İklim krizi kontrolden çıktı

Güncelleme Tarihi:

İklim krizi kontrolden çıktı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 17, 2023 07:00

Günlük hayatı giderek daha fazla zorlaştıran iklim krizi Japonya’dan ABD’ye geniş bir coğrafyada yüz milyonları etkiliyor. Aşırı sıcaklar Yunanistan’da turistik tesisleri kapanmaya zorlarken daha fazla su tutan, ısınan hava Güney Kore’de sel oldu, can aldı.

Haberin Devamı

* İTALYA: Aralarında turistlerin gözde lokasyonları Roma, Bologna ve Floransa’nın da olduğu 16 kent için “kırmızı alarm” verildi. Meteoroloji idaresi İtalyanları “tüm zamanların en yoğun sıcak hava dalgasına” hazırlanmaları konusunda uyardı. Başkent Roma’da yarın 43 derece ile Ağustos 2007’deki 40.5 derecelik rekorun kırılması bekleniyor.

* İSPANYA: Afrika’nın kuzeybatı kıyısındaki Kanarya Adaları’nda orman yangınları binlerce kişinin zorunlu tahliyesine yol açtı. Alevleri kontrol altına alma çalışmalarına 300’den fazla itfaiyecinin katıldığı La Palma’da en az 4 bin kişi tahliye edildi. Bölgesel hükümet “çok hızlı ilerleyen” alevlerden etkili olan yoğun sıcak hava dalgasını sorumlu tuttu. İklim değişikliğinden sert şekilde etkilenen İspanya’da ana kara da orman yangınlarından muzdarip. Ülke, geçen yıl yaşanan 500’den fazla orman yangınında 300 bin hektardan fazla alanı kaybetti.

Haberin Devamı

TV SUNUCULARI UYARDI

* YUNANİSTAN: Ülkenin gözde turistik tesisi olan, Atina’daki Akropolis, üst üste üçüncü günde de ziyaretlere kapandı. Dün, hissedilen sıcaklığın 38 derece olduğu kentte gün hem turistler hem yerliler için keyifli geçmedi.

* JAPONYA: Ülkenin büyük bölümünde sıcaklıklar rekor seviyede. Başkent Tokyo dahil önemli kentlerde 40 derecenin üstü görülürken hükümet, 20 kentte yaşayan on milyonlarca kişiyi sıcak çarpmasına karşı uyardı. Açıklamada, yüksek ısının beyne ve böbreklere zarar verebileceği, kalp krizini tetikleyebileceği vurgulandı. Devlet televizyonu NHK’nin sunucuları izleyicilerine,“Lütfen susuz kalmayın ve klima kullanın. Dışarı çıkmaktan kaçının” diye seslendi.

İklim krizi kontrolden çıktı


* ABD: California’dan Teksas’a özellikle güney eyaletlerinde aşırı sıcaklar etkili olurken, ABD’nin ulusal meteoroloji servisi geçen hafta sonunu “tehlikeli” ilan etti. Arizona eyaletinin başkenti Phoenix’te peş peşe 16 gün 43 derecenin üzerinde geçti. Dünyadaki en sıcak yerlerden biri olan California’daki Ölüm Vadisi’nde dün termometre 54 dereceyi gösterdi. Pensilvanya eyaletinde şiddetli yağışlar sonucu meydana gelen selde 4 kişi hayatını kaybederken, aralarında aynı aileden 9 aylık bir bebek ve 2 yaşında bir çocuğun da bulunduğu 3 kişi kayboldu.

Haberin Devamı

NE KADAR SICAK O KADAR SEL

* GÜNEY KORE: Şiddetli yağmurun yol açtığı sel ve toprak kaymalarında en az 37 kişi öldü. Başkent Seul’ün güneyindeki Cheongju’da suyla dolan 430 metrelik tünelde felaket yaşandı. En az 10 araç tünelde mahsur kalırken dokuz kişinin cansız bedenleri buradan çıkarıldı. Kore Meteoroloji İdaresi hafta ortasına kadar şiddetli yağış uyarısında bulundu ve halkı “dışarı çıkmaktan kaçınmaya” çağırdı. Bilim insanları, daha sıcak atmosfer daha fazla su tutabildiğinden, yağışların selleri tetikleyecek şiddette olduğu uyarısında bulundu.

İklim krizi kontrolden çıktı


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!