İran, Şanghay İşbirliği Örgütüne tam üye oldu! Reisi'den ilk mesaj...

Güncelleme Tarihi:

İran, Şanghay İşbirliği Örgütüne tam üye oldu Reisiden ilk mesaj...
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 04, 2023 17:10

Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) Devlet Başkanları 23’üncü zirvesinde İran’ın örgüte tam üyeliğine ilişkin karar alındı.İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Hindistan'ın ev sahipliğinde düzenlenen Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) Zirvesi'nde, “İran’ın üyeliği ile ŞİÖ’de sürdürülebilir kalkınma ve gelişim hızlanacak” dedi.

Haberin Devamı

Hindistan’ın ev sahipliğinde gerçekleştirilen Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) zirvesi bugün video konferans yoluyla gerçekleştirildi. Hindistan Başbakanı Narendra Modi’nin başkanlığında düzenlenen zirveye, Kırgızistan Cuhmurbaşkanı Sadır Caparov, Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif, Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman, Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev katıldı. İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko, Moğolistan Cumhurbaşkanı Uhnaagiyn Hürelsüh toplantıda gözlemci statüsünde yer aldı. Türkmenistan Cumhurbaşkanı Serdar Berdimuhammedov ise zirveye örgüte başkanlık eden Hindistan’ın onur konuğu olarak katıldı.

"İRAN ARTIK ÖRGÜTÜMÜZE TAM ÜYE OLARAK KATILMAKTADIR"

Rusya Devlet Başkanı Putin, üye ülkelerle ilişkileri daha da güçlendireceklerini belirterek, “Bu bağlar giderek daha güçlü ve çok boyutlu hale geliyor. Geçen yıl Rusya’nın ŞİÖ ülkeleriyle ticaret hacmi yüzde 37 artarak 263 milyar dolar rekor seviyeye ulaştı” dedi.

Üye devletlerin güvenliğine destek konusunun ortak faaliyetin kilit hedeflerinden olduğunun altını çizen Putin, Afganistan’daki durumun ŞİÖ’nün ilgi odağında olduğunu söyledi. Rus lider, terörle, aşırılık ve dini radikalizm, uyuşturucu kaçakçılığı, suç oluşumlarıyla mücadelenin örgütün önceliklerinden olmaya devam etmesi gerektiğine vurgu yaptı. İran’ın 2 yıldan kısa bir sürede örgüte tam üyelik sürecine ilişkin tüm prosedürleri tamamladığına işaret eden Putin, “İran artık örgütümüze tam üye olarak katılıyor. Rusya, Belarus’un ŞİÖ’ye katılım sürecini bir an önce tamamlamasını destekliyor” diye konuştu.

DİYALOG ORTAĞI ÜLKE SAYISI 14'E YÜKSELDİ

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Caparov da Kuveyt, Maldivler, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn ve Myanmar’a ŞİÖ diyalog ortağı statüsünün verildiğini belirterek örgütün diyalog ortağı ülke sayısının 14’e yükseldiğini kaydetti. Diyalog ortaklarıyla ortak eylemlerin yol haritasını oluşturma talimatının verilmesini öneren Caparov, “Bunun diyalog ortaklarımızı, ticaret, yatırım, bankacılık, ulaştırma, enerji gibi alanların yanı sıra turizm ve eğitim de dahil olmak üzere kültürel ve insani alanlarda ortak projelerin uygulanmasına daha aktif bir şekilde dahil etmemizi sağlayacağına inanıyorum” dedi.

Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev ise, devletlerin coğrafik bağlanabilirliği, transit ve ulaşım olanakları, büyük pazar ve tamamlayıcı ekonominin ŞİÖ’nün avantajları olduğuna işaret ederek, “Buna rağmen 20 yılı aşkın bir süredir ŞİÖ himayesi altında tek bir büyük ekonomik projenin hayata geçirilmediğini kabul etmeliyiz” ifadelerini kullandı.

REİSİ'DEN İLK MESAJ

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’nin video konferans yoluyla katıldığı zirvede ŞİÖ’nün 9’uncu üyesi olarak İran’ın kabul edilmesinden duydukları memnuniyeti dile getiren Reisi, İran’ın üyeliği ile ŞİÖ’de sürdürülebilir kalkınma ve gelişimin hızlanacağını söyledi.

Reisi, “Komşuluk ve bölgesel yakınlaşma dış politikamızın temel ilkesidir ve bu ilkeyi bölgesel istikrar ve barış için gerekli görüyoruz. Biz uzun yıllar bölgede istikrarı korumak ve küresel hegemonyaya karşı bölgeyi muhafaza etmek için önemli mücadeleler verdik. Şimdi bu tecrübeyi ŞİÖ üyesi ülkeler ile de paylaşabiliriz” ifadelerini kullandı.

BAKMADAN GEÇME!