Herkes dalga geçiyor

Güncelleme Tarihi:

Herkes dalga geçiyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 10, 2000 00:00

Haberin Devamı

Amerikan sistemini örnek alarak demokratikleşmeye çalışan Rusya'dan tutun da, sürekli darbelere ve seçim hilelerine sahne olan Üçüncü Dünya ülkelerine kadar her yerde Amerikan seçimlerinde ortaya çıkan trajikomik durum konuşuluyor. Hatta alay ediliyor. Bir Hint gazetesi, ‘‘Hitchcock bile bundan daha iyi bir senaryo yazamazdı’’ dedi. Rusya Seçim Kurulu Başkanı ise şöyle konuştu: ‘‘Bizim sistem daha demokratik ve halk açısından daha kolay. ABD'nin sistemini asla örnek almamalıyız.’’

DÜNYA liderleri önce kutlama mesajları gönderdi, sonra geri çekti; gazeteler hızla manşet değiştirdi; Hong Kong'dan Helsinki'ye, tüm dünyada sıradan vatandaşlar şaşkına döndü.

ABD başkanlık seçimlerindeki kaos tüm dünyada gündemin ilk sırasına otururken, şaşkınlık, yerini yavaş yavaş alaya bırakmaya başladı.

Dünya liderleri, Bush'a erken ve yanlış bir kutlama mesajı gönderdiler, hemen mesajlarını geri çektiler. Avrupa Komisyonu Başkanı Romano Prodi, Bush'u ilk kutlayan ve süratinden ilk pişman olan kişilerden oldu.

Almanya Cumhurbaşkanı Johannes Rau'nun Alman halkı adına Bush'u kutlamasından 40 dakika sonra, bu kutlamanın yayınlanmaması istendi, ancak geç kalınmıştı.

Bu arada dünyanın her köşesinde gazeteler hızla baskı yaparak Bush'un zaferini ilan etttiler ve olayın renginin değişmesi üzerine de aynı hızla manşet değiştirdiler.

Öte yandan, İsviçre televizyonunda bir haber sunucusu seçim sonrası olayları bir Hitchcock filmine benzetti.

Olayı Hitchcock filmine benzetenler arasına, bir Hint gazetesi de katıldı. Seçimleri değerlendiren Times of India, ‘‘Alfred Hitchcock bile daha iyi bir senaryo yazamazdı’’ dedi.

Dünyanın çeşitli bölgelerindeki sıradan insanlardan da ilginç tepkiler geldi. Hükümet değiştirmelere ve seçimlere alışık olan, savaş sonrası dönemde 58 hükümet gören İtalya'da da şaşkınlık hakimdi. Roma'da bir kafenin sahibi ‘‘Florida'da neler oluyor? İtalya'ya benziyor’’ diyerek, hayretini dile getirdi.

Lagos'ta bir taksi şoförü, bu şaşkınlıktan bir ders çıkararak ‘‘Eğer bu Nijerya'da ya da Afrika'nın herhangi bir yerinde olsaydı tüm dünya parmağını bize çevirirdi’’ yorumunu yaptı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!