İran Zengezur koridoruna mesafeli

Güncelleme Tarihi:

İran Zengezur koridoruna mesafeli
Oluşturulma Tarihi: Ekim 04, 2023 07:00

İran Dışişleri Bakanlığı’ndan Zengezur Koridoru projesine ilişkin, Kafkasya’da herhangi bir “jeopolitik değişikliğe” karşı oldukları açıklaması geldi.

Haberin Devamı

Başkent Tahran’da olağan haftalık basın toplantısında konuşan İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Naser Kenani, olası Zengezur Koridoru projesine yönelik sorulan bir soru üzerine değerlendirmelerde bulundu.

‘BAKÜ’YÜ DESTEKLEDİK’

Kenani, İran’ın Dağlık Karabağ’ın “işgal altındaki topraklarının” Azerbaycan’a geri verilmesini “her zaman desteklediğini” belirtti. “Ulaşım yollarının herkesin menfaatini sağlayacak, refah getirecek şekilde geliştirilmesine katılıyoruz” diyen Kenani, “Ancak anlaşmazlıkların uluslararası sınırların değiştirilmesi yoluyla çözülmesine ve jeopolitik değişimlere karşı olduğumuzu da vurguluyoruz” ifadelerini kullandı.

HASSAS DENGELER

Azerbaycan’ın Karabağ’da hâkimiyeti sağlamasının ardından bir sonraki hedefinin Azerbaycan topraklarını Türkiye sınırındaki Nahçıvan ile bağlayacak Zengezur koridorunu açmak olacağı öngörülüyor. Azerbaycan’ın İran sınırı boyunca uzanan koridoru yeniden açması Tahran yönetimi tarafından Ermenistan ve Avrupa’ya erişiminin tehlikeye girmesi olarak görülüyor. Tahran, Erivan yönetimiyle yakın ticari ilişkilere sahipken, Azerbaycan ise İran’ın “başdüşmanı” İsrail’den silah satın alıyor. Son olarak Ermenistan Güvenlik Konseyi Sekreteri Armen Grigorian, Tahran’ı ziyaret etti.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!