İklim için tarihi anlaşma

Güncelleme Tarihi:

İklim için tarihi anlaşma
Oluşturulma Tarihi: Aralık 12, 2015 20:58

Fransa’nın başkenti Paris’teki iklim zirvesinde 196 ülkenin onayıyla küresel ısınmanın sonunu getirecek bir hareket başlatması umulan tarihi çevre anlaşması onaylandı.

Haberin Devamı

PARİS’te iki haftadır süren 21’inci BM İklim Değişikliği Taraflar Konferansı sonrası (COP21) Paris Anlaşması, dün 196 ülkenin oybirliği ile kabul edildi. 

-Ülkeler küresel sıcaklık artışını 2100 yılına kadar 2 santigrat derecenin oldukça altında tutmayı taahhüt edecek hatta artışı 1.5 santigrat derecede sınırlandırmak için “çaba” sarf edecek.

-Tüm ülkelerin karbon salımlarını azaltması öngörülüyor. Sera gazları emisyonunun düşürülmesi ile ilgili ulusal düzeydeki planlar, beş yılda bir gözden geçirilecek.

- Gelişmekte olan ülkeler, bu alandaki mücadele için yılda en az 100 milyar dolar fon aktaracak.

‘ÇOK ÖNEMLİ BİR GÜN’

Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, metnin ‘hukuken bağlayıcı olduğunu’ bildirdi. Fransa Cumhurbaşkanı Hollande, “12 Aralık 2015, insanlık adına çok önemli bir gün. Herkes kendi çıkarını düşünse, bu anlaşma mükemmel olamaz, ancak hepimizi bir araya getiren gezegen için bu büyük bir başarı. Bugün ayrıca insanlık için önemli bir yaşam mesajı” diye konuştu. ABD Başkanı Obama ise Twitter’dan “Bu devasa. Neredeyse dünyanın her ülkesi Paris Anlaşması’nı imzaladı. Amerikan liderliğine teşekkürler” dedi.

Haberin Devamı

ÇEVRE ÖRGÜTLERİ: YETERLİ DEĞİL

Ancak tüm bunlara rağmen çevre örgütleri anlaşmadan memnun değil. Greenpeace Uluslararası İcra Direktörü Kumi Naidoo, hedeflerin yeterli olmadığını söyleyerek, “Anlaşma metninde sıcaklık artışının 1.5 derecede tutulması hedefi bulunuyor. Eğer yüzyılın ikinci yarısında net sıfır sera gazı salımı hedefine ulaşmak istiyorsak, 2050 yılına kadar fosil yakıtları kullanmayı bırakmalıyız” dedi.

İklim için tarihi anlaşma

Dün, aynı zamanda binlerce eylemci Paris’in merkezinde buluşarak iklim adaleti için yürüdü. Geçen hafta güvenlik nedeniyle izin verilmeyeceği söylenen yürüyüşe yetkililer son dakikada müsamaha gösterdi. Kalabalık müzik eşliğinde “Başka bir dünya mümkün!” diye haykırdı.  Melis ALPHAN

 

 

BAKMADAN GEÇME!