İran da artık Şanghay üyesi

Güncelleme Tarihi:

İran da artık Şanghay üyesi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 05, 2023 07:00

Hindistan’ın ev sahipliğinde çevrimiçi düzenlenen Şanghay İşbirliği Örgütü zirvesinde İran, teşkilatın dokuzuncu üyesi oldu. Gözlemci ülke statüsündeki İran tam üyeliğe kabul edildi.

Haberin Devamı

Dünyada Batılı ülkelerin ekonomik üstünlüğünü dengelemek ve yeni çekim merkezi oluşturmak için Rusya ve Çin’in öncülüğünde 2001 yılında kurulan Şanghay İşbirliği Örgütü’ne dün İran da tam üye olarak kabul edildi.

ONLINE ZİRVE

İlk planlara göre Hindistan başkenti Yeni Delhi’de üye ülke liderlerinin canlı katılımıyla yapılması planlanan zirve son anda format değiştirerek video konferansa çevrildi. Yapılan değişiklikte Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ukrayna savaşı yüzünden içinde bulunduğu hassas durumun dikkate alındığı konuşuluyor.

İran da artık Şanghay üyesi

İbrahim Reisi

PUTİN DE KATILDI

Rusya lideri Vladimir Putin’in ŞİÖ zirvesine video konferans şeklindeki katılması dahi oturuma damgasını vurdu. Rusya’daki paralı Wagner ordusunun 24 Haziran ayaklanmasından bu yana Putin ilk defa uluslararası bir etkinlikte boy göstermiş oldu. Rusya’ya karşı Batı merkezli hibrit savaş yürütüldüğünü, ülkesinin bunun üstesinden geleceğini belirten Putin, Rus halkının ayaklanmaya karşı durduğunun altını çizerek Çin ile artan ticarette yüzde 80 oranında milli para birimlerinin kullanıldığına işaret etti.

Haberin Devamı

İran da artık Şanghay üyesi

Vladimir Putin

ÜYE SAYISI 9 OLDU

Putin’in konuşması ardından Çin lideri Şi Cinping ile Hindistan Başbakanı Narendra Modi, Şanghay İşbirliği Örgütüne İran’ın kabul edildiğini resmen ilan etti. İran’ın örgüte üye olmasıyla tarihi adım vurgusu yapılarak, “İran’ın üyeliği Şanghay örgütüne pozitif ivme kazandıracaktır” dendi. Ortak açıklamada ayrıca Rusya’nın eski Sovyet cumhuriyetleri arasında bir numaralı müttefiki Belarus cumhuriyetinin de hızlandırılmış süreçle örgüte kabul edilmesi çalışmaları başlatıldığı belirtildi. İran’ın da ŞİÖ’ye katılmasıyla üye ülke sayısı dokuza çıktı. Bunlar Çin, Rusya, Hindistan, İran, Pakistan, Kazakistan, Özbekistan, Kırgızistan ve Tacikistan.

Haberin Devamı

İran da artık Şanghay üyesi

Şi Cinping

TÜRKİYE, ŞİÖ’DE DİYALOG ORTAĞI

Türkiye’nin Şanghay İşbirliği Örgütünde Haziran 2012 tarihinden buyana “diyalog ortağı” tanımı altında gözlemci statüsü bulunuyor. Rusya ve Çin, Türkiye’nin günün birinde tam üye olup olmayacağı sorusuna “Bir ülkenin ŞİÖ’ya katılabilmesi için özellikle askeri başka ittifaklarda yer almaması gerekiyor” yaklaşımını sergilemişti.

BAKMADAN GEÇME!