İngiliz polisi ayaklandı: TOMA bize yakışmaz

Güncelleme Tarihi:

İngiliz polisi ayaklandı: TOMA bize yakışmaz
Oluşturulma Tarihi: Şubat 05, 2014 10:58

İngiltere’de Londra Metropolitan Polis Teşkilatı’nın hükümete ülke çapında TOMA kullanımının yasallaştırılması için baskı yaptığının ortaya çıkınca ülkede faaliyet gösteren beş büyük polis teşkilatının şefleri “kesinlikle TOMA kullanmak istemediklerini ve TOMA’larn yasallaşmasını onaylamadıklarını” açıkladı.

Haberin Devamı

Greater Manchester, West Midlands, West Yorkshire, Merseyside ve Thames Valley bölgelerinin polis şefleri, kalabalıkların tazyikli su ile kontrol altına alınmasını zaten prensipte onaylamadıklarını ayrıca işe yaramayacağını düşündükleri bu araçların alımı için yapılacak harcamaları paylaşmayı istemediklerini belirtti.

'İSYANLARDA ZATEN BİR İŞE YARAMAZDI'
Greater Manchester bölgesi polis komiseri Tony Lloyd Guardian gazetesine konuyla ilgili yaptığı açıklamada “Tazyikli su sıkan bu araçların halkın güvenliğini ne şekilde artıracağına ya da polis gücünü daha efektif hale getireceğine dair daha kayda değer tek bir argüman bile duymadım” dedi. Lloyd sözlerine şöyle devam etti:

“Bu araçları sokaklarda kullanmaya başlamaya niyetlenmeden önce halka açık bir şekilde bu araçların nerede, ne zaman ve ne şekilde kullanılacağını tartışmalıyız. Ben biliyorum ki 2011 isyanlarında elimizde TOMA olması Manchester ya da Salford’da hiçbir işe yaramazdı."

'İNGİLİZLERE YAKIŞMAZ AMA..'
Metropolitan Polis Teşkilatı'nın Londra Belediye Başkanı Boris Johnson’ın da tam desteğini alan TOMA talebinin hükümet tarafından kabul edilmesi için başlatılan kampanyayı yürüten West Mercia Polis Komiseri David Shaw ise “TOMA delisi değilim. Sonuçta bu araçlar alınsa bile ben bunları kendi bölgemde asla kullanabileceğimi düşünmüyorum. TOMA kullanımının İngilizlere yakışmadığını kabul ediyorum. Ancak Londra ve Manchester’ın ateşe verilmesi de İngilizlere yakışmıyordu” dedi.

'HALKA SORACAĞIZ'
Ülke genelinden gelen itirazların ardından bir açıklama yayımlayan Londra Polis Teşkilatı ise konu ile ilgili halkın fikrini aldıklarını ve Londralılardan yeterince destek gördüklerine inanırlarsa İçişleri Bakanlığı’ndan TOMA alımını ay sonuna kadar onaylamasını isteyeceklerini söyledi.

İçişleri Bakanlığı’nın onaylaması durumunda Lonra Polis Teşkilatı'nın Almanya’dan üç adet ikinci el Wasserwerfer 9000 model TOMA alacağı tahmin ediliyor. Metropolitan Polis Teşkilatı uzun vadede ülkenin diğer polist teşkilatlarının da Londra’daki olası protestolara dışarıdan müdahale edebilmek için TOMA almalarının gerekebileceğini söylüyor.

'BARIŞÇIL GÖSTERİCİLERE KARŞI KULLANACAK DEĞİLİZ'
Metropolitan Polis Teşkilatı Komiser Yardımcısı Mark Rowley "TOMA’lar alınsa bile asla barışçıl protestocular üzerinde kullanılmayacak” dedi. Rowley sözerine “Eğer küçük bir grup parlamentoya ya da bir ülkenin elçiliğine saldırırsa TOMA’ların kullanılması geçerlilik kazanır. Elbette Londra polisi barışçıl bir şekilde protesto gösterisi düzenleyen binlerce kişinin içindeki birkaç saldırgana karşı TOMA kullanmaya kalkacak değil” dedi.

Tüm Britanya’da şu an için sadece Kuzey İrlanda’da polis teşkilatının elinde TOMA bulunuyor. Parlamentonun konuyla ilgili düzenlediği tartışmada bir konuşma yapan Kuzey İrlanda polisinden eski komiser Sir Hugh Orde “İngiltere’de polisin cephane eksiği var. Bu TOMA alımı ile kapatılabilir. Ben bu araçları yedi yıl boyunca kullandım. TOMA’larımızı daima akıllıca ve sorumluluk sahibi bir şekilde kullandığımız için bölgemizde halkın polise duyduğu güven bundan zarar görmedi” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!