Haşdi Şabi'den Telafer'e operasyon

Güncelleme Tarihi:

Haşdi Şabiden Telafere operasyon
Oluşturulma Tarihi: Ekim 29, 2016 10:52

Türkiye'nin Musul Harekâtı'nda yer almasına karşı çıktığı Şii milis grubu Haşdi Şabi, Musul'un batısındaki Telafer'e operasyon başlattıklarını duyurdu. Sabah saatlerinde başlayan harekâtta Şii milislerin şu ana kadar 7 köyü ele geçirdiği belirtildi.

Haberin Devamı

Iraklı Şii milis grubu Haşdi Şabi Türkmenlerin yoğun olarak yaşadığı Telafer'de terör örgütü DEAŞ'a yönelik operasyon başlattı.

Haşdi Şabi Sözcüsü Ahmed el Asadi, yaptığı açıklamada, “Bu sabah, büyük operasyonların ikinci aşaması Musul şehrinin batısından başladı. Orada Haşdi Şabi’den evlatlarınız ve kardeşleriniz iki yıllık küçük düşürücü işgalin ardından, işgal altındaki bölgelerin özgürleştirilmesi görevini üstlendi” dedi.

Operasyonun DEAŞ'ın kuşatılıp teröristlerin Suriye'ye kaçmasının engellemeyi amaçladığı belirtildi.

AFP haber ajansına konuşan örgüt sözcüsü Ahmed el Asadi, “Operasyon Musul ve Rakka arasındaki ikmal hattını kesmeyi, Musul kuşatmasını sıkılaştırmayı ve Tel Afer’i özgürleştirmeyi hedefliyor” dedi.

TELAFERE VARMASI ZOR

Bölgedeki güvenlik kaynaklarından alınan bilgilere göre ise, yaklaşık 8-10 bin kişilik gönüllü halk topluluğundan oluşan Haşdi Şabi’nin Telafer’e mesafesinin 75-100 kilometre olduğu, DEAŞ tarafından güçlendirilmiş olan Mıhallebiye ve Talabtah bölgelerini geçerek Telafer’e varmasının askeri açıdan zor olduğu belirtildi.

Haberin Devamı

Bölgedeki gelişmeleri yakından takip eden güvenlik kaynaklarından alınan bilgilere göre ise Haşdi Şabiye ait birliklerin Hadar’in kuzeyinde oldukları, ancak Telafer’e tek gidiş istikameti olan Mıhallebiye ve Talabtah adlı iki yerleşim yerinde DEAŞ'ın çok güçlü olduğu ve özellikle DEAŞ'ın Mıhallebiye bölgesinde büyük bir hazırlık içinde olduklarının bilindiği belirtildi. Haşdi Şabi’ye ait yaklaşık 8-10 bin kişilik gönüllü halk topluluğundan oluşan birliklerinin Telafere olan mesafesi 75-100 kilometre arasında olduğu öğrenildi. Haşdi Şabi’nin zaman zaman Irak Güvenlik Kuvvetleri’ne ait hava kuvvetlerince sınırlı şekilde desteklendiği ve Koalisyon Güçleri tarafından desteklenmediği ifade edildi. Haşdi Şabi Mıhallebiye ve Talabtah bölgelerini geçerek Telafere ulaşmasının askeri açıdan zor olduğu ve başarılı olmalarının bile uzun zaman alacağı vurgulandı.

Haşdi Şabi’nin bugün başlattığı operasyonun Kayyare-Musu şehir merkezi yolu ile Ayn El-Cehş arasındaki bölgede icra edildiği ve şu an için Telafer’e oldukça uzak bir mesafede olduğu öğrenildi. Bölgedeki güvenlik kaynakları tarafından Haşdi Şabi’ye bağlı güçlerin ’ele geçirdiler’ dedikleri yerlerin 2 hafta önce ele geçirdikleri ve bunun yeni bir gelişme olmadığı belirtildi. Bölgede Haşdi Şabi’ye hizmet eden yerel haber kaynaklarının bu durumu yeni bir gelişme olarak gösterilmesi ve bu türden haberlerin Irak merkezi yönetimi ve bazı İran destekli kaynaklardan çıktığının açıkça anlaşıldığı belirtildi.

Haberin Devamı

TELAFER 2014'TEN BERİ DEAŞ'IN ELİNDE

Haşdi Şabi, Iraklı Şii dini lider Ayetullah Ali el Sistani’nin 13 Haziran 2014’teki çağrısının ardından Irak hükümeti tarafından iki gün sonra kurulmuştu. Çoğunluğu hem Sünni hem Şii olan Türkmenlerden oluşan Telafer ilçesi 16 Haziran 2014’te DEAŞ’ın eline geçmişti. İlçe Musul’un 63 kilometre batısında yer alıyor. Şii milis gücü Haşdi Şabi, Irak ordusunun Musul’u geri almak için 17 Ekim’de başlattığı operasyona destek olacağını açıklamıştı.

Haşdi Şabiden Telafere operasyon

Harita: BBC

Halk Seferberlik Güçleri (PMF) adı da verilen İran destekli Haşdi Şabi milislerinin Musul operasyonuna katılmasına, Türkiye ve Sünni gruplar karşı çıkıyordu. Zira bu silahlı güçlerin cephede yer alması, DEAŞ'ın elinden alınması hedeflenen bölgelerin Sünni sivil halk büyük tepki gösteriyor.

Haberin Devamı

Bağdat hükümetinin resmen tanıdığı Şii milis gruplarının oluşturduğu PMF güçlerini Birleşmiş Milletler ve diğer bazı kurumlar, DEAŞ'tan geri alınan bölgelerde cinayet ve insan kaçırma gibi suçlara karıştıkları nedeniyle kınamıştı.

Uluslararası Af Örgütü de yayımladığı bir raporda Şii milislerin DEAŞ’ın elinde bulunan bölgelerden kaçan sivillere, insanlığa karşı suç tanımına girebilecek kadar ciddi insan hakları ihlallerinde bulunduklarını bildirmişti.

İngiliz Telegraph gazetesi, Haşdi Şabi'nin, daha önce Tikrit ve Felluce'nin DEAŞ'ın elinden alınmasının ardından bu kentlerde DEAŞ sempatizanı olmakla suçladıkları Sünni sivillere işkence edip öldürmekle suçlandığını hatırlatmıştı.

Haberin Devamı

Economist dergisinin, doğruluğu teyit edilmemiş verilerine göre Haşdi Şabi'de savaşan milislerin yaklaşık 120 bini Şii, 16 bini ise Sünni Iraklılar.

Bu rakamların çok daha fazla olduğunu belirten açıklamalar da bulunuyor. Haşdi Şabi bünyesinde yer alan onlarca örgütlerden öne çıkanlar şunlar: Bedir grubu, Asaib Ahl El-Hak, Barış Tugayları (Mukteda El Sadr'ın grubu), Hizbullah Tugayları, Seyyid El Şuhada Tugayları, Kataib El İmam Ali, Ebu El-Fadl El-Abbas Güçleri, Harakat Hizbullah El-Nucaba. Haşid Şabi'de, Türkmenlerden oluşan gruplar da bulunuyor.

IRAK HÜKÜMETİYLE İLİŞKİSİ

Haşdi Şabi Bağdat tarafından doğrudan destekleniyor. Bağdat örgüte, para ve silah yardımı yapıyor. Bununla birlikte Haşdi Şabi'nin tam olarak hükümetin kontrol altında olmadığı düşünülüyor. Hatta dönem dönem bazı milis gruplarının hükümeti, bazı hükümet üyelerininse milis gruplarını eleştirdikleri durumlar oldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!