İntikam savaşı

Güncelleme Tarihi:

İntikam savaşı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 29, 2015 01:21

Lübnan’da üslü Şii Hizbullah, İran Devrim Muhafızları komutanı ve aralarında Cihad Mugniyeh’nin de bulunduğu örgüt komutanlarına düzenlenen 12 kişinin öldüğü 11 gün önceki saldırıya misillemede bulundu. Sınırdaki Şebaa Çiftlikleri’nde bir İsrail konvoyuna roketlerle saldırı düzenlendi. İki İsrail askeri öldü. Netanyahu, “Bize kafa tutanlara Gazze’ye hatırlatmak isterim” diye sert çıktı.

Haberin Devamı

İSRAİL, Lübnan ve Suriye sınırlarında tansiyon yükseldi. İsrail savaş uçakları önceki gün füze atıldığı gerekçesiyle Kuneytra kenti yakınlarındaki Suriye ordusuna bağlı 90’ıncı Birlik çevresindeki topçu mevzilerini vurdu. Ardından İsrail’in 11 gün önce Golan Tepeleri yakınında düzenlediği ve aralarında Hizbullah ve İran Devrim Muhafızı komutanlarının da olduğu 12 kişinin öldüğü saldırıya dün yerel saatle sabah 11.25’te misilleme geldi. Hizbullah, Lübnan-İsrail sınırları arasında kalan Şebaa Çiftlikleri’nde İsrail’e ait bir askeri konvoya anti-tank roketlerle saldırdığını duyurdu. Örgüt açıklamasında, Şebaa Çiftlikleri’nde pekçok araçtan oluşan bir İsrail askeri konvoyunun hedef alındığını, “çok sayıda askerin” öldürüldüğünü bildirdi. Hizbullah’ın yayın organı El Manar televizyonu hedef alınan askeri araçların sayısını 9 olarak duyurdu. İngiliz Reuters haber ajansı önce 4 İsrail askerinin yaralandığını duyurdu. Daha sonra İsrail ordusu, olayda 2 askerin öldüğünü, 7’sinin yaralandığını açıkladı.

Haberin Devamı

İSPANYOL ASKER ÖLDÜ

Saldırıdan bir saat sonra bölgedeki İsrail pozisyonlarına havan topu ateşi açıldı. Bu olayda ölen veya yaralanan rapor edilmedi. Lübnan resmi haber ajansı NNA, Hizbullah güçlerinin bir İsrail askerini esir aldığını ileri sürdü. Ancak bu iddia İsrail ordusu tarafından reddedildi. Hizbullah’ın saldırısının ardından İsrail, Lübnan’daki hedeflere topçu ateşi açtı. Havadan da operasyon başlattı. Lübnanlı yetkililer İsrail topçusunun en az 25 top mermisi fırlattığını belirtti. Bu misillemede Lübnan’daki BM Barış Gücü UNIFIL’de görevli bir İspanyol askeri hayatını kaybetti.

İntikam savaşı

NETANYAHU’DAN TEHDİT

Hizbullah saldırısının ardından İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu yaptığı açıklamada, “Bize kuzey sınırımızda kafa tutanlara, Gazze’de olanları hatırlatmak isterim. Hamas, var olduğu günden bu yana en büyük kaybını yaşamıştı ” ifadelerini kullandı. İsrail kısa süre önce Hizbullah’ın olası roketli misillemesine karşı “Demir Kubbe” füze savunma sistemi bataryalarının bir bölümün ülkenin kuzeyine çekmişti. Hizbullah’ın misillemesine Gazze’deki Filistinli gruplardan kutlama geldi. Hamas Sözcüsü Sami Ebu Zuhri, Hizbullah’ın üstlendiği saldırıya ilişkin “Kuneytra kentindeki son saldırının ardından Hizbullah’ın İsrail’e karşılık vermesi hakkıdır” ifadesini kullandı. İslami Cihad Hareketi de “Hizbullah’ı tebrik ediyoruz” dedi.

Haberin Devamı

İSRAİL ÖNCE SURİYE’Yİ VURDU

Hizbullah’ın saldırısından önce İsrail ordusu dün gece yarısından sonra Suriye ordusuna ait askeri hedefleri bombalandığını doğruladı. Önceki gün Suriye tarafından Golan Tepeleri’ne dört füze atıldığı bildirilmişti. Yerel kaynaklar İsrail Hava Kuvvetleri’nin Suriye ordusuna bağlı 90’ıncı Birlik çevresindeki topçu mevzilerini vurduğunu duyurdu. Dün sabah yapılan İsrail ordu açıklamasında da, “İsrail ordusu, topraklarına yönelik yapılan saldırılardan Suriye rejimini sorumlu tutmaktadır ve İsrail, halkını korumak için uygun gördüğü biçimde hareket etmeye devam edecektir” ifadelerine yer verildi.

BİLGİ NOTU: 2006’DA SAVAŞTILAR

Haberin Devamı

İsrail, 2000’de Lübnan’dan Şebaa Çiftlikleri haricinde çekilmişti. Hizbullah 2000-2006 arasında bu bölgede İsrail ordusuyla çatıştı.
12 Temmuz 2006’da bir İsrail devriyesine yapılan Hizbullah saldırısı sonrasında taraflar arasında savaş çıktı. 14 Ağustos’a kadar süren çatışmalarda 44’ü asker 165 İsrailli hayatını kaybetti. Yaklaşık 500’ü Hizbullah militanı olmak üzere 1200 Lübnanlı yaşamını yitirdi.
Elinde çok sayıda füze olması nedeniyle İsrail’in tehdit olarak nitelediği Hizbullah’la bu ülkenin ilişkileri Suriye’de 2011’de iç savaşın başlamasıyla yeniden gerildi.
İsrail ordusu Suriye topraklarına Hizbullah’a silah sevkiyatı gerekçesiyle çeşitli saldırılar düzenledi.
Son olarak 18 Ocak’ta Golan Tepeleri yakınında İsrail’in gerçekleştirdiği helikopterli saldırıda aralarında 2008’de Suriye’nin başkenti Şam’da bombalı saldırıda öldürülen Hizbullah komutanı Imad Mughniyeh’in 25 yaşındaki oğlu Cihad Mughniyeh ve saha komutanı Muhammed İsa’nın da olduğu 5 Hizbullah militanı hayatını kaybetti. Hizbullah lideri Nasrallah, İsrail’e “Sığınaklarınızı hazırlayın” diye uyarıda bulunmuştu.
Bu saldırıda İran Devrim Muhafızları Komutanı Ali Allahdadi ve 5 İranlı asker de yaşamını yitirdi. İsrail’in saldırısı sonrasında Hizbullah lideri Hasan Nasrallah misilleme yapılacağını duyurdu. İsrail de Lübnan sınırında önlemlerini artırdı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!