Hollandalı gazeteci Türkiye'de ikinci kez gözaltında

Güncelleme Tarihi:

Hollandalı gazeteci Türkiyede ikinci kez gözaltında
Oluşturulma Tarihi: Eylül 06, 2015 14:24

2006'dan beri Türkiye'de çalışan ve 2012'den bu yana da Diyarbakır'da bulunan Hollandalı gazeteci Frederike Geerdink, polis tarafından gözaltına alındı. Geerdink, Ocak ayında da "terör örgütü propagandası yapmak" suçlamasıyla tutuklanmış ve Nisan'da beraat etmişti.

Haberin Devamı

TSİ 10.15 sularında tweet atan Geerdink, "Yüksekova'da gözaltındayım" dedi.

Geerdink, attığı bir diğer tweet'te ise Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde "canlı kalkan" eylemi yapanlarla birlikte gözaltına alındığını belirtti.

Yüksekova’nın Gürkavak Köyü yakınlarında Veregöz mevkisinde 14 Ağustos günü PKK’lılar tarafından üç askerin şehit edildiği altı askerin de yaralandığı çatışma sonrası bölgede DBP ve HDP trafından canlı kalkan eylemi başlatıldı. 17 Ağuston’tan beri dönüşümlü olarak gerçekleştirilen canlı kalkan eyleminde, son olarak bölgeden ilçeye dönen 30 kişi, dün gece Selahattin Eyyübi Havaalanı yakınlarında askerler tarafından gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar arasında Geerdink’in de bulunduğu belirtildi.

AFP'ye konuşan bir Türk yetkili, Geerdink'in, izinle girilen bir bölgeye geçtiği için "güvenlik ihlali" yaptığını belirtti.

Haberin Devamı

Hollanda kanalı NOS'a konuşan Geerdink, birlikte gözaltına alındığı kişileri, "arkadaşım değil, haber kaynağım" diye tanımladı. Yasak bölgeye girdiği gerekçesiyle gözaltına alındığı iddia edilen Geerdink, "Orada olamayacağımı gösteren herhangi bir levha yoktu" ifadesini kullandı.

HOLLANDA DIŞİŞLERİ "ENDİŞELİ"
Reuters'ın haberine göre, Hollanda Dışişleri Bakanlığı, Ankara'daki Büyükelçilik'ten hem Geerdink hem de Türk yetkililerle temasa geçmesini istedi.

Hollanda Dışişleri Bakanı Bert Koenders'ın sözcüsü Roel van der Meij, "Hollanda Türkiye'deki basın ve ifade özgürlüğü konusunda bir süredir endişeliydi... Bu, Türkiye ile ilişkilerimizde önemli bir konu" dedi.

Olaya bir tepki de Hollanda Gazeteciler Genel Sekreteri (NVJ) Thomas Bruning'den geldi. Türkiye'de son zamanlarda gazetecilerin tutuklanmasının kabul edilemez bir durum olduğunu kaydeden Bruning, ANP'ye yaptığı açıklamada, "Frederike Geerdink gibi görevi sırf gazetecilik olan yabancı kökenli gazetecilerin tutuklanması kabul edilemez. Bu durum şimdi Türk medyası için endişe vericidir. Basın özgürlüğünün önemi Türkiye gibi ülkelerde kabul görünmüyor. Türkiye hükümeti, gazetecilerin çalışmalarına yoğun bir şekilde karışıyor. Yani yabancı kökenli gazetecilerin cesur bir şekilde çalışmalarını sürdürmeleri engelleniyor. Daha doğrusu bu gazetecilerin işlerini yapmaları artık suç oluyor. Bunu kabul etmek mümkün değil" dedi.

GEÇTİĞİMİZ AYLARDA TUTUKLANIP BERAAT ETMİŞTİ
Hollanda resmi haber ajansı ANP, Geerdink'in Ocak 2015'te Türkiye'yi ziyaret eden Hollanda Dışişleri Bakanı Koenders'in temasları sırasında da tutuklandığını hatırlattı. Hollanda Dışişleri Bakanı Bert Koenders bu tutuklamayı sert bir dille eleştirmişti. Hollanda'nın Het Parool ve De Groene Amsterdammer yayın organlarında yazan gazeteci Frederike Geerdink'in hakkında "terör örgütü propagandası yapmak" suçlamasıyla tutuklama kararı verilmişti. Nisan 2015 ayında mahkemeye çıkarılan Geerdink beraat etmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!