusunda başarılı olması dileğinde bulunuldu.

HATEMİ'DEN TEŞEKKÜR

Seçimlere katılım, yüzde 83 gibi rekor bir orana ulaştı. Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi, seçimlerden sonra bir bildiri yayınlayarak, yüksek katılım nedeniyle halka teşekkür etti. Hatemi, önceki gece yayınladığı mesajda, ‘‘halka, seçimlerdeki destansı katılımından’’ dolayı teşekkür etti ve özellikle gençler olmak üzere tüm seçmenleri, dünyayı şaşkına çeviren ve İran ve İslam için iyi düşünenleri sevince boğan katılımdan dolayı kutladı.

İran İçişleri Bakanı Yardımcısı Mustafa Taczade, halkın yüksek katılımına ilginç bir yorum getirerek, ‘‘Halkın katılımının artmasının nedenlerinden biri, İran Radyo Televizyonu'nun seçimlere katılım yönünde propaganda yapmamasıdır’’ dedi. Muhafazakarların kontrolündeki İran Radyo Televizyonu, seçimler öncesinde de yanlı tutum takınmakla suçlanmıştı.

Bu akşam sonuçları belli olması beklenen İran seçimlerinde son durum şöyle:

Ajanslar böyle duyurdu

Fransız Haber Ajansı: Reformcular muhafazakarları ezdi.

Reuters: Sonuçlar muhafazakarların çöküşüdür.

AP: Muhafazakarlar ilk kez çoğunluğu yitiriyor.

Ilımlı gazeteler zaferi kutluyor

İRAN'da yayımlanan reformcu gazeteler, halkın Meclis seçimlerine geniş katılımını büyük sevinçle karşıladılar ve seçimlerin reformcu Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi'yi güldürdüğünü belirttiler.

İran'da yayınlanan bazı reform yanlısı gazetelerin dünkü manşetleri, ülkede kendini göstermeye başlayan değişimin, seçimle perçinlendiği müjdesini büyük bir sevinçle veriyordu:

Reformcu Sobh-u Emruz: Yaşasın İran halkı...

Asrı Azadegan: Reformcular meclisi fethetti...

Arya: İran çoştu, reformlar güvenoyu aldı, Hatemi güldü

Müşareket: 18 Şubat halk egemenliğinin sağlamlaştığı gün.

Beyan: Halk geniş katılımı ile 23 Mayıs meclisini seçti.

Azad: 23 Mayıs'ın muhteşem tekrarı.

Ahbar-ı İktisadi: Reform dalgası meclisi aldı...

Rıza Hatemi: Reformlar durdurulamaz

İRAN seçimlerinin flaş ismi haline gelen Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi'nin reform yanlısı kardeşi İran İslami katılım Cephesi lideri Muhammed Rıza Hatemi, siyasete yeni atılmasına ve rakipleri tarafından ‘‘acemi’’ diye nitelendirilmesine karşın, karizmatik kişiliğiyle seçmenin dikkatini çekmeyi başardı.

Seçimlerden kesin zaferle çıkmanın eşiğindeki 40 yaşındaki doktor ve İran-Irak savaşı gazisi Rıza Hatemi, ‘‘İran'da demokrasiyi kurumsallaştırmak istiyoruz’’ diyor. ‘‘Tecrübeler gösterdi ki, her düzeyde reform ve demokrasi, Cumhurbaşkanı Hatemi'nin hedef gösterdiği reformları gerçekleştirebilmek için güvenilecek tek yoldur’’ diyen Rıza Hatemi, tüm sorunları çözmek için ellerinde sihirli değnek olmadığını, ancak gençlerin isteklerine cevap aramaya başladıklarına dikkat çekti.

Sağlık Bakanı yardımcısıyken, aday olabilmek için görevinden istifa eden Rıza Hatemi, reformların durdurulamaz olduğunu vurgularken, abisi Muhammed Hatemi'nin fikirlerinden fazlaca etkilendiğini saklamıyor ve ‘‘doğrusu ahlaki entellektüel konumumuzun aynı olduğunu söyleyebilirim’’ diye konuşuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!