İran Natanz'daki santrifüjleri 'kapattı'

Güncelleme Tarihi:

İran Natanzdaki santrifüjleri kapattı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 20, 2014 12:19

Birleşmiş Milletler'e bağlı Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu yetkilileri, Tahran yönetiminin uranyum zenginleştirme faaliyetlerinde vadettiği sınırlamaları yerine getirmeye başladığını açıkladı.

Haberin Devamı

Bu açıklama öncesinde İran devlet televizyonu, Tahran yönetiminin, BM Güvenlik Konseyi'nin beş daimi üyesi (ABD, Rusya, Çin, İngiltere, Fransa) ve Almanya'dan oluşan uluslararası toplulukla vardığı anlaşma uyarınca, uranyum zenginleştirme faaliyetlerini azaltmaya başladığını duyurmuştu.

Yapılan açıklamaya göre, Natanz nükleer enerji santralında, uranyum zenginleştirmede kullanılan santrifüjlerin devre dışı bırakıldığı açıklandı.

Atılan bu adımla Avrupa Birliği ve Amerika Birleşik Devletleri'nin uyguladığı ekonomik yaptırımların kısmen askıya alınmasının önü de açılmış oluyor.

Bugünün sonunda İran'ın milyarlarca dolarlık petrokimya ihracatı ve altın ticaretine yeniden başlaması bekleniyor.

Kasım ayında, İran hükümetiyle uluslararası topluluk arasında nükleer program konusunda bir ara anlaşmaya varılmıştı.

Haberin Devamı

Batılı ülkeler ve İsrail, İran'ın nükleer faaliyetlerinin silah üretmeyi amaçladığından kuşku duyuyor. İran ise başından beri nükleer tesislerinin sadece enerji üretimi ve tıbbi araştırma amacıyla kurulu olduğunu söylüyor.

Anlaşma uyarınca İran uranyum zenginleştirmeyi yüzde 5'lik saflık derecesinin üzerine çıkarmamayı vadediyor.

İran ayrıca yüzde 20 civarındaki zenginleştirilmiş uranyum stokunu da devre dışı bırakmayı taahhüt etti.

Bunun karşılığında uluslararası topluluk, İran'ın altın ve değerli metal ticareti, otomotiv sektörü ve petrokimya ihracatına yönelik yaptırımları kısmen askıya alacak.

BBC'ye bilgi veren ABD'li yetkililer, uzlaşmaya engel olan ve daha ziyade nükleer denetçilerin İran'ın nükleer tesislerine ziyareti ile ilgili bazı maddelerin geçtiğimiz altı haftalık dönemde çözüme kavuştuğunu belirtti.

Atom Enerjisi Kurumu yetkililerinin Tahran'ın ara anlaşma çerçevesinde üzerine düşeni yapmaya başladığını ilk olarak Brüksel'e iletmesi ve bunun ardından 2006'dan bu yana AB'nin uygulamakta olduğu ekonomik yaptırımların kısmen askıya alındığının açıklanması bekleniyor.


BAKMADAN GEÇME!