Hacılara Zemzem Cola

Güncelleme Tarihi:

Hacılara Zemzem Cola
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 28, 2002 02:11

ABD'nin Ortadoğu'da İsrail yanlısı bir tutum izlemesi üzerine Arapların başta Coca Cola ve Pepsi Cola olmak üzere Amerikan mallarına karşı başlattığı boykot, İran'ın ‘‘Zemzem Cola’’ şirketine yaradı.

Hacı olmak için Suudi Arabistan'a gidecek olan 2 milyon hacı adayı, İran kolası içecek. Çünkü kutsal topraklarda Amerikan kolası bulunmayacak.

ORTADOĞU'da Arap mallarına karşı başlatılan boykot, yerli markalara yaradı. Coca Cola ve Pepsi Cola satışları giderek düşerken, İran'ın ürettiği ‘‘Zemzem Cola’’ başta Suudi Arabistan olmak üzere Körfez ülkelerinde büyük rağbet görmeye başladı. Ortadoğu'dan sonra yakında Danimarka pazarına girmeye hazırlanan şirketin gözü Amerikan pazarında.

Fransız Haber Ajansı AFP'ye konuşan Zemzem Cola'nın Direktörü Ahmet Hattat Muhaddam, ‘‘Suudilerin Amerikan mallarını boykot etmesini fırsat bilerek S.Arabistan pazarına girdik. Geçen cumartesi günü 300 bin şişe sevk ettik. Gelecek yıl 2 milyon hacı adayı S.Arabistan'a gelecek. Hac mevsiminde müminlerin bizim ürünlerimizle ferahlamasını umuyoruz’’ dedi.

Adını Mekke'deki kutsal Zemzem suyundan alan Zemzem Cola, aslında İran'da 1954 yılından bu yana piyasada. Uzun yıllar Pepsi Cola'nın İran'daki ortağı olan şirket, 1979 yılındaki İslam Devrimi'nden sonra ortaklığın iptali üzerine yoluna tek başına devam etti. Şirketin kontrolü, muhafazakar mollaların idare ettiği Kayyım Kurulu'na geçti.

HEDEF ABD PAZARI

Zemzem Cola'nın Tahran ve ülkenin kuzeydoğusundaki Meşed olmak üzere 16 fabrikası ve 7780 çalışanı bulunuyor. Şirketin yıllık cirosu ise 162 milyon dolar. Şirket, Suudi Arabistan dışında, Bahreyn, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri, Irak ve Afganistan'a ihracat yapıyor ve yakında Lübnan, Suriye ve Danimarka pazarına girmeye hazırlanıyor. Bu durumda Danimarka, Zemzem Cola'nın ilk Avrupalı müşterisi olacak. Zemzem Cola'nın içeriğinde yer alan bazı maddelerin Almanya'dan ithal edildiğini belirten Muhaddam, ‘‘Zemzem Cola, İran'da en çok gıpta edilen ürün’’ diyor.

Zemzem Şirketi, yılda toplam 800 milyon litre alkolsüz meşrubatla birlikte 300 milyon litre alkolsüz bira üretiyor. Muhaddam günün birinde ABD piyasasına girme ihtimalini de reddetmiyor.

Saniyede 8 bin bardak Coca Cola içiliyor

Coca-Cola'nın 100 yılda ürettiği şişelerden oluşacak bir zincir dünyayı 4334 kez sarabilir.

Bu tür bir şişe zinciri ay ile dünya arasında 1045 kez gidip gelebilirdi.

Yeryüzünde her insana ömrü boyunca 767 şişe kola düşüyor.

Sanideye 8 bin bardak Cola içiliyor.

1988 yılında Coca Cola Moskova'daki Puşkinskaya Meydanı'na ilk reklam panosu koyan yabancı şirket oldu.

Coca Cola'nın en büyük müşterileri Meksika ve İzlanda.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!