İnsülin spreyi piyasaya çıkıyor

Güncelleme Tarihi:

İnsülin spreyi piyasaya çıkıyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 09, 1999 00:00

Haberin Devamı

Dünyada sayıları milyonları aşan şeker hastaları için umut dolu haberler geliyor. Generex firmasının geliştirdiği insülin spreyinin yakında piyasaya çıkacağı duyrulurken, Amerikalı uzmanlar insülinin yerini tutacak bir hap geliştirmeye çalışıyor.

İKİ YIL İÇİNDE

Şeker hastalarının yaşamlarını sürdürebilmek için kullandığı insülin iğnesi iki yıl içinde tarihe karışacak. Amerikan Generex Firması tarafından insülin iğnesinin yerine geliştirilen özel insülin spreyi, ağza sıkıldığında ağız içi zarından hemen kana karışarak etkisini gösteriyor.

Klinik testleri tamamlanmak üzere olan insülin spreyinin, ABD Sağlık Bakanlığı'nın izni alınarak gelecek iki yılda piyasaya sürülmesine kesin gözüyle bakılıyor.

KONGO MANTARI

Bu arada başka araştırmacılar da insülinle aynı etkiyi yapan ve ağızdan alınabilecek bir tabii madde buldular. Science dergisinin haberine göre bu madde, ağızdan alınacak bir hap geliştirilmesi ve şeker hastalarının insülin iğnesinden kurtulması için bir umut doğurdu. Amerikan Merck laboratuvarlarının bulduğu madde şeker hastası fareler üzerinde denendi ve kandaki şeker miktarını düşürdü.

Merck uzmanları, insülinin yerine kullanılmak üzere 50 bin maddeyi testten geçirdiler. Kan şekerini düşürücü etkisi gözlenen L-783.281 kodlu molekül, Kongo Demokratik Cumhuriyeti ormanlarının derinliklerinde yetişen Pseudomassaria denilen bir mantarda bulundu.

New York Mount Sinai hastanesinden Dr.Arthur Rubenmounth ‘Bu maddenin insanda denenmesi için vakit çok erken. Ama dünyadaki milyonlarca şeker hastası için büyük bir umut doğdu.’ dedi.

Vücuttaki hücreler ihtiyaç duydukları şekeri kandan alamadığı zaman şeker hastalığı ortaya çıkıyor. Hücrelerinin gerekli enerjiyi alabilmek için insülin denilen tabii hormona ihtiyacı var. Bir tip şeker hastalığında vücut insülin üretmiyor. İkinci tipte ise vücut insülin etkisine karşı koyuyor.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!