Irak Başbakanı Maliki’den Kürtlere uyarı

Güncelleme Tarihi:

Irak Başbakanı Maliki’den Kürtlere uyarı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 03, 2014 01:08

Irak Başbakanı Nuri el Maliki, Irak’taki son gelişmeleri değerlendirdiği televizyon konuşmasında, Irak ordusunun IŞİD tehdidi karşısında boşalttığı Kerkük gibi yerleri ele geçiren özerk Kürt yönetimini uyardı. Maliki, Bağdat hükümetine karşı mücadele eden aşiretlere ise IŞİD’e karşı birlikte hareket etme çağrısı yaparak, af teklif etti.

Haberin Devamı

Irak Başbakanı Maliki, IŞİD’in genişleme hedefine işaret ederek, “Irak’taki ya da komşu ülkelerdeki kimse güvende olamaz” dedi.

Bu açıklamasıyla birlikte kendi hükümetine karşı mücadele eden aşiretlere de çağrıda bulunan Irak Başbakanı, “Devlete karşı hareket eden tüm aşiretler ve kişiler için af teklifi getiriyorum. Kan döken ve can alanlar dışında kimseyi affın dışında bırakmayacağız” ifadelerini kullandı. Sünni aşiretlerin IŞİD ile birlikte hareket ettiği iddia ediliyordu.

“EMRİVAKİ YAPILAMAZ”
Maliki’nin bir diğer değindiği mesele Kürt yönetiminin hakimiyet alanını tartışmalı kent Kerkük ve çevresine fiili olarak genişletmesiydi. Maliki, “Kimsenin bu olaylardan faydalanarak, Kürt yönetiminin hareketlerinde gördüğümüz gibi bir emrivaki yapmaya hakkı yok” diye konuştu.

Haberin Devamı

Maliki’nin bu sözlerinin hedefinde geçtiğimiz günlerde Kerkük’ten çekilmeyeceklerini açıklayan Kürt bölgesel yönetiminin lideri Mesut Barzani vardı. Barzani, BBC’ye önceki gün yaptığı açıklamada da ‘birkaç ay içinde’ bağımsızlık referandumuna gideceklerini söylemişti.

86 IŞİD MİLİTANI ÖLDÜRÜLDÜ
Bu arada Irak Savunma Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, son 24 saatte Babil, Selahattin ve Diyala illerinde havadan ve karadan yapılan operasyonlarda 86 IŞİD üyesinin öldürüldüğü ifade edildi.

DHA’nın haberine göre, açıklamada Babil ilinin 45 km kuzey batısında bulunan Cirf El Sakır kasabasında IŞİD militanlarının bir meyve bahçesinde toplandığını tespit eden Irak Hava Kuvvetleri'ne ait askeri uçaklar, düzenledikleri hava saldırısında 60 militanı öldürdü. Operasyonda teröristlere ait dokuz araç içerisindekilerle beraber havaya uçuruldu.

Bağdat'ın 60 km kuzey doğusunda bulunan Diyala ilinde Dicle Operasyonlar Komutanlığı'na bağlı askeri birlikler tarafından IŞİD teröristlerinin sığındığı İran sınırı yakınındaki Şervin köyüne baskın düzenlendi. Baskında 6 IŞİD üyesinin öldürüldüğü bildirildi.

Selahattin iline bağlı IŞİD kontrolündeki El Şirgat ilçesinde doğru istihbarat bilgilerine dayanarak kaymakamlık binasına havadan düzenlenen saldırıda en az 20 teröristin öldürüldüğü kaydedildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!