İngiliz askeri: İran karasularına girdik

Güncelleme Tarihi:

İngiliz askeri: İran karasularına girdik
Oluşturulma Tarihi: Mart 31, 2007 12:36

İran’ın elinde bulunan bir esir İngiliz askeri, “İran karasularına girdik, özür dileriz” dedi.

Haberin Devamı

 İŞTE İNGİLİZ ASKERİN İTİRAFI - Video

 

BAŞÖRTÜSÜ İNGİLİZLERİ ÇILDIRTTI ,  AHMEDİNEJAD: İNGİLTERE ÖZÜR DİLEMELİ, MUTTEKİ: İNGİLTERE ÖZÜR DİLERSE ASKERLERİ GÖREBİLİR, ZEBARİ: İNGİLİZ ASKERLERİ IRAK KARASULARINDAYDI , İNGİLTERE İRAN'IN VİDEO KASEDİNİ KINADI


 

İran resmi haber ajansı İRNA Tahran'ın elindeki 15 İngiliz askerinden birinin geçen hafta İran karasularına yasa dışı olarak girdiğini kabul ettiğini ve İran halkından özür dilediğini duyurdu.

İRNA'nın haberine göre askerlerden biri, “İran sularına izinsiz girdik ve İran sınır muhafızlarınca gözaltına alındık. Bu yüzden İran halkından özür diliyorum” dedi.

Haberin Devamı

ESİR ASKERLER İRAN TELEVİZYONUNDA

Haberde, İngiliz askere atfen “Gözaltına alındığımız 23 Mart 2007'den bu yana bir sorunları bulunmadığı ve içinde bulundukları koşullardan tamamen memnun oldukları” yolunda ifadelere de yer verildi.

İran'ın Arapça yayın yapan resmi El Alam televizyonu, 3 İngiliz askerinin görüntülerini yayınladı. Adı Farsça Nighton Thomas Summers olarak yazılan asker, İran sularına "izinsiz girdikleri" için özür diledi.

Summers, yayımlanan görüntülerde, kendilerinin, 2004'den bu yana İran sularına giren ikinci grup İngiliz askeri olduklarının farkında olduğunu belirterek, "Sularınıza girdiğimiz için çok özür diliyorum" diye konuştu. Summers, başka bir erkek denizci ve daha önce televizyona çıkartılıp özür dileyen kadın denizci Faye Turney ile birlikte, çiçekli bir perdenin önünde otururken gösterildi.

GEREKÇE, "SINIR İHLALİ"

İran Devrim Muhafızları, geçen cuma günü, Basra Körfezi'nde aralarında deniz piyadelerinin bulunduğu 15 İngiliz askerini, "sınır ihlali" gerekçesiyle gözaltına almış, İngiltere ise askerlerinin körfezdeki Irak karasularında rutin denetleme görevi sırasında ele geçirildiklerini kaydetmişti.

İngiltere, İran'ın elindeki 15 İngiliz askerinin video görüntülerinin televizyonda gösterilmesini ve aralarındaki tek kadın askere ait olduğunu söylediği iki mektup yayımlamasını kınamıştı.

Haberin Devamı

BAŞBAKAN ERDOĞAN'IN TEMASLARI

 

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, önceki gün Arap Birliği zirvesi için gittiği Riyad'da İran Dışişleri Bakanı Manuçer Muttaki ile İngiliz esirlerin salıverilmesi konusunu ele almıştı.

 

Erdoğan, görüşmeler sonucu Türk diplomatların Tahran'da tutulan İngiliz esirleri ziyaret edebileceği ve kadın İngiliz askerin de 1-2 gün içinde serbest bırakılabileceği açıklanmıştı.

İNGİLTERE İRAN'IN NOTASINI DEĞERLENDİRİYOR

İran'ın, elinde tuttuğu 15 İngiliz asker konusunda İngiltere'ye bir nota verdiğini açıklayan Londra, notanın “ciddiyetle değerlendirilmekte olduğunu” bildirdi.İngiltere Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, ülkeler arasındaki bu tür nota alışverişlerinin içeriğinin gizli tutulması gerektiğini belirterek İngiltere'nin Tahran büyükelçiliği tarafından alınan notayla ilgili başka bir ayrıntı veremeyeceğini kaydetti. Bugün erken saatlerde yapılan açıklamada, notanın ne zaman alındığı da belirtilmedi. “Notanın ciddiyetle değerlendirilmekte olduğunu” belirten sözcü, yanıtın da kısa bir süre içerisinde İran Hükümetine iletileceğini sözlerine ekledi.

Haberin Devamı

İngiltere, Tahran ile askerler dışındaki konulardaki diplomatik temaslarını dondurmuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!