Irak GHK kararı: KomÅŸu ülke askerine karşıyız

Güncelleme Tarihi:

Irak GHK kararı: Komşu ülke askerine karşıyız
OluÅŸturulma Tarihi: Ekim 22, 2003 07:51

Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) lideri Celal Talabani, Irak Geçici Hükümet Konseyi'nin (GHK) ''oybirliğiyle'' Türkiye veya diğer komşu ülkelerden asker gönderilmesine karşı olduğunu savunarak, bunun Türkiye'ye düşmanlık anlamına gelmediğini söyledi.

Haberin Devamı

Talabani'nin, El Cezire televizyonuna demeci, Amerikan Federal Haber Ajansı tarafından Ä°ngilizceye çevrilerek duyuruldu.Â
  Â
Bu metne göre Talabani, ''Türk askeri veya diğer komşu ülkelerin askerleri konusu, GHK tarafından oybirliğiyle karara bağlandı. Bu karara göre, Irak'a komşu ülkelerden gelecek askere ihtiyaç yoktur. Bunun nedeni de, bizim, Irak'ın güvenliğinin, yabancı güçlerden değil, Iraklılar'ın elinden sağlanması gerektiğine inanmamızdır'' dedi.
  Â
"TÃœRKÄ°YE'YE KARDEÅžLÄ°K HÄ°SSEDÄ°YORUZ"

Bu meselenin Türkiye'ye karşı düşmanlıkla ilgisi olmadığını ifade eden Celal Talabani, ''Türkiye'ye karşı sevgi ve kardeşlik hissediyoruz. Ancak Türk, İran veya diğer komşu ülke askerlerinin varlığının, istikrar ve güvenliğe katkıda bulunmayacağına inanıyoruz. Türk askeri gönderilmesi, Türkiye-Irak ilişkilerinin gelişmesine katkıda bulunmayacaktır'' diye konuştu.
  Â
KYB lideri, binlerce Irak ulusal muhafızının, daha önceki Irak rejimine karşı olduğunu belirterek, Irak ordusunun yeniden kurulması için bu muhafızlara güvenmenin kaçınılmaz olduğunu söyledi.
  Â
Talabani, ulusal muhafız gücünün, Irak halkına karşı işlenen suçlardan sorumlu tutulamayacağını da belirtti.

Haberin Devamı

SİNGAPUR IRAK'A ASKER GÖNDERİYOR

Bu arada Singapur'un, ABD öncülüğünde Irak'tayeniden yapılandırma çalışmalarına askeri katkıda bulunarak bu ülkeye askerler, donanmaya ait gemiler ile hava kuvvetlerine bağlı uçaklar göndereceği bildirildi.
  Â
Singapur Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Singapur'un göndereceği birliğin büyüklüğü hakkında açıklamada bulunulmazken, C-130 Hercules nakliye uçakları ile Singapur donanmasının Çıkarma Gemisi Tankları (LST) adı verilen en büyük savaş gemilerinin birlikte yer alacağı belirtildi.
  Â
Irak'a gönderilecek birlik için uğurlama töreninin 28 Ekim Salı günü yapılacağı, ancak askerlerin farklı tarihlerde Irak'a gideceklerinin kaydedildiği açıklamada, Irak'ta görev yapacak Singapur birliğinin, bu ülkede ne kadar kalacağı konusunda ise bilgi verilmedi.
  Â
C-130'lar, küçük kamyonlar da dahil olmak üzere büyük hacimli kargolar taşıyabiliyor. LST adı verilen savaş gemileri ise çıkarma gemileri taşıyabiliyor ve tanklar ile kamyonların yüklenmesine olanak sağlıyor. Bu gemiler ayrıca helikopterler için hangar tesislerine de sahip bulunuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!