İngiltere son derin kömür madenini de kapattı

Güncelleme Tarihi:

İngiltere son derin kömür madenini de kapattı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 20, 2015 17:33

İngiltere, faaliyetteki son derin kömür madeni Kellingley’i de kapattı. 1965 yılında açılan maden o tarihten bu yana Kuzey Yorkshire bölgesinde birçok toplumun birincil geçim kaynağını oluşturmuştu.

Haberin Devamı

Madende çalışmakta olan 450 işçi Cuma günü son kez yer altına indikten sonra buruk geçen bir törenle Kellingley’e veda etti. Kapanış töreninde bazı işçilerin gözyaşlarını tutamadıkları görülürken, tüm çalışanlara madenin kapanmasının ardından 12 haftalık maaşlarını içeren bir tazminat paketinin sunulacağı açıklandı.

Madenin kapısında bir Birleşik Krallık bayrağı önünde hatıra fotoğrafı çektiren ve bol bol da çay içen İngiliz işçiler, “Madenin kapanmasından sonra bölgede yaşanacak ekonomik durağanlığın kendilerini endişelendirdiğini” dile getirdi.

TAZMİNAT YETERSİZ

Ancak bazı vekiller madencilere verilen tazminatın yetersiz olduğunu iddia etti. İşçi Partili Yvette Cooper 1980’li yıllarda o zamanki başbakan Margaret Thatcher’ın kapattığı madenlerce çalışan işçilerin bundan çok daha yüksek miktarlarda tazminat alma hakkını elde etmiş olduğunu hatırlattı ve “Kellingley’de madencilik endüstrisinde 29 yıldır çalışmış olan bir adam bana 1988 yılında işi bırakan babasının kendisinden üç kat fazla tazminatla madenden ayrıldığını söyledi” dedi.

Haberin Devamı

Konuyla ilgili Press Association’a konuşan Cooper, “Bu bizim için karanlık bir gün. İki yıldır Kellingley’i açık tutmak için uğraşıyorduk. Şimdi biz ithal kömüre daha da bağımlı hale geleceğiz” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!