İngiltere tahtında 70 yıl

Güncelleme Tarihi:

İngiltere tahtında 70 yıl
Oluşturulma Tarihi: Eylül 09, 2022 07:00

Bu yıl tahttaki 70’inci yılını ‘Platin Jübile’ adı verilen etkinliklerle kutlayan İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth, görevi süresince Soğuk Savaş’tan Avrupa Birliği’nin kuruluşuna, Berlin Duvarı’nın yıkılışından koronavirüs pandemisine kadar onlarca olaya tanıklık etti.

Haberin Devamı

İNGİLTERE tahtında 70 yılı deviren Kraliçe 2’nci Elizabeth, 10 yaşına kadar tahtın ilk varisi bile değildi. Elizabeth, 6 Şubat 1952’de babasının ani ölümü üzerine 26 yaşında tahta çıktı. Babasının ölüm haberini aldığında Kenya’da resmi ziyaretteydi. Londra’daki taht konseyi, daha ülkeye gelmeden onu apar topar yeni hükümdar ilan etti. Prenses olarak gittiği Kenya’dan Kraliçe olarak geri döndü. Prenses Elizabeth, “2’nci Elizabeth” adını aldı ve 2 Haziran 1953’te resmi törenle taç giydi.

15 BAŞBAKAN GÖRDÜ

Göreve geldiğinde ABD’nin başında Harry Truman, Sovyet Rusya’nın başında ise Joseph Stalin vardı. Şimdiye kadar Winston Churchill’den önceki gün göreve gelen Liz Truss’a kadar tam 15 İngiltere başbakanı gördü. Hükümdârlığı boyunca kendisine bağlı pek çok koloninin bağımsızlığını ilan etmesi, Soğuk Savaş dönemi, Avrupa Birliği’nin kuruluşu ve son olarak ülkesinin Avrupa Birliği’nden çıkışı (Brexit) gibi pek çok tarihi olaya tanıklık etti. Tüm dünyayı derinden etkileyen koronavirüs pandemisine de geç yaşında şahit oldu. Geçen Şubat ayında koronavirüse yakalandı ancak hastalığı çabuk atlattı.

Haberin Devamı

İngiltere tahtında 70 yıl

PRENS CHARLES’IN BOŞANMA SÜRECİ

Kraliçe tahta çıkmadan önce sırasıyla Prens Charles ve Prenses Anne’yi, görev sırasında da Prens Adrew ve Prens Edward’ı dünyaya getirdi. 1947 yılında evlendiği Prens Philip ile kontrollü bir hayat sürmeye çalışsa da, çocukları büyüyünce Kraliçe’nin canını sıktı. Tahtın bir numaralı varisi ve Kraliçe’nin yerine gelecek olan en büyük oğlu Prens Charles, masalsı bir düğünle evlendiği Lady Diana’dan 1996 yılında sansasyonel bir şekilde boşandı. Prenses Diana’nın boşanma sürecinde kraliyet ailesi aleyhine verdiği çarpıcı röportajlar da Kraliçe’yi çok sarstı. 1997’de Mısırlı milyarder Dodi el Fayed ile Paris’te paparazilerden kaçarken trafik kazasında hayatını kaybeden Diana’nın ölümü üzerine de yapılan spekülasyonlar Kraliçe’yi üzdü.

Haberin Devamı

İngiltere tahtında 70 yıl

1982 yılında eski ABD Başkanı Ronald Reagan ile Windsor Kalesi'nde at sürerken.

‘CAMILLA KRALİÇE OLSUN’

Prens Charles, 2005 yılında şimdiki eşi Camilla ile hayatını birleştirdi. Ancak Prenses Diana ile evliliği süresince de ikilinin birlikte olduğu iddiaları gündemden düşmedi. Kraliçe son yaptığı konuşmada, Prens Charles’ın tahta geçmesi durumunda, Camilla’nın ‘Kraliçe’ olabileceğini duyurdu.

ÇOCUKLARI ONU ÜZDÜ

Kraliçe’yi üzen tek çocuğu Prens Charles olmadı. Küçük oğlu Prens Edward dışında diğer bütün çocukları skandallarla boşandı. Sekiz torun sahibi olan Elizabeth, Charles ile Diana’nın küçük oğlu Harry’nin kraliyet unvanlarından vazgeçerek Amerikalı eşiyle beraber ABD’ye yerleşmesi yüzünden zor günler geçirdi. Kraliçe’yi son olarak oğlu Prens Andrew zora soktu. ABD’de seks skandalıyla bağlantılı bir davada ifade verecek olması nedeniyle, Prens Andrew’un tüm askeri unvanlarını ve kraliyet görevlerini elinden aldı.

Haberin Devamı

İngiltere tahtında 70 yıl
Kraliçe, 73 yıllık eşi Prens Philip’i geçen yıl kaybetti.

EŞİ PRENS PHILIP’İN ÖLÜMÜ ÇOK ETKİLEDİ

73 yıllık eşi Prens Philip’i geçen yıl kaybeden Kraliçe, tahta geçişinin yıldönümünü bu yıl ilk kez eşi olmadan kutladı. İngiliz basınında yer alan haberlerde, Kraliçe’nin sağlığının, eşinin 9 Nisan 2021 tarihindeki ölümünden sonra bozulduğu yorumları yapıldı.

İNGİLİZ MONARŞİSİNDE REKOR KIRDI

Kraliçe 2. Elizabeth, büyükannesi Kraliçe Victoria’nın 63 yıllık görev süresini geçerek İngiliz Monarşisi’nin en uzun görev yapan hükümdarı oldu. 27 Mayıs 2024 tarihine kadar görevde kalabilseydi, “Güneş Kralı” olarak adlandırılan Fransa Kralı 14. Ludwig’in 72 yıllık rekorunu kıracaktı.

Haberin Devamı

İngiltere tahtında 70 yıl

ŞAPKALAR ÇANTALAR VE ATLAR

Kraliçe 2. Elizabeth’i tanımlayan şeylerin başında tasarım şapkaları, yanından asla ayırmadığı birbirinden renkli çantaları ve atlara olan düşkünlüğü geliyordu.

TÜRKİYE’YE 3 KEZ GELDİ

1953’te tahta çıkan Kraliçe 2’nci Elizabeth, 1961, 1971 ve 2008 yıllarında Türkiye’yi ziyaret etti. Son ziyaretinde ilk olarak Anıtkabir’e giden Elizabeth, Anıtkabir Özel Defteri’ne “Birleşik Krallığın büyük değer verdiği bir dostu ve modern tarihin en büyük şahsiyetlerinden biri olan Mustafa Kemal Atatürk’e saygılarımı sunmak, benim için büyük bir onurdur” diye yazdı. Kraliçe, Ankara’daki temaslarının ardından Bursa ve İstanbul’a da ziyaretler gerçekleştirdi. Kraliçe’nin Bursa’daki Yeşil Cami ziyaretine tarihçi İlber Ortaylı eşlik etmişti.

Haberin Devamı

İngiltere tahtında 70 yıl

1971 yılındaki ziyaretinde Dolmabahçe Sarayı’na gelen Kraliçe Elizabeth, sonrasında İzmir’e geçip Efes Antik Kent’i gezmişti.

İngiltere tahtında 70 yıl

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!