Irak'ta 7 Türk kaçırıldı

Güncelleme Tarihi:

Irakta 7 Türk kaçırıldı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 08, 2004 15:17

Irak'ta geçen hafta bir Türk tır şoförünün ardından dün akşam iki Türk vatandaşıyla birlikte bir Türkmen daha kaçırıldı. Kaçırılanların biri bugün serbest bırakılırken, AP haber ajansı Irak'ta 7 Türk'ün kaçırıldığını bildirdi.

Haberin Devamı

AP Haber ajansı acil koduyla geçtiği haberinde Irak'lı direnişçilerin 7 Türk'ü kaçırdığı haberini verdi. AP, direnişçilerin kaçırılan Türklere ait bir video kaydını ele geçirdiğini bildirdi.

Öte yandan dün akşam saatlerinde Irak'ın Felluce kentinde, Tarkan Arıkoğlu ile kaçırılan Adnan Azizoğlu'nun serbest bırakıldığı öğrenildi.

7 TÜRK'ÜN GÖRÜNTÜLERİ YAYIMLANDI

Associated Press Televizyonu'nun elde ettiği bir video kasette, Irak'ta Amerikalılarla çalıştığı için kaçırıldığı öne sürülen 7 Türkün görüntüleri yayımlandı.

AP'nin haberine göre, kasette, 3 rehinenin maskeli silahlı kişilerce kuşatılmış görüntüleri bulunuyor.

Kasette, yere çömelmiş haldeki 3 rehine, pasaportlarında fotoğraflarının bulunduğu sayfayı gösterirken görünüyor.

Diğer 4 rehinenin de ayrıca gazetecilere gösterildiği bildirildi.

Haberin Devamı

Kasette, 3'ü silahlı, maskeli 6 kişi rehinelerin arkasında dururken, bazı direnişçilerin eski Irak bayrağı taşıdığı gözleniyor.

Maskeli adamlardan biri, “Müslüman Türk halkını, işgal güçleriyle çalışmayı reddederek, içinde bulundukları krizde Iraklı Müslüman kardeşlerinin yanında olmaya çağırıyoruz” diyor.

Iraklı direnişçi, “Ayrıca işgal güçleriyle çalışan şirketlerden de, rehinelerin serbest bırakılması için, anlaşmalarını iptal etmelerini ve Irak'taki personellerini çekmelerini istiyoruz” ifadesini kullanıyor.

AP'nin haberinde, 7 Türkü “Birleşik Irak Silahlı Direnişi” adlı bir grubun kaçırdığı bildirildi.

Habere göre, görüntülerin eşliğinde okunan açıklamada 7 Türkün nasıl kaçırıldığı belirtilmedi.

“Türklerin Irak'taki işgal güçlerinin çıkarlarına hizmet ettikleri için kaçırıldığı” ifade edilen açıklamada, “Amerikalılarla anlaşmalarını iptal etmeyen ve personelini çekmeyen şirketler, Irak direnişinin hedefi olacaktır” tehdidinde bulunuldu.

2 TÜRK DÜN AKŞAM FELLUCE'DE KAÇIRILDI

Kuveyt'ten Irak'a ABD'lilere ait malzemeleri taşırken ‘Sünni Üçgeni' denilen bölgede direnişçiler tarafından kaçırılan Hataylı Türk kamyon şoförü 36 yaşındaki Bülent Yanık'la ilgili gelişmeler beklenirken, iki Türk'ün daha kaçırıldığı haberi geldi.

Haberin Devamı

Merkezi Adana'da bulunan inşaat, gıda ve nakliye üzerine faaliyet gösteren Ser-Ka Ltd. Şti. görevlileri Adnan Azizoğlu ile inşaat teknikeri Tarkan Kanat Arıkoğlu, önceki gün Felluce’deki Amerikan Üssü’ne gitti.

Üsteki işleri akşam saatlerinde biten Azizoğlu ve Arıkoğlu saat 17.30 sıralarında soyadı henüz öğrenilemeyen Türkmen şoför Kayıs’ın kullandığı şirkete ait Irak plakalı Toyota marka ciple Bağdat’a dönmek üzere yola çıktı. 2 Türk’ün bulunduğu cip Felluce yakınlarında bir köprüye yaklaşırken, önü üç otomobil tarafından kesildi.

Otomobillerden inen direnişçiler, lastiklerine ateş ederek durdurdukları cipteki Türk görevliler Azizoğlu ve Arıkoğlu ile şoför Kayıs’ı silah zoruyla etkisiz hale getirip kaçırdı.

ADNAN AZİZOĞLU'NUN SERBEST

Haberin Devamı

Felluce'den Musul'a dönüş için yola çıktıkları sırada henüz kimliği belirlenemeyen kişilerce araçları durdurularak kaçırılan Adnan Azizoğlu serbest bırakıldı.

Yetkililer, Adnan Azizoğlu'nun, şirketin Musul'daki şantiyesine gittiğini ve buradan kendilerini arayarak sağlık durumunun iyi olduğunu söylediğini, kaçırılan Tarkan Arıkoğlu ve Türkmen şoför Fethi Kıyas'ın da yarın serbest bırakılabileceği yönünde bilgi verdiğini bildirdiler.

9 AYDIR IRAK'TAYDILAR

Ser-Ka Ltd. Şti. ortaklarından Serdar Adalı, ağabeyi Şevki Adalı'nın da Irak’ta işlerinin başında bulunduğunu belirterek, Azizoğlu ve Arıkoğlu ile Türkmen şoförün kurtarılması için Türk makamlarının girişimde bulunduğunu söyledi. Serdar Adalı, “Cipe saldırı sırasında arkalarından gelen ve şirketimizi Iraklılar, güvenlik güçlerine haber vermiş. Olay öyle ortaya çıkmış” dedi.

Haberin Devamı

Kaçırılan 2 görevlilerinin yaklaşık 9 aydır Irak’ta bulunduğunu bildiren Şevki Adalı, “Savaştan sonra biz de Irak’a gidip, inşaat işleri aldık. Başımıza ilk defa böyle bir şey geldi. Oradaki durum da malum. Ne yapacağımızı da tam olarak bilmiyorum. Bağdat Büyükelçiliği'yle irtibata geçtik. Net olarak bir şey söylemediler” diye konuştu.

TÜRK ŞOFÖRDEN HABER YOK

Irak’taki Amerikalılar'a mal taşıdığı iddiasıyla kaçırılarak esir alınan Türk TIR şoförü 36 yaşındaki Bülent Yanık’tan da henüz bir haber alınamadı. Geçtiğimiz çarşamba günü Mısırlı şoför arkadaşı Viktor Tevfik'le birlikte kaçırıldığı ortaya çıkan 3 çocuk babası Bülent Yanık’ın Hatay’ın Reyhanlı İlçesi’ne bağlı Konuk Köyü’nde oturan ailesi endişeyle bekliyor.

Haberin Devamı

Yanık’ın eşi 27 yaşındaki Süreyya, çocukları 8 yaşındaki Dünya Gül, 6 yaşındaki Ali Kemal  ve 3 yaşındaki Emine, komşuları tarafından teselli edilmeye çalışılıyor. Eşinin kaçırılmasının üzerinden bir hafta geçtiğini belirten Süreyya Yanık, “Onun kurtarılmasını bekliyorum. Kaçırılan kişi ünlü veya zengin olsaydı devletimiz böyle mi ilgilenirdi? Aç değil açıkta değiliz. Kimseden maddi beklentimiz yok. Sadece eşimin kurtarılmasını istiyoruz” diye sitem etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!