İki dakika içinde öldüler

Güncelleme Tarihi:

İki dakika içinde öldüler
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 22, 2000 00:00

Haberin Devamı

NÜKLEER denizaltı Kursk'un ana tahliye kapağını ve ardından iç kapağı açmayı başaran Norveçli dalgıçlar, yaşam belirtisi bulamazken, gövdenin suyla dolu olduğunu ortaya çıkınca, 118 kişilik mürettebat için tüm umutlar tükendi. Denizaltı mürettebatının bir bölümünün, şiddetli patlamayla birlikte parçalanarak, bir bölümünün de iki dakika içinde boğularak öldüğü savı, güçlendi.

Norveçli dalgıçlar, bütün gece uğraştıktan sonra, dün sabah erken saatlerde 108 metre derinlikte yatan ölüm denizaltısı Kursk'un hasarlı ana tahliye kapağını açmayı başardılar. İçerde suyla karşılaşan dalgıçlar, hiçbir hayat belirtisi bulamadılar. Dalgıçlar, iç kapağı açmak için hazırlığa başlarken, Rus yetkililerden mürettebat ailelerine kadar herkes, tüm umudu iç kapağın açılmasıyla gelecek iyi habere bağladı ve nefesini tutarak beklemeye başladı.

Norveçli dalgıçlar, kısa bir uğraştan sonra, iç kapağı da açmayı başardılar. Ancak dalgıçlar yine suyla karşılaşınca, denizaltının iç kesiminin tamamen suyla dolu olduğu anlaşıldı ve 118 kişilik mürettebatın tamamının öldüğü kesinlik kazandı. Rusya Kuzey Filosu Komutanlığı da Kursk'taki tüm denizcilerin öldüğünü doğruladı.

Rus Donanması Kuzey Filosu basın sözcüsü Vladimir Navrotski, Norveçli dalgıçların Kursk'un 9. kompartımanının iç kapağını açmayı başardıklarını ve daha önce tahmin edildiği gibi bu kompartımanın da tamamen sular altında kaldığını belirtti. Uzmanlara göre, mürettebatın, 9. kompartımandan kurtarılması mümkün olabilecekti.

Norveç haber ajansı NTB de, Norveçli dalgıçların denizaltının tüm iç bölümün sular altında olduğunu tespit etmelerinin ardından, kurtarma operasyonunun şimdilik durdurulduğunu bildirdi. NTB, denizaltıda canlı bulma ümidinin kalmadığını duyurdu. Buna karşılık Rus Donanması Kuzey Filosu basın sözcüsü ise , çalışmaların devam ettiğini duyurdu.

Hava geçmez kapak denilen dış ve iç kapak arasında yer alan ara bölmede çalışan Norveçli dalgıçlar, hiçbir radyoaktif sızıntının bulunmadığını belirttiler. Rusya, Norveç'ten 118 işilik mürettebatın cesetlerini çıkarmak için yardım istedi. Norveç haber ajansı NTB, 118 kişilik mürettebatın cesetlerinin çıkarılması için Rusya'nın yardım talebinde bulunduğunu duyurdu.

Barent denizinde batan ‘‘kursk’’ adlı Rus denizaltı mürettebatı için tabutların geçtiğimiz Çarşamba günü sipariş edildiği ortayı çıktı. Mürettebatın çoğunluğunun yaşadığı Murmansk şehri mezarcısı, Norveç'in Afton Bladet gazetesine yaptığı açıklamada, mezarların geçen hafta hazırlanmaya başlandığını söyledi.

BARENT denizinde batan Rus denizaltında görevli 118 mürettebat için tabutların geçtiğimiz hafta Çarşamba günü yani, kazanın daha üçüncü gününde spariş edildiği ortaya çıktı.

Mürettebatın çoğunluğunun yaşadığı Murmansk kasabasında araştırma yapan İsveç'in Afton Bladet gazetesi Rusya Deniz Kuvvetlerinin geçtiğimiz hafta 120 tabut sparişi verdiğini ortaya çıkardı. İsminin açıklanmasını ve resminin çekilmesini istemeyen 60 yaşındaki kasaba mezarcısı, öldükleri kesinlik kazanmaya başlayan mürettebat için mezar kazılması talimatı verildiğini belirterek, ‘‘Burası küçük bir kasaba her şey çabuk duyulur.Hazırlanan tabutları görmedim ama Çarşamba günü sparişi verildi ve asker şehri olan Vidjajevo'da büyük bir kardeşlik' mezarı kazılmaya başlandı. ’’ dedi .

Rusların her zaman olduğu gibi kamuoyundan bazı bilgileri gizlemeye çalıştıkları gerçeği ortaya çıkmış oldu. Tabutların geçtiğimiz hafta spariş verilmesi de Rus yetkililerin kurtarma çalışmalarını neden ağırdan aldıklarını gösterdi.

OSCAR-II sınıfı nükleer denizaltı Kursk, uçak gemilerini avlamak üzere dizayn edilmişti. saldırı denizaltısı Kursk, aynı anda 24 ‘‘Cruise’’ füzesi fırlatma kapasitesiyle, uçak gemilerinin korkulu rüyasıydı.

NATO raporlarına göre, Oscar-II sınıfı Kursk, uçak gemisi savunma silahlarının en önemlilerinden biriydi. Su altında 28, su üstünde 15 knot sürat yapabilen Kursk, hedef uçak gemisini takip ederek, sürekli menzilde tutabilme ve istenildiğinde imha etme kapasitesine sahipti. Kursk, nükleer veya konvansiyonel başlık taşıyabilen, 500 kilometre menzilli 24 Cruise füzesi ile savunma ve saldırı amaçlı torpidolar taşıyordu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!