Irak Dışişleri Bakanı Tahran’ı suçladı: İran’ın gücü bize yetiyor

Güncelleme Tarihi:

Irak Dışişleri Bakanı Tahran’ı suçladı: İran’ın gücü bize yetiyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 18, 2024 07:00

Tüm dünya İran ile İsrail arasında olası bir sıcak çatışma haberi gelmesinden endişe ederken Tahran yönetiminin Irak ve Pakistan’a füze saldırısı düzenlemesi şaşkınlık yarattı. Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin, İran’ın İsrail’i vuramadığı için kendilerini hedef aldığını söyledi.

Haberin Devamı

İran’ın hem Suriye’nin kuzeyi hem Irak hem de Pakistan topraklarını balistik füze ve İHA’larla vurmasının yankıları sürüyor. Gazze krizi sebebiyle Hizbullah ve Husi güçleri üzerinden İsrail ile karşı karşıya gelen Tahran yönetiminin önceki gün 24 saat içerisinde üç farklı Müslüman ülkedeki noktaları hedef alması tepki çekerken Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin, CNN’e verdiği röportajda İran’ın İsrail’e cevap veremediği için Irak’ın Erbil kentini bombaladığını söyledi. Tahran’ın İsrail’e saldıracak kapasitesinin bulunmadığını dile getiren Iraklı bakan, İran’ı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne şikayet edeceklerini belirtti.

‘ERBİL’DE HEDEF İSRAİL’Dİ’

İran Devrim Muhafızları ise İran haber ajansı Tasnim’e yaptıkları açıklamada Erbil’e 11 balistik füze fırlatıldığını vurulan villanın bir Mossad kalesi olduğunu, bodrumunda casusluk ekipmanlarının yer aldığını iddia etti. İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, “Irak’ı hedef almıyoruz. Erbil’deki saldırı ulusal güvenliğimizi korumanın bir parçasıydı” dedi.

Haberin Devamı

Irak Dışişleri Bakanı Tahran’ı suçladı: İran’ın gücü bize yetiyor

PAKİSTAN’DAN TEPKİ

İran’ın Pakistan topraklarındaki saldırısına İslamabad yönetimi sert tepki gösterdi. Pakistan Dışişleri Bakanlığı, yasa dışı olarak nitelendirdiği eylemin ciddi sonuçları olabileceğini vurgularken saldırıda iki çocuğun hayatını kaybettiği, üç çocuğun da yaralandığı kaydedildi. Açıklamada ayrıca, konunun BM Güvenlik Konseyi’ne taşınacağı ifade edildi. Pakistan Tahran Büyükelçisi’ni İslamabad’a çağırdı.

ÇİN’DEN İTİDAL ÇAĞRISI

İranlı kaynaklara göre sınırın Pakistan tarafından kalan Belücistan bölgesindeki saldırıda Ceyş-ul Adl adlı grubun hedef alındığı öne sürülürken Pakistan Başbakanı Enver ül Hak Kakar ile İran Dışişleri Bakanı Abdullahiyan’ın Davos kentinde saldırıdan saatler önce görüşmesi dikkat çekti. Çin, İran ve Pakistan’a itidal çağrısı yaptı.

Bilgi notu: ‘Adaletin askerleri’ anlamına gelen Ceyş-ul Adl, İran’da Sünni nüfusun yoğunlukla yaşadığı Sistan ve Belucistan bölgesinde etkinliğini sürdürüyor. Hem İran hem de ABD’nin terör örgütleri listesinde bulunan Ceyş-ul Adl, İran’da çoğunluğu Sünni olan Beluç halkının haklarını koruma iddiasıyla Tahran yönetimine karşı silahlı mücadele yürütüyor. Örgüt en son 15 Aralık’ta İran’ın Rask şehrinde 13 polisi öldürmüştü.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!