İran İslam Devrimi'nin 36'ncı yılında 1020 mahkuma af çıktı

Güncelleme Tarihi:

İran İslam Devriminin 36ncı yılında 1020 mahkuma af çıktı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 11, 2015 14:59

İran İslam Devrimi'nin 36’ncı yıldönümü ülke genelinde törenlerle kutlandı. Kutlama törenlerinde, her yıl olduğu gibi bu sene de "Amerika'ya ölüm" ve "İsrail'e ölüm" sloganları atılırken, Hamaney'den 1020 mahkûm için af kararı çıktı.

Haberin Devamı

Başkent Tahran'daki Azadi Meydanı'ndaki törene katılan yüz binlerce İranlıya hitap eden Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, "Biz bağımsızlığımızı kolay kazanmadık ve onu kolayca kaybetmeye niyetimiz yok. Bağımsızlık bizim için kendi ayaklarımız üzerinde durmak ve halkın iradesini hakim kılmaktır. Hiçbir gücün İran halkının iradesini etkilemesine izin vermeyiz" dedi.

RUHANİ'DEN BATI'YA: YALAN SÖYLEMEYİ BIRAKIN
BM Güvenlik Konseyi'nin daimi üyeleri ABD, Rusya, Çin, İngiltere ve Fransa ile Almanya'nın oluşturduğu 5+1 grubu ve İran arasında yürütülen nükleer müzakerelere değinen Ruhani, "Bugün sadece İran halkına düşmanlık besleyenler, nükleer anlaşmanın sağlanmasına karşı çıkıyorlar. Yani Siyonistler... Ama artık bütün dünya Siyonistlerin gerçek yüzünü gördü" diye konuştu.

İran İslam Devriminin 36ncı yılında 1020 mahkuma af çıktı


Ruhani, ABD ve Batı tarafından uygulanan ekonomik yaptırımların ülkesini müzakereye zorladığı yönündeki açıklamalar hakkında, "İran'ı müzakere masasına yaptırımların getirdiğini iddia edenler yalan söylüyor. İran'ı müzakere masasına getiren yaptırımlar değil mantıktır. Eğer İran'ı müzakere masasına yaptırımların getirdiğine inanıyorsanız o zaman yaptırımlara devam edin. Madem yaptırımlar sonuç veriyordu o zaman sizi müzakere masasına getirten ne? Neden yaptırımların kaldırılması için müzakere ediyorsunuz o zaman? Yalan söylemeyi bırakın artık. Halklarınıza karşı dürüst olun ve İran karşısında anlaşmadan başka yolunuz olmadığını itiraf edin" ifadelerini kullandı.

'İRAN OLMADAN BARIŞ OLMAZ'
Ortadoğu'da İran olmadan barış ve istikrarın sağlanamayacağını ve ‘terörün’ yok edilemeyeceğini iddia eden Ruhani,"Terörist gruplarla mücadelede Irak, Suriye, Lübnan ve Yemen halkına yardım eden güç İran İslam Cumhuriyeti’dir" şeklinde konuştu.

"Eğer İran'a karşı yaptırım uygulamaya devam ederseniz birliğinizin dağılacağının, aranızda çözülmeler yaşanacağının farkındasınız" diyen Ruhani, şöyle devam etti:

İran İslam Devriminin 36ncı yılında 1020 mahkuma af çıktı


'MEŞRU HAKLARDAN TAVİZ VERMEYİZ'

"Dini liderimizin dediği gibi İran halkının menfaatlerini gözeten bir anlaşma istiyoruz. Daha önce de söyledik yine söylüyoruz, milletimizin meşru haklarından taviz vermeyiz, hem santrifüjler dönecek hem de ülke ekonomisi. Müzakerelerde kazan-kazan esasına dayanan her iki tarafın menfaatlerini gözeten bir anlaşma sağlanması için çalışıyoruz. Kazan-kazan yani; İran'ın barışçıl nükleer faaliyetlerini şeffaflaştırması, karşı tarafın da yanlış, insanlık dışı ve kanunsuz olan yaptırımlarına son vermesidir. Bu iki tarafın da kazandığı anlamına gelir."

Ruhani konuşmasını, 1979'da yapılan İslam Devrimi'nin sloganı olan "İstiklal, özgürlük, İslami Cumhuriyet" sözleriyle tamamladı.

Şahlık rejiminin halk devrimi sonucu 1979 yılında son bulduğu 11 Şubat tarihi, her yıl ülkede resmi törenlerle kutlanıyor.

İran İslam Devriminin 36ncı yılında 1020 mahkuma af çıktı

Haberin Devamı

HAMANEY'DEN DEVRİMİN ŞEREFİNE
Öte yandan İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, devrim kutlamaları münasebetiyle 1020 mahkûmun affedilmesi veya cezalarının hafifletilmesini öngören kararı onayladı.

Söz konusu karara göre, bazı mahkûmların cezalarının tamamen affedileceği ifade edilirken, karar kapsamındaki mahkûmların işledikleri suçlara ilişkin bilgi verilmedi.

İran anayasasına göre; 'Devrim Rehberi' sıfatıyla ülkenin en üst mercisi konumunda bulunan dini lider Hamaney, Yargıtay Başkanı'nın talebi üzerine bazı suçluları affetme veya cezalarını hafifletme yetkisine sahip bulunuyor.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!