Hedef AB zirvesiydi

Güncelleme Tarihi:

Hedef AB zirvesiydi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 13, 2008 00:00

El Kaide’nin önceki gün düzenlenen operasyonla çökertilen Belçika kanadının, Brüksel’de dün sona eren Avrupa Birliği zirvesini kana bulamayı planladığı öne sürüldü. İngiliz basınına göre, Belçika merkezli El Kaide, 24 Avrupalı lideri intihar bombasıyla havaya uçurmayı planlamıştı.

BRÜKSEL’de dün sona eren iki günlük Avrupa Birliği liderler zirvesine, El Kaide’nin önceki gün çökertilen Belçika hücresiyle ilgili iddia damgasını vurdu. İngiliz gazetelerinin Belçikalı yetkililere dayandırdığı iddiaya göre, El Kaide’nin hedefi, zirve sırasında Avrupalı liderleri bombalı araçla düzenlenecek bir intihar saldırısında öldürmekti.

Belçika Adalet Bakanlığı, El Kaide’nin doğrudan zirveyi hedeflediğine dair iddiaları doğrulamasa da, Federal Savcı Johan Delmulle, "AB zirvesinin başladığını da göz önünde bulundurarak, aldığımız bir istihbaratı hemen değerlendirip harekete geçtik" dedi.

Buna göre son bir yıldır teyakkuzda olan Belçika polisi, zanlılardan birinin, El Kaide merkez yönetiminden intihar saldırısı düzenlemek üzere talimat aldığını, hatta sevdikleriyle vedalaştığını geçen hafta içinde haber aldı. Savcı Delmulle, "Temiz bir vicdanla cennete gitmek istiyordu. Vedasını videoya bile çekmişti" dedi.

Bunun üzerine tarihinin en büyük terörle mücadele operasyonunu başlatan Belçika polisi, Brüksel ve Liege şehirlerinde 16 yere baskın düzenledi. İntihar bombacı zanlının da aralarında bulunduğu 14 erkek ve kadın gözaltına alındı. Baskınlarda silah veya patlayıcı bulunamasa da, terör zanlısının çektiği veda videosunun bir "itiraf" niteliğinde olduğu bildiriliyor. Sekiz zanlı salıverildi, üçü tutuklandı.

Savcılıktan yapılan açıklamada, dördü Belçika vatandaşı olan zanlıların kimlikleri ve uyrukları belirtilmedi. Ancak tüm şüphelilerin 2007 sonundan beri Afganistan-Pakistan sınırında eğitim gördüğü, NATO güçlerine karşı çatışmalara katıldıkları ve "El Kaide’nin önemli figürleriyle doğrudan temasları olduğu" vurgulandı. Teröre lojistik destek sağladığı iddia edilen zanlılardan ikisinin, Belçika’ya birkaç ay önce döndüğü ve polis takibine alındığı ifade edildi. İntihar bombacısı zanlı ise henüz geçen hafta Belçika’ya dönmüştü.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!