İldem: Türkiye’nin NATO üyeliği kesinlikle sorgulanmamaktadır

Güncelleme Tarihi:

İldem: Türkiye’nin NATO üyeliği kesinlikle sorgulanmamaktadır
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 10, 2016 18:40

NATO Genel Sekreter Yardımcısı Tacan İldem, Türkiye’nin NATO’nun Türkiye’nin üyeliğinin tartışma konusu olmadığına yönelik açıklamayı değerlendirerek, “Bu açıklama NATO’nun darbe girişimin olduğu ilk saatlerden itibaren darbe girişimine karşı olduğunu ve müttefiki Türkiye’nin yanında mücadele gösterdiğini bir kez daha kayıtlara geçirmek üzerine yapılmıştır. Gereksiz yanlış birçok yorum basın yayın organlarında çıkmaktadır, bunların arasında NATO üyeliğinin sorgulandığı da gündeme gelmektedir. Bu doğru değildir. Türkiye NATO’nun çok önemli ve değerli bir üyesidir ve üyeliği tartışma konusu değildir” dedi.

Haberin Devamı

NATO’nun diplomasiden sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı İldem, katıldığı CNN Türk canlı yayınında soruları yanıtladı. Türk diplomat, Türkiye’nin NATO üyeliğine ilişkin iddiaları değerlendirdi.

NATO’nun yaptığı resmi açıklamayı değerlendiren İldem şunları kaydetti:

“Bu tür dönemlerde bir haber kirliliği olması normal karşılamamız gerekiyor. Türkiye’nin NATO üyeliği hakkındaki olumsuz haber ve yorumlar gerçeği yansıtmayan spekülatif nitelikte haberlerdir. NATO bugün gerçek durumu ortaya koyabilmek için bu tür haberlerin geçersizliğini vurgulayabilmek için böyle bir açıklama yapmıştır. Şunu hatırlatmak isterim darbe girişiminin olduğu 15 Temmuz akşamı genel sekreter gelişmeleri çok yakından izlemiştir. Ben kendisiyle birlikteydim. Darbe teşebbüsünün olduğu ilk saatlerde genel sekreter Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’nu telefonla arayarak bu darbe girişimini en güçlü ifadelerle kınamış, demokratik kurumlara saygı duyduğunu, seçilmiş hükümetin yanında olduğunu, Türk halkıyla dayanışma içinde olduğunu ki, gösterdiği cesareti de büyük bir övgüyle karşılamıştır. Bütün bu hususları açıklıkla ifade etmiş, bu müessif darbe teşebbüsü sırasında yaşamlarını yitirmiş olan Türk vatandaşları için içten taziye dileklerini de ifade etmiştir. Hemen ertesinde Cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan ile de bir telefon görüşmesi yapmış ve aynı hissiyatı paylaşmış, demokratik kurumlara ve demokrasiye açık bir saldırı niteliğindeki bu girişimi kınadığını ve bu zor günlerde Türkiye ile NATO’nun dayanışma içinde olduğunu ifade etmiştir. Burada özellikle vurgulamak istediğim husus NATO’nun yaptığı resmi açıklamalara itibar edilmesidir. Bugün yapılan yazılı açıklama bu amaca hizmet edecektir umudunu taşıyorum. Kesinlikle NATO üyeliği sorgulanmamaktadır. Türkiye NATO’nun güçlü bir müttefikidir. NATO’nun almış olduğu kararlara ve uyguladığı faaliyetlere çok önemli ve değerli katkılarda bulunmaktadır.”

Haberin Devamı

“Bir NATO üyesi ülke Rusya karşıtı olmak durumunda mıdır?” sorusu üzerine İldem, “Hayır öyle bir iddiada bulunan yok. Türkiye NATO’nun 28 müttefikinden biridir. NATO kararlarını oydaşmayla almaktadır ve Türkiye’nin bu karar sürecindeki rolü diğer üye ülkelerle eşit düzeydedir. Dolayısıyla Türkiye’nin NATO içindeki rolünü iyi tespit edebilmemiz lazım. İkincisi, Rusya aleyhtarı olmak da gerekmiyor NATO üyeliği için” yanıtını verdi.

Haberin Devamı

Suriye’deki istihbarat paylaşımı hakkındaki soruyu ise İldem şöyle yanıtladı: “NATO, DAEŞ ile mücadelede örgüt olarak yer almamakla birlikte müttefiklerin tümü DAEŞ ile mücadeledeki koalisyonun mensuplarıdırlar. Türkiye’nin Suriye konusunda önemli bir oyuncu olan Rusya Federasyonuyla bu alanda da diyaloğunun güçlendirilmesi normaldir. Bunun da herhangi bir NATO açısından olumsuz bir yönü yoktur”

“Türkiye Rusya ile nasıl istihbarat paylaşımı yapabilir?” sorusu üzerine İldem, “Bunun ayrıntıları bilinmediğinden spekülatif bir yorum yapma durumunda değilim ama Türkiye bir NATO müttefiki olarak üzerine düşen sorumlulukların bilinci içerisinde hareket edecektir. Dolayısıyla herhangi bir tereddüt yada endişeyi gerektirecek bir durum olduğunu sanmıyorum. Suriye’de IŞİD ile mücadele koalisyonu var buna NATO dolaylı destek vermektedir. NATO’nun 28 müttefiki de yer almaktadır. Ülkeler arasındaki düzenlemelerin NATO’nun istihbaratıyla doğrudan bir ilişkisi yoktur” cevabını verdi.

BAKMADAN GEÇME!